<p style="margin-left:36.0pt; margin-right:0cm">Deniz, kum, güneş üçlüsüyle anılan ve kış sporlarına uzak olduğu düşünülen Antalya'da Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kış Sporları Topluluğu'nun kurucu başkanı olan Nida Dinç, yaptığı sporun kendisi için bir 'tutku' olduğunu söyledi
Akdeniz Üniversitesi Kış Sporları Topluluğu’nun hem kurucu başkanı hem de ilk ve tek kadın başkanı olan Nida Dinç, Antalya’da da kış sporlarının yapılabileceğini söyledi.
Okuyucularımıza biraz kendinizden söz eder misiniz?
Ben Nida Dinç. 22 yaşındayım. Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. Üniversiteye geldiğim ilk yıldan itibaren birçok ekstrem spor ile ilgilenmeye başladım.
Kış sporları ile ilgili ne söyleyebilirsiniz, nasıl tanımlarsınız?
Kış Sporları, birçok alt dalı barındıran ve bir insana kışı sevdirebilecek sporların genel adı. Buz pateni, buz hokeyi, curling, kayak, snowboard ve birçok sporu da barındırıyor.
Bu spor alanını seçme nedeniniz nedir, neden ilginizi başka bir spor değil de kış sporları çekti?
Aslında kışı seven insanlardan değildim. Bütün ilgim tesadüfen ortaya çıktı. Bu spor ile ilgilenen bir arkadaşım sayesinde snowboard denedim ve öğrendim. Ardından bu sporu sürekli yapmak istedim. Sonrasında artistik buz pateni öğrenmeye başladım ve bütün ilgim bu şekilde başladı.
İlk başladığınızda hisleriniz nasıldı?
İlk başladığımda aşırı heyecanlıydım. Aklımdaki şeyler; nasıl yapabilirim, iki ayağım bir tahtada, bu imkansız, umarım bir yerimi kırmamdı. Sonrasında piste çıktım ve aslında o kadar da zor olmadığını farkettim. Önemli olan tek nokta düşmekten korkmamaktı.
Akdeniz Üniversitesi Kış Sporları Topluluğu kaç yılında kuruldu?
Kış Sporları Topluluğu oldukça yeni bir topluluk. 2017 yılında bir grup arkadaş olarak kendi yaptığımız sporu diğer öğrencilere de yaymayı amaçladık. Ve çok sevdiğimiz akademik danışmanımız Doç.Dr. Zehra Certel sayesinde Kış Sporları Topluluğu’nu kurduk.
Kış Sporları Topluluğu kurulduğunda hangi alt kategorilere sahip, eğitimleriniz nasıl ilerliyor?
Kış Sporları oldukça geniş bir alan ancak imkanlarımız sınırlı, 2019 yılına kadar 4 alt kategorimiz vardı. Buz pateni, buz hokeyi, kayak ve snowboard olmak üzere. Ancak bu sene sadece iki branşta eğitim veriyoruz. Bunlar sadece kayak ve snowboard. Eğitimlerimiz öncelikle bir ders teorik, sonrasında direkt olarak kayak merkezinde uygulamalı olarak devam ediyor.
Sizin kurucu üye ve başkan olmanız dışında, topluluk içerisinde başka bir göreviniz daha var mı?
Toplulukta birçok görevim var elbette. Faaliyetleri düzenliyor, üniversite ve topluluk bağlantılarını ben sağlıyorum. Aynı zamanda topluluğun snowboard eğitmeniyim.
Topluluğun ilk kadın başkanı olarak nasıl karşılandınız, tepkiler nasıl oldu?
Aslında toplulukta başkan olmadan önce de birçok görevim olduğu için eski üyeler buna alışıktı diyebilirim. Ancak topluluğa yeni kayıt yapan üyeler için bazen bu biraz garip gelebiliyor.
Eğitim hayatınızın yanında sporla da ilgileniyorsunuz. İkisi bir arada zor olmuyor mu?
Elbette, çok zor oluyor. Hem sportif açıdan düzenli olarak yaptığınız bir hobiniz olduğunda, dersler biraz etkileniyor. Ancak işin en önemli noktası elbette zaman kontrolü. Bunu başardıktan sonra her şey olması gerektiği gibi yürüyor.
Bu spora başladığınız günden bu yana sizin için ilginç olan bir anınız mevcut mu?
Bu spora ilk başladığım gün benim için biraz ilginçti. Öğrenciyken bu tarz sporlar pahalı geldiğinden, snowboard yapan bir arkadaşımın teklifi üzerine Saklıkent’e gitmeye karar verdik, yola çıktık. Elbette kayak merkezine kadar gidebileceğimiz bir aracımız yoktu. Biz de dağa otostop ile çıkmaya karar verdik. Benim ilk otostop deneyimimdi. Otostop maceramız geceye sarkmasından ötürü biraz tehlikeli geçti bizim için. Dağa gece ulaştık ve otelde kalmaya paramız olmadığı için karlarla kaplı kayak merkezinin ortasına kamp kurduk. İlk kar kampı deneyimimdi, gece soğuktan uyuyamamıştım. Ancak bir o kadar da zevk almıştım.
Topluluğun diğer kadın üyelerinin ilgisi ne yönde, kadın katılımcı düzeyi nasıl?
Toplulukta genel olarak kadın üyeler kayak branşını tercih ediyor. Snowboard biraz daha düşerek öğrenilen bir spor olduğundan belki de. Aynı zamanda topluluktaki kadın oranı erkek oranına göre biraz az. Hedeflerimden biri de, bu oranı bir kadın başkan olarak olabildiğince artırmak.
Kış sporlarını bize biraz daha açabilir misniz?
Kış sporları kendine özel olimpiyatları da yapılan ve karlı zeminde ya da kapalı spor salonları içindeki buzlu pistte yapılan sporların genel adıdır. B uz pateni, buz hokeyi, curling, kayak, snowboard ve birçok sporu barındırıyor.
Kış sporlarını herkes yapabilir mi, topluluğa katılmak isteyen öğrenciler ne yapmalı?
Benim düşünceme göre, kış sporlarını herkes yapabilir. 7’den 70’e kayakçılar, snowboard yapanlar var. Bence işin özü, insanoğlunun kimi zaman hayatı çekilmez kılan kar ve buzun üzerinde keyifli zaman geçirebileceğini keşfetmesi.
Akdeniz Üniversitesi kulübünüz için sizlere yeterli imkanı sağlıyor mu?
İlk başta Antalya’da bu sporu yapmak istediğimizi söyleyince çok tepki almıştık. Ancak Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın bize verdiği imkanlar sayesinde bu önyargıyı kırmaya başladık ve Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından topluluğumuza büyük ölçüde ihtiyacımızı karşılayan malzemeler temin edildi. Elbette hala ihtiyaçlarımız var ve bunun için sponsor arayışındayız.
Bu spor için Antalya uygun bir kent mi? Yaz sporları ile öne çıkan bir şehirde kış sporlarına ne kadar ilgi var?
Evet, ilk başta bu konu üzerine çok tepki almıştık. Fakat Antalya merkeze 50km uzaklıkta Saklıkent Kayak Merkezi var. Hatta kışın bazı günler hava o kadar elverişli olabiliyor ki, sabah denize girip, öğleden sonra kayak yapabiliyorsunuz. Kış sporlarına ilgi yüksek çünkü genelde üyelerimizin bir kısmı hayatında hiç kar görmemiş oluyor. Onları kar ile tanıştırmak da bize çok mutluluk veriyor.
Aldığınız eğitim üzerine mi kariyerinizi çizmek istiyorsunuz, yoksa bu spor alanında mı devam etmek istersiniz?
Aldığım eğitim üzerine devam etmek istiyorum, okuduğum bölümü çok seviyorum. Ancak mesleğim gereği neredeyse tüm günümü bilgisayar başında geçirmeme karşılık tüm diğer boş vakitlerimi sportif hobilerimle doldurmayı planlıyorum. Çünkü snowboard benim için sadece bir hobi değil, tutku.
Gonca ÖZTÜRK/Röportaj