Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Sağlıkçının gözü ek ödemede

Varsayılan Resim

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eşbaşkanı Kaan Taşer Covid 19 nedeniyle sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları dile getirdi. Taşer, hala ek ödeme beklediklerinin vurgusunu yaparak verilerin sözlerin tutulmasını istediklerini söylediSağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eşbaşkanı Kaan Taşer Covid 19 nedeniyle sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları dile getirdi. Taşer, hala ek ödeme beklediklerinin vurgusunu yaparak verilerin sözlerin tutulmasını istediklerini söyledi
COVİD 19 nedeniyle sağlık çalışanları hızlı ve yoğun bir tempoda çalışmaya başladı. Gece gündüz demeden salgınla mücadele eden sağlık çalışanları için Bakanlık bazı ek ödemeler yapacağına dair bir takım sözler verdi. Bu sözlerin birçoğu tutulmadığı gibi sağlık çalışanları birçok olumsuzlukla karşı karşıya geldi. İlgili sendikalar, odalar bu olumsuzlukları ve eksiklikleri sık sık dile getiriyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eşbaşkanı Kaan Taşer de bu sorunlara dikkat çekmek için yaptığı açıklamada sağlık emekçilerinin hala söz verilen ek ödemeyi beklediklerini belirtti. Bu süreçte yaşanan ve yaşanacak birçok soruna değinen Taşer, vakaların arttığına ama sağlık emekçilerine Covid testi yapılmadığına dikkat çekti.

VAKALAR ARTIYOR

Covid 19 salgınına karşı dünyada ciddi önlemler alınırken, ülkemizde son 2-3 aydır önlemlerin gevşetildiğini söyleyen Taşer, ‘Bunun doğal sonucu olarak da ilimizde son 2 aydır vaka sayıları hızla artıyor. Maalesef gerçek sayılar resmi makamlarca saklanıyor. Tüm bu olan biteni biz sahadaki birinci basamak sağlık emekçileri, aile sağlığı merkezi çalışanları her gün yaşıyoruz. Bizlerin polikliniklerde gördüğümüz telefonla takip ettiğimiz hasta sayıları her gün artıyor. Sağlık Bakan 13 Mayıs’ta verdiği sözünü tutmadı. Pandeminin ilk günlerinde bizleri balkonlardan alkışlatanlar, emeğimizin karşılığını vermedi’ sözlerini aktardı.

‘EK ÖDEMEYİ BEKLİYORUZ’

‘Birinci basamak sağlık emekçileri olarak bizler Antalya’da 290’a yakın aile sağlığı merkezinde, il-ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı, sağlıklı hayat merkezlerinde gerek sahada filyasyondagerek ASM’degerekse hafta sonları telefon başında 7/24 bizlere verilen görevleri yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz’ diyen Taşer, ‘Pandemi tüm önlemlere rağmen devam ediyor. Bizler verilen görevlerimizi yapıyoruz. Sayın Bakanın vaad ettiği birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerine ortalama bir maaşa karşılık gelen ek ödemeyi bekliyoruz. Verilen sözleri unutmadık. Emeğimizin çalınmasına asla müsade etmeyiz’ sözlerine vurgu yaptı.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEST UYGULANMADI’

Halkın ve toplumun sağlığını korumak amacıyla hizmet veren birinci basamak sağlık kuruluşları, aile sağlığı merkezleri emekçilerinin sağlığını korumanın da devletin görevi olduğunu hatırlatan Taşer, ‘Bizlere kişisel koruyucu ekipman dezenfektan vs. sağlamak İl-ilçe sağlık müdürlüklerinin sorumluluğunda. Sağlık emekçilerinin korunması tercih değil, zorunluluktur. Sağlıkçılarını koruyamayan halkı hiç koruyamaz.Ayrıca bilimsel yöntemler ve belli aralıklarla sağlık çalışanlarına PCR testi yapılmalı. Henüz Antalya’da hiçbir aile sağlığı merkezinde sağlık emekçilerine Covıd-19 testi uygulanmadı. Artan turizm hareketliliği ve hızlı a-normalleşme nedeniyle günlük hasta sayıları pandemi öncesine döndü. Vatandaşa maskesiz ASM’ye giremezsiniz demek bile şiddet nedeni olabiliyor’ dedi.

‘FIRSATÇILIK’

Okulların açılmama ihtimali üzerinden okul aşılarının aile sağlığı merkezlerinde yapılacak olması ise tam bir fırsatçılık olarak değerlendiren Taşer, ‘Hiçbir alt yapısı, planlaması yapılmadan bugüne kadar okullarda yapılan aşılamanın ASM’lerde nasıl, hangi personelle, ne şekilde yapılacağı bilinmiyor. Aşı dolaplarının yetersizliği, personel sayısının azlığı bilinirken böyle bir görevin ASM’lere verilmesi tek kelime ile sorumsuzluk. Ayrıca vatandaşın çeşitli sebeple yaptırmayacağı aşının performans cezasını da sağlık emekçileri çekecek.Bu yeni uygulama aileler tarafından benimsenene kadar, bu da en az 6 ay sürecek, performans cezası uygulanmamalı’ ifadelerine yer verdi.

SORUNLAR DEVAM EDİYOR

‘Pandemi dönemindeki ekonomik krizden dolayı elektrik doğalgaz kira, sarf malzemeleri SGK primleri, vergiler olmak üzere tüm ASM giderleri arttı’ bilgisini veren Taşer, ‘Bizlere verilen harcama ödeneği güncellenerek en az yüzde 50 arttırılmalı. Hekim başına düşen hasta sayısı, güvenceli çalışma, çalışma saatleri, ücretler, esnek çalışma, izin ve vekalet sorunu, hizmet binalarının kamu tarafından yapılmaması gibi önemli birçok sorun güncelliğini koruyor’ diyerek sağlık çalışanlarının bu ve buna benzer birçok sorununun çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Özel/Dilan ERAY

Haber Muhabiri: Mehmet USLU