Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Ara elemanda sıkıntı büyüyor

Varsayılan Resim

Turizm sektörünün lokomotifi olan konaklama sektöründe yetişmiş ara eleman sorunu gün geçtikçe büyüyor. TÜROFED Başkanı Ayık, sektördeki bu sorunun yasal düzenleme ve eğitimle çözülebileceğini söyledi
TURİZMİN başkenti Antalya’da ‘yetişmiş ara eleman’ sorunu çözülemiyor. Sektörde iyi eğitim almış üst düzey yöneticiler konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmazken, ara eleman olarak tabir edilen komi, garson, bulaşıkçı gibi işlerde yetişmiş eleman konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor.

Yıllardır çözülemeyen bu sorunun eğitimden ve düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklandığını belirtenTürkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ‘Sadece konaklama sektöründe değil, sektörün hemen her yerinde yetişmiş ara eleman problemi var. Yönetici problemi yaşanmazken, ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu bir bütün aslında, problem eğitimden geçiyor. Eğitim ciddi bir şekilde değerlendirilmeli ve İş Kanunu’nda bu sektörle ilgili özel bir paragraf açılmalı’ dedi.

Ayık, ‘Sektörde komi, garson, bulaşıkçı gibi alanlar için ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Animasyon, resepsiyon gibi alanlarda ise dil bilen eleman şart. Bunların hepsine bölüm bölüm bakılmalı daha sonra bir bütün olarak değerlendirip çözümün nasıl bulunacağı düşünülmeli’ diye konuştu.

İŞ KANUNUNDA DÜZENLEME

Meslek liseleri ve yüksekokullarda turizm alanında eğitim gören binlerce öğrenci olduğunu söyleyen Ayık, ‘Antalya’da turizm sektöründe eğitim gören yüzlerce öğrenci var. Özellikle mevsimlik işçi ihtiyacı bu öğrencilerden karşılanabilir. Ama bunun için esas talebimiz İş Kanunu’nda bu sektörün özellikleriyle ilgili özel bir paragraf açılmasıdır’ dedi.Turizm sektöründe yaşanan eleman sıkıntısının her zaman devam ettiğinin altını çizen Ayık, ‘Bu problem ortadan kalksın diye yabancı işçiler mecburen tercih ediliyor. Biz ülke olarak bir an önce, Haziran ve Eylül ayları arasındaki boşluğu dolduracak mekanizmaları devreye sokmalıyız. Bu da bu sektör için İş Kanunu’nda bir madde getirilmesiyle çözülür’ ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİ KAÇIYOR MU?

Özellikle öğrencilerin sektöre katılımlarının az olduğuna dikkat çeken Ayık, ‘Bu işe katılımlar bir şekilde çözülebilir. Hızlı kurslar getirilip, yaz dönemimde öğrencinin sektöre yapacağı destek arttırılabilir. Bunun için planlı eğitime ihtiyaç var. Bütün mekanizmalar devreye girmeli’ dedi.

Başkan Ayık, ‘Antalya’da bulunan üniversitelerde eğitim gören özellikle alanı turizm olan öğrencilerin kaçı alanında çalışıyor. Sektörün 300 kişiye ihtiyacı varsa bu sayının neredeyse yüzde 25’i öğrencilerden karşılanabilir. Bu öğrencilerin sektöre kazandırılması hem onlar için hem de sektör için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu durum gençlere anlatılmalı, sistemden kaynaklı bir eleman sorunu yaşıyoruz. Ailelerin de bakış açısı değiştirilmeli. Yasalarda buna göre düzenlemeye gidilmeli, planlama, sistem ve yasal düzenleme gerekli’ ifadelerine yer verdi.

Gonca ÖZTÜRK/Özel

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit