Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Binalara ‘kanser denetimi’ önerisi 

Varsayılan Resim

Prof. İsmail Boztosun, binalara kanser denetimi önerisinde bulunarak, 'Kentsel dönüşümün gündemde olduğu bugünlerde, bina yapı malzemelerinin radyoaktivite açısından uygunluğunun denetlenmesi gerekir' dedi.
ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) konuğu olan Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. İsmail Boztosun, Antalya iş dünyası için ‘Nükleer Tekniklerin Sanayi ve Endüstride Uygulamaları’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

İLK FOTONÜKLEER REAKSİYON

Nükleer fizik ve enerji üzerine temel kavramları anlatan ve Türkiye’de ilk fotonükleer reaksiyon deney sistemini başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Boztosun, ‘Akdeniz Üniversitesinde kanser tedavisinde kullanılan ve çöpe atılacak olan hızlandırıcıdan yola çıkarak Linak ve Gama Spektrometresi’ni geliştirdik. Türkiye’de ilk nükleer uygulamayı yaptık’ dedi. Gıdalarda, toprakta ve yapı malzemelerinde radyoaktivite analizi yaptıklarını ve sertifikalandırdıklarını kaydeden Prof. İsmail Boztosun, ‘Böylelikle tahrip etmeden, gıdada pestisit kalıntısını analiz ederek onu madde üzerinden arındırıyoruz. Tohum ıslahına yönelik gen mutasyonu gerçekleştiriyoruz, bitki ıslahı için önemli olanaklar sağlıyoruz. Kimyasal kalıntıları çözüyoruz, adli açıdan önemli balistik sonuçlar çıkartabiliyoruz. Tahrip etmeden tarihi eserlerin gerçekliğini de tespit edebiliyoruz’ dedi.

‘RAF ÖMRÜNÜ UZATIYORUZ’

Tarım kenti olan Antalya’da raf ömrünün uzatılması ve kısa sürede analiz edilmesi konusunda gama sterilizasyon ile tarıma değer kazandırdıklarını dile getiren Prof. Boztosun, ‘RadFresh dediğimiz taze gıda nükleer uygulamasıyla, gıdalarda küflenme ve böceklenme nedeniyle yaşanan milyonlarca dolarlık kayıp önlenecek, raf ömrü on katına kadar artırılacak’ diye konuştu.

KANSERLİ BİNALAR

RadSecure ile bina ve yapı malzemelerini radyoaktif madde bakımından test ederek sertifikalandırdıklarını belirten Prof. Boztosun, bu teknolojilerin sanayide rahatlıkla kullanılabileceğini kaydetti. Binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan bileşenlerin kanseri tetiklediğini dile getiren Boztosun, ‘Bu amaçla, kentsel dönüşümün gündemde olduğu bu günlerde ‘bina yapı malzemelerinin radyoaktivite açısından uygunluğunun denetlenmesi’ çok önemlidir. Beton, kum, tuğla, demir, pvc, mermer gibi bileşenler denetlenerek uygunluğu kontrol edilmelidir’ dedi.

Prof. İsmail Boztosun, ‘Tüm bu sonuçlar ile inşatta kullanılan malzemenin her türlü inşaat yapılarında kullanılmasında bir sakınca olmadığı, insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir unsur bulunmadığı yapılan analizler sonucu onaylanabilir’ diye konuştu.

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit