Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Hekimlik mesleği itibarsızlaştırıldı

Varsayılan Resim

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve aynı zamanda Antalya Tabip Odası eski Başkanı Nursel Şahin, hekimlerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak 'Doktorluk mesleği itibarsızlaştırılmıştır' şeklinde konuştu
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve aynı zamanda Antalya Tabip Odası eski Başkanı Nursel Şahin 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Günü’nü buruk bir şekilde kutladıklarını söyleyen Şahin, covid-19 ve deprem felaketinde özveriyle çalışan meslektaşlarını kaybettiklerini ve bu sebeple son derece üzgün olduklarını dile getirdi. Şahin, devletin ve sağlık otoriterlerinin; sağlık çalışanlarının ve hekimlerin seslerine kulak vermesini, sorunlara karşı ortak çözümler üretmeleri gerektiğini söyledi.

‘HEKİMLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTILMIŞTIR’

Şahin ‘Sağlıkta dönüşüm hem özelleştirmeleri artırdı hem de rekabetçi bir ortam yarattı. Sağlığın piyasalaşmasına neden oldu. Hekimler, daha çok muayene, daha çok işlem yapmaya, daha çok çalışmaya sevk edilen bir çalışma sistemi içerisinde oldu. Çünkü ücretler çok aşağı çekildi, döner sermaye ve performans gibi yan ödemelerle hekimler ve sağlık çalışanları çalışmaya zorlandı. Bütün hekimler de tükenmişlik yarattı. MHRS sisteminde 5 dakikada hatta son zamanlarda 5 dakikanın altına düşen muayene süreleri olmaya başladı. Hekime ulaşılabilmeyi çözmüş oluyoruz ama gerçek etkin bir tedaviyi, sonuç alıcı bir tedaviyi bu sistem içerisinde çokta gerçekleştiremiyoruz. Böylesi bir kaotik sağlıksızlık ortamı hüküm sürüyor. Sağlık ortamı diyemeyeceğim. Hem mesleki bir doyumsuzluk, hem bir tükenmişlik hem de emeğinin karşılığını alamama söz konusudur. Hekimlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır’ dedi.

YENİ SİSTEM SAĞLIKTA ŞİDDETİ Mİ ARTIRIYOR?

Şahin, ‘Sağlıkta dönüşümde birinci basamağa ceza yönetmeliği koyduk, performansta çalışmadan karşılığını vermemeyi, çok çalışanın karşılığını alamadığı bir sistem haline geldi. Aynı zamanda bu sistem etkin bir sağlık hizmeti veremediğimiz için sağlıktaki şiddeti de artırdı. Beyaz kod uyarıları giderek artan bir sayısal grafik gösteriyor. Hekimler bu şartlara dayanamayıp çareyi ülkeyi terk etmekte bulmaktadır’ ifadelerini kullandı.

‘HEKİMLER TUS ÇALIŞMAK YERİNE YABANCI DİL ÇALIŞIYOR’

Türkiye’ her yıl sayısı artan Hekim ve Sağlık çalışanlarının göç etmesiyle ilgili de konuşan Nursel Şahin ‘Covid-19 ve Deprem felaketinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar fedakarca çalıştığını gördük. Bunların takdir edilmemesi bir liyakat içerisinde davranılmaması ve daha çok piyasaya odaklanmış bir sistem genç arkadaşlarımıza gelecek güvensizliği yarattığı için genç hekimler ülkeyi terk etmekte buldular. Eskiden TUS çalışan arkadaşlarımız şimdi yabancı dil özellikle Almanca kurslarına ilgili gösteriyorlar ve bir an önce yurtdışına gitmek istiyorlar. Her geçen yıl yurtdışına giden meslektaşlarımız artıyor’ sözlerini kullandı.

Haber Muhabiri: Zeki USLU