Doktor Mükerrem Güven, Antalya'da uyuşturucu kullanan çocukların tedavi edilebilmeleri için onlara özel ÇEMATEM'e ihtiyaç olduğunu söyledi.
DOKTOR Mükerrem Güven, şiddet, olumsuz eleştirilere maruz kalma gibi belli başlı sorunların çocukları uyuşturucu madde kullanımına yönlendirdiğini söyledi. Güven, ‘Öncelikle, sigara gibi alışkanlık yapıcı maddeleri deneyen çocuklar daha fazla keyif almak için yasa dışı maddelere yönelebiliyor. Uyuşturucu madde deneyen çocukların dörtte birinde tekrarlayan kullanımı oluyor. Böylece madde kullanım bozuklukları geliştirme kolaylaşıyor’ dedi.
Uyuşturucu madde kullanımının çocukların ve gençlerin okul ve akademik başarılarını olumsuz etkilediğini belirten Güven, ”Yaptığımız araştırmada tedavi arayışına giren genç, erişkin eroin bağımlılarının yüzde 60’nın okulunu bıraktığını tespit ettik. Çocukluk öyküsü yüklü olan bağımlı hastalarımızda madde ile tanışma yaşı 10 yaşın altına inmiştir. Aileler ise çocuklarının madde kullandığını ortalama 2 yıl gecikmeli olarak fark etmektedirler’ diye konuştu.
Güven, uyuşturucu madde kullanan öğrencilerin okulda sorun yaşadıkları bu nedenle de okuldan kaçmayı çözüm yolu olarak gördüklerini belirtti. Güven, ‘Bu durumda yaşanan, okul ve aile baskısı ile sokaklar kaçış ile sonuçlanabiliyor’ dedi. Okuldan ve evden kaçan çocuğun sokakta kalmasının risk taşıdığını söyleyen Güven, ‘Çocuklar küçükdalgalarla oyalanıyor, fırtınalarla savruluyor.Bu bağlamda, Antalya olumlu iklim koşulları ve dört mevsim sokakta yaşanabilen bir kent olarak evden kaçan çocuklara sığınılacak bir liman sunuyor.Antalya gibi yurt içinden ve yurtdışından sık göç alan, nüfusu turizm mevsimsel olarak değişen bir kentte, çocukların kaybolup gitmelerini önlemek için etkin polisiye tedbirler alınmaktadır.Özellikle vurgulamak isterim ki, ilimizdeki nüfusun değişkenliği, diğer iller ile sıkı koordinasyon içinde çalışmamızı gerektirmektedir” şeklinde konuştu.
EKSİKLER KAPATILMALI
Maddeye maruz kalan çocukların stresle baş etme biçimlerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Güven, ‘İlimizde rehber öğretmenler ile birlikte çalışarak; ilköğretim öğrencilerine iletişim becerisi kazandırma, stresle baş etme ve seçenekli düşünmeyi öğretme yolu ile çocuklarımızın sağlıklı olarak bireyselleşmelerini desteklemekteyiz.Ne yazık ki; bu koruyucu önlemler yetersiz kalmakta ve madde kullanma yaşındaki düşme eğilimi devam etmektedir” dedi. Güven, madde bağımlılığının bir beyin hastalığı ve halk sağlığı sorunu olarak ciddiye alınmadıkça çözüme ulaşamayacağına dikkat çekerek, ‘Psikolojik sorunları ve madde kullanım bozukluğunu bir arada yaşayan bu çocukların hastane ortamında bilimsel olarak tedavi edilmeleri ve topluma kazandırılmaları için eksiklerimizi hızla kapatmalıyız’ diye konuştu.
HER 3 KİŞİDEN BİRİ CANINA KIYIYOR
Antalya’da yetişkin alkol ve alkol dışı madde bağlılarına hizmet veren 3 AMATEM(Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) olduğunu söyleyen Güven, ‘Çocuk ve ergen bağımlıların tedavi prensipleri, yetişkin bağımlılardan farklı ve özelliklidir. Aynı merkezde tedavi olmalarının burada açıklanması uygun olmayan ciddi sakıncaları vardır. Dilerim, ilimizin en kısa sürede Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi ÇEMATEM’e kavuşur” dedi. Sorunlu çocuk, kayıp gençler, suç işleyen genç yetişkinleri görmemek için onları yok saymamak gerektiğine değinen Güven, şunları söyledi: ‘Onların yardım çığlıklarını duyalım. Yaklaşık, üç madde bağımlısından biri öz-kıyım girişiminde bulunuyor.Oysa erken başlangıçlı bağımlılıkların tedavisi ne kadar yüz güldürücüdür. Tedavi merkezimize ulaşabilen gençlerin hayata tutunmaları için çalışıyorum; kalıcı bilişsel ve davranışsal düzelmelerine sevinerek tanık oluyorum.’ (Nuray ÇAKAR)