Antalya'da 12 ay tarım yapılabildiğini ve 270 bin dönüm kapalı sera sisteminin olduğunu anlatan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yapılan üretimle tüm Türkiye'nin ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti.
TURİZMDE olduğu gibi tarımda da Türkiye’nin lokomotifi olma görevini üstlenen Antalya, her yıl milyonlarca ton ürünü yurtiçine ve yurtdışına gönderiyor.Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, il sınırları içerisinde 270 bin dönüm kapalı sera sisteminin bulunduğunu ve yılın her ayı üretim yapıldığını anlattı. Çiftçinin giderlerinin çok fazla olduğunu belirten Başkan Alp, ”Gerekli koşullar sağlandığı takdirde Antalya, tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak üretimi yapabilir” dedi.
MASRAF ÇOK
Çiftçinin gübreden fideye, elektrik ve su giderlerine kadar birçok gider kaleminin olduğunu söyleyen Başkan Alp, ”Attığı her adım masraf. Tarım ilaçları kullanmak zorunda. Bunlara birde işçi masrafı ekleniyor. Bir fidenin fiyatı ürüne göre 1.5 lira ile 3.5 lira arasında değişiyor. Hal böyle olunca çiftçinin para kazanması zorlaşıyor. Emin olun ki çiftçi çok parası olsun istemiyor, evini geçindirebilmenin derdinde” diye konuştu.
‘KARA DÜZEN BİTTİ’
Son dönemde tarımın bilinçli yapıldığına dikkat çeken Başkan Alp, şunları söyledi: ”Türkiye’de tarım çağ atladı, herkes el ele verdi, tarım gelişti. Artık bu işler bilinçli olarak yapılıyor. Üniversitelerde çeşitli çalışmalar yapılıyor, önceden ziraat mühendisi sayısı çok azdı ancak artık sayıları çoğaldı. Kara düzen çiftçilik bitti. Her çiftçinin karnesi var. İlaç satan yerlere gittiğinde çiftçinin ihtiyacı olan ilaç, imza karşılığı veriliyor, devlet artık kontrol ediyor. Tarım İl Müdürlüğü bu konuda sık denetimler gerçekleştiriyor. Çok ciddi cezalar var. Kesilen cezaları çiftçi ödemeyi göze alamaz ki.”
12 AY TARIM
Antalya Ziraat Odası olarak çiftçilere eğitimler verdiklerini de söyleyen Başkan Alp, ”Antalya’da sıkı bir kontrol mekanizması var. Hal böyle olunca verim de yüksek oluyor. Antalya’da artık 12 ay tarım yapılıyor. Merkezdeki üretim sona erdiğinde ilçelerde üretim başlıyor. Antalya’da 270 bin dönüm kapalı sera var. Bir yılda 2 defa üretim olduğunu düşünün, 600 bin dönüme yakın alanda üretim yapılıyor demektir. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye genelinde yılda 12 milyon ton domates üretiliyor. Bunun 4 milyon tona yakını Antalya’dan. Antalyalı çiftçi para kazandığı takdirde Türkiye’nin ihtiyacını tek başına karşılayabilir” dedi.
BÜYÜK ÇELİŞKİ
Tarladan çıkan ürün fiyatı ile pazardaki fiyat arasındaki farka da değinen Alp, ”Vatandaş bu durumdan memnun değil, doğruyu söylemek gerekirse kimse memnun değil. Çiftçi ürünü ucuz sattığını düşünüyor, komisyoncu masrafının çok olduğunu söylüyor, pazarcı para kazanmadığını iddia ediyor. Seradan 1 liraya çıkan domates pazarda 5-6 liraya satılınca ilginç bir durum ortaya çıkıyor. Bir çelişki söz konusu. Bundan yaklaşık 20 yıl önce tanzim satışlar yapılıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e bunu önerdim. Tekrar başlatalım ve belediyeler çiftçilerden ürünleri alıp aracısız bir şekilde halka ulaştırsın ve daha ucuza satılsın teklifinde bulundum. Başkan Türel, gayet olumlu baktı ancak bu seferde paranın tahsil sorunu çıktı. İlerleyen günlerde yeniden değerlendirilecektir” diye konuştu. (Abdullah ÖZKAN)