Çağımızın hastalığı olarak değerlendirilen kansere dikkat çekmek için her yıl 1-7 Nisan arasında farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor
ÇAĞIMIZIN hastalığı olarak değerlendirilen kansere dikkat çekmek için her yıl 1-7 Nisan arasında farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor
Kanser haftası olarak kabul edilen 1-7 Nisan arasında yapılan etkinlikler halkın bilinç düzeyini arttırırken, yapılan etkinlikler ile farkındalık yaratılıyor.
Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünerek çoğalması sonucu ortaya çıkan urlara kanser denir. En basit tabiri ile vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla çeşidi bulunan hastalık grubudur.
Dünyada ve Türkiye genelinde çok sayıda ölüme sebebiyet veren hastalıkların arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yerini alır.
Tedavi maliyetinin oldukça yüksek olması nedeni ile ülke ekonomisine ciddi kayıplar yaşatmaktadır.
Bununla beraber eğer hastalık erken teşhis edilebilirse tedavinin olumlu bir süreçte hastanın yaşam kalitesini bozmadan sürdürülebilmesi mümkündür. Bu yüzden kanser hastalığında en önemli unsur erken tanıdır.
Erken tanının öneminin anlaşılmasından sonra kanser ile ilgili toplumu eğitmek, bilinçlendirmek ve desteklemek amacı ile 1947 yılında Ankara’da kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin sunduğu öneri ile 1956 yılından sonra 1-7 Nisan haftası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir.
Bu hafta süresince bilgi ve bilinç düzeyini ileriye taşıma, halka farkındalık aşılama moral ve motivasyon içeren psikolojik destek sağlama gibi etkinlikler düzenlenerek, sağlık merkezlerinde yapılan erken tanı ve tarama olanaklarının öneminden bahsedilmektedir.
Tıp alanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) gibi merkezlerde erken tanı ve tarama yapılmaktadır. Ayrıca mobil kanser tarama araçları da bu olanaklara sahiptir.
40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları merkezler tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.
HABER: BUSE ER