ANTAHED Başkanı Dr. Tayyar Asrık, 6331 Sayılıİş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın çıkmasına rağmen hala işyeri hekimlerinin yapacağı hizmetlerin aile hekimlerine yıkılmak istenmesine tepki gösterdi.
ANTALYA Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Tayyar Asrık, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıkarıldığını ancak uygulamaya bir türlü konulmadığına dikkat çekti. Asrık, ‘Çalışanların sağlıkla ilgili sorunlarıİşyeri hekimliği uygulaması ile çözülmelidir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldı ancak bu yasa bir türlü uygulanmaya geçilmedi daha doğrusu uygulamaktan kaçınılıyor. Bu nedenle işyerlerinde çalışan işçilerin sağlıkla ilgili sorunlarının çözümü için aile hekimleri adres gösteriliyor. Çalışanların işe giriş raporlarının düzenlenmesi işyeri hekimlerinin görevidir. Yasaya göre işletmeler ya işyeri hekimi çalıştırmak ya da işyeri hekimliği hizmeti almak zorunda. Bunun da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bütün bunlar yerine getirilmediği için çalışanların işe giriş raporları aile hekimlerine yıkılmak isteniyor’ dedi.
PLAN PROGRAM YOK
Aile hekimlerinin yaşadığı diğer sıkıntıları da anlatan Asrık, aile hekimliği birimlerinin plansız ve programsız açıldığını söyledi. Plansız ve programsız açılan aile hekimliği birimlerinin nüfus ve maaş dengesizliklerini de oluşturduğuna dikkat çeken Asrık, ‘Üstelik bu birimler sıfır nüfusla başladığı için aile hekimleri kayıtlı kişi sayılarını arttırmak için birbirleri ile rekabet etmek zorunda da kalıyor’ dedi. Aile hekimlerinin ücretli izin hakkının da olmadığını belirten Asrık, ‘Bir aile hekimi izne ayrılırken yerine bakacak bir aile hekimi bulamazsa izinde geçen süreler maaşından kesilmektedir. Yerine bir aile hekimi bulursa maaşından kesilmiyor ancak yerine bakan hekime hiç bir ödeme yapılmıyor. Özellikle tek birim olarak çalışan aile hekimleri neredeyse izin kullanamıyor’ diye konuştu.
MAAŞ TEPKİSİ
Aile hekimlerinin baktıkları hasta kadar maaş almalarına da tepki gösteren Asrık, ‘Aile hekimliği uygulamasının başlangıcında aile hekimi başına düşen nüfus ortalama 4 bin kişi şeklinde planlanmıştı ve maaş ödeme üst sınırı da 4 bin olarak belirlenmişti. Ancak bu sayı zaman içersinde azaltıldı ve nüfus azalmasıyla birlikte maaşlarda azaldı. Nüfusla birlikte azalan maaşların telafi edilmesi gerekliydi. Ne yazık ki böyle olmadı. Yeni birimler açılarak nüfuslar 3 binlere doğru inerken maaşlar da düşmeye başladı’ dedi.
Deniz TOPKAYA