Memorial Antalya Hastanesi'nden Op. Dr. Sibel Kaya, kadınların korkulu rüyası olan adet ağrılarını B vitamini ve magnezyum içeren besinlerle en aza indirmenin mümkün olduğunu söyledi.
YAPILAN araştırmalarda kadınların yaklaşık yüzde 60’ında adet döneminin çok ağrılı geçtiği ortaya çıkıyor. Çok şiddetli geçen bu dönem, kadınların iş göremeyecek kadar kötü hissetmelerine ve yatağa bağlanmalarına bile neden olabiliyor. Adet kanaması sırasında veya bunun öncesinde kasıklarda meydana gelen kramp tarzındaki ağrılar 1 ile 3 gün sürebiliyor ve sırt, bel ve bacak bölgelerinde de hissedilebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, rahim kasılmalarından kaynaklanan adet sancıları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
‘AĞRILAR GİDEREK AZALIR’
Kas dokusundan oluşmuş bir yapı olan rahim, kanama sırasında adet kanamasının çok aşırı olmaması ve kan kaybının kısıtlanması için bir miktar kasılır ve bu kasılmalar kişilerde ağrı hissi oluşturur. Ancak bu kasılmaların şiddeti bazı kadınlarda çok fazla olabilmektedir. Rahimde bölgesel olarak salgılanan ve bu kasılmaları sağlayan prostaglandin adı verilen maddeler vardır. Özellikle adet döneminin ilk gününde bu maddenin aşırı miktarda salgılanması, kadınlarda bölgesel olarak ağrıya yol açmaktadır. İlk gün çok şiddetli olan bu ağrılar, ilerleyen günlerde giderek azalmakta ve daha önceki adet döneminde yumurtlamanın gerçekleştiğini göstermektedir.
‘MİYOMLARIN BÜYÜMESİ ENGELLENİYOR’
Adet sancısının tedavisinde basit ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar prostaglandin seviyesini etkilediği için ağrıyı azaltmaktadır. Kullanılan ağrı kesiciler ile kanama da bir miktar azalır fakat bunun hiçbir zararı yoktur. Kadınların ağrıyı yaşamak yerine kesinlikle ilaç kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca hastanın kanaması çoksa, miyomları varsa ve çok şiddetli bir adet sancısı hissediyorsa, bu hastalara tedavi olarak hormonlu spiral verilebilir. Böylelikle hastada hem miyomun büyümesi engellenir ve kanama azaltılır hem de adet sancıları kısmen rahatlatılır.
‘MUAYENEYİ İHMAL ETMEYİN’
Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen adet sancılarında, jinekolojik muayene yapılması önerilmektedir. Yapılacak jinekolojik değerlendirmeyle altta yatan başka rahatsızlıkların ortaya çıkması sağlanır. Hastanın detaylı olarak muayene edilmesiyle herhangi bir enfeksiyonu ya da kistinin olup olmadığı anlaşılır. Muayenede kan ve idrar tahlilleri yapılmalı, ultrason tetkikleri ihmal edilmemelidir. Açıklanamayan şiddetli ağrıları olan hastalarda hiçbir şekilde çözüm bulunamadıysa laparoskopi yapılabilir. Laparoskopik yolla hastada miyomlar varsa alınır, medikal yöntemlerle bir şey saptanmasa bile şiddetli adet sancısının nedeni bulunabilir.
‘EGZERSİZ RAHATLATIYOR’
Adet dönemi ağrıları psikolojik değil, aksine tamamen fizyolojiktir. Değişik derecelerde adet öncesi gerginlik sendromu kişilerde görülebilmektedir. Adet dönemi öncesinde gerginlik sendromu ve adet sancısı için medikal yöntemler dışında başka yaklaşımlar da vardır. Meditasyon, yoga, egzersizve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Önerilen ısı 40 derecedir. Ayrıca beslenme programında et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar gibi B vitamini açısından zengin ve fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli ekmek gibi magnezyum içeren besinlere yer verilmesi hem rahatsızlıklara engel olmakta, hem de ağrıların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.