Antalya Kent Konseyi depremin ardından alınan kararlara ilişkin oluşturdukları raporu açıkladı. Raporda, üniversitelerin yüz yüze eğitime devam etmesi gerektiği vurgulanırken kamu kaynakları harcanarak vakıflara tahsis edilen yurtlarınsa geri alınması gerektiği söylendi
ANTALYA Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Şanlı ile Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Başkanı Abdullah Uz, hazırladıkları ortak raporu, Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Toplantıda depremlerin etkileri, Antalya’ya yerleştirilen deprem mağdurlarına yapılacak yardımlar ve Antalya’nın olası deprem önlemleri konuşuldu.
‘ANAYASAMIZIN EMRİ AÇIK’
Depremin yarattığı acılara ortak olmaya ve yaralarını sarmaya çalıştıklarını söyleyen Antalya Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Şanlı, ‘Depremden sağ kurtulanların yaşamakta oldukları travmalar çocukları, gençleri ve yaşlıları daha fazla etkilemiştir. Yaşama daha sıkı tutunabilmeleri için maddi desteğin yanı sıra duyusal ve bilinçsel desteğe ihtiyaçları var. Depremzedelerin barınma sorununu çözmek için, üniversite öğrencileri barındıkları Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından çıkarılmış, depremzedeler yerleştirilmiştir. Üniversiteler yüz yüze öğretime kapatılmış ve uzaktan eğitime geçilmiştir. Yapılan uygulama, telafisi olmayan sonuçlar doğuracaktır ve kabul edilemez. Üniversiteler derhal yüz yüze öğretime açılmalıdır. Gençler okullarından koparılmamalıdır. Anayasamızın 42. madde emri açıktır: ‘Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim faaliyetleri her ne suretle olursa olsun engellenemez’ denilmektedir’ ifadelerine yer verdi.
YURTLAR AİLE YAŞAMANINA UYGUN DEĞİLDİR
Yurtların amacı gereği tekil yaşama uygun olduğunu söyleyen Mustafa Şanlı, ‘Yurtlar, aile için uygun ve sürdürülebilir yerler değildir. Yurtlar yarattığı çağrışımlar (öğrenci/ çocuk/ yaşlı yurtları) nedeniyle de depremzede ailelerin travmalarını gidermeyecek.Depremzedelerinin barınma sorununa çözüm, yurtlar değildir. Yurtlarda kalan öğrencilerin bir kısmı deprem bölgelerinden gelen öğrencilerdir. Bu öğrenciler deprem bölgelerine gidemeyeceklerine göre, bunlar da sokağa atılmışlardır. Deprem afetinin ağır bedeli, başka bir ağır afet yaratmamalıdır’ dedi.
‘DAHA YIKICI SONUÇLAR DOĞURACAK’
Bir öğrencinin uzaktan eğitimle asla donanım kazanamayacağını söyleyen Mustafa Şanlı, ‘Üniversiteler, derslerin pek çok teknikle işlendiği, kampüslerde çok sayıda alanda etkinliklerin yüz yüze iletişimle sağlandığı, bulunduğu kentin olanaklarının değerlendirildiği, bilimsel tutumun kazanıldığı zengin bir eğitim-öğretim ortamıdır.Bu durum, pandemi koşullarında, 2019 yılında üniversiteye girmiş bir öğrencinin, üniversite yaşamının gerektirdiği akademik-bilimsel yeterli donanımı almadan diploma almasına yol açacak.Bu koşullarda yetişen ‘üniversite mezunu meslek sahiplerinin’ ülke yaşamında ve ekonomisinde doğuracağı sorunlar, ülke geleceği açısından geri çevrilemez felaket olacaktır. Türkiye pandemi koşullarında üniversitelerde uzaktan eğitim deneyimi yaşadı: Öğretimin niceliğinin ve niteliğinin yetersizliği görüldü’ dedi.
‘ANTALYA’DAKİ 2 YURT BİNASI GERİ ALINMALI’
Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapan Şanlı, ‘Antalya’da depremzedeleri yerleştirmek için daha çok mekansal yerler vardı. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü ve Senatosu inisiyatif alıp üniversiteyi yüz yüze eğitime açabilir. Mevzuat buna uygundur. Ayrıca Antalya’da kamu arazisi ve kaynakları kullanılarak dönemin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 öğrenci yurdu yapıldı. Bu yurtlar TÜRGEV ile İlim Yayma Cemiyeti’ne bedelsiz olarak verildiler. Bu 2 öğrenci yurdu, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından geri alınarak depremzede gençlerin kullanımına açılması gerekmektedir’ dedi.
'Antalya'daki 2 yurt binası geri alınmalı'
