Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir
EĞİTİM

Akdeniz havzasına ışık tutan enstitü

Akdeniz havzasına ışık tutan enstitü

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, hayata geçirdiği projeler ve araştırmalarıyla Akdeniz havzasına ışık tutuyor
AKDENİZ Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) bünyesinde 2013 yılında kuruldu. 5 yıllık süreçte 3 anabilim dalında 80’nin üzerinde yükseklisans ve doktora öğrencisiyle çalışmalar yapan Enstitü, elde ettiği verilerle Akdeniz havzasına ışık tutuyor. İsminin çağrıştırdığının aksine sadece tarih alanında değil, coğrafya, tıp ve diğer bilim dallarında da araştırmalar yaptıklarını anlatan Enstitü Müdürü, AÜ Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Tuncer Demir, amaçlarının Akdeniz ülkelerinde bilinmeyenleri keşfetmek olduğunu dile getirdi.

KADROLU ÖĞRETİM ÜYESİ YOK

Enstitüde, Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları AnaBilim Dalı (ABD),Orta Çağ Araştırmaları ABD, Akdeniz Yeni ve Yakın Çağ Araştırmaları ABD olmak üzere 3 bölüm var. Bu bölümlerde hem doktora hem de yükseklisans öğrencilerinin aktif bir şekilde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Müdür Tuncer Demir, ”Öğrenci sayımız 80’in üzerinde ancak hiç kadrolu öğretim üyemiz yok. Araştırma konusunda göre diğer fakültelerde çalışan öğretim üyelerinden danışmanlık yapmasını istiyoruz. Sistemimiz bu şekilde ilerliyor” dedi.

SADECE TÜRKİYE DEĞİL

Sadece Türkiye’de değil, tüm Akdeniz havzasında araştırma yaptıklarını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Örneğin bir öğrencimiz Cezayir’in iktisadi durumunu araştırmak istediğinde rahatlıkla imkan sağlıyoruz. Bu konuyla alakalı ilgili fakülteden bir danışman, öğrencimize eşlik ediyor. İsmimiz tarih alanında çalışma yaptığımızı çağrıştırıyor ancak öyle değil. Bu algıyı yıkmak için yeni ABD’ler açacağız. Göç Çalışmaları, Yaşlılık Çalışmaları, Deniz Araştırmaları, ve Kültürel Araştırmalar bunlardan bazıları. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor.Akdeniz havzası, coğrafi, tarihi, kültürel yönden zengin bir coğrafya. Bunların araştırılması oldukça önemli.”

İNGİLTERE ÖRNEĞİ

Antalya’da pek bilinmemesine rağmen pek çok kurumla ortak hareket ettiklerini anlatan Demir, ”Valilik, Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı Belediyeleri, Göç İl Müdürlüğü paydaşlarımızdan bazıları. Toplantılar yapıyoruz, onlarla da ortak hareket ediyoruz. Güzel projeleri hayata geçireceğiz. Bu açılacak projelere Yükseköğretim Kurulu(YÖK), burs veriyor. Türkiye Cumhuriyeti bu alanlarda yetişmiş insanlar istiyor. Yaptığımız çalışmalar YÖK’ün çalışma alanları zaten. Bizde böylelikle hem nitelikli kişiler yetiştiriyoruz hem de Akdeniz havzasının bilinmeyenlerini ortaya çıkarıyoruz. Güncel durumları da araştırıyoruz, araştırmaya da devem edeceğiz. Bir dönem İngiltere’de master ve doktoramı yaparken denk gelmiştim. Orada, Orta Doğu Çalışmaları Enstitüsü var. Bu bölgedeki her türlü çalışma, bu kurumda yapılabiliyordu. Bizim hedefimiz de bu. Akdeniz’de her türlü araştırmayı yapmak istiyoruz” diye konuştu. Yapılan araştırmaların dışında konferanslar, seminerler ve resim sergileri organize ettiklerini de belirten Müdür Tuncer, ”Ayrıca ‘Cedrus’ isminde yılda bir kez yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergimiz de var. Akademide saygınlığı olan bir yayındır. Yapmış olduğumuz araştırmaların kağıda dökülmüş hali. Bu eser sayesinde çalışmalarımız gelecek nesillere de aktarılacak” dedi. Abdullah ÖZKAN

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT