TÜKODER Başkanı Özçulcu, Antalyalı tüketicinin haklarını arama noktasında Türkiye'deki birçok ilden önde olduğunu belirterek, 'Antalya, istediğimiz seviyede değil ama birçok şehirle karşılaşma yaptığımızda iyi bir konumda' dedi
TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, Antalyalı tüketicilerin alışverişte yaşadıkları herhangi bir sorunda haklarını arama noktasında Türkiye’deki birçok ile göre önde olduğunu söyledi. Özçulcu, 2018 yılında Antalya ve 19 ilçesinde 34 bin 800 tüketicinin hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvurduğunu belirtti. Özçulcu, ‘Antalyalı tüketiciler haklarını arama konusunda diğer illere göre önde. Antalya, istediğimiz seviyede değil ama birçok ille karşılaşma yaptığımızda iyi bir konumda. Haklarını arama noktasında tüketicilerimiz daha çok bilinçlenmeli ve haklarına sahip çıkmalı. Çünkü tüketiciler ne kadar bilinçli olur ve haklarını ararsa satıcılar kendilerine çeki ve düzen vereceklerdir. Bu sayede ticari piyasa kaliteli ve ucuz hale gelecektir’ dedi.
EN ÇOK ÜYEYE SAHİP DERNEK
Antalya’da tüketici mahkemeleri kurulmadan önce derneklerinin faaliyete geçtiğini belirten Özçulcu, tüketicilerin ilk yıllarda alışverişte ve satışta yaşadığı sorun karşısında haklarını aramadığını ancak son yıllarda tüketicilerin bilinçlenerek haklarını daha çok aramaya başladığını söyledi.Özçulcu, ‘Geçmiş yıllarda tüketiciler haklarını savunmuyordu. Derneğimizi ve haklarını savunma yöntemini öğrenen tüketiciler son yıllarda özellikle haklarını savunmaya başladı’ dedi.
TÜKODER’in Antalya’daki şubesinin 1994 yılında kurulduğunu ifade eden Özçulcu, Antalya’da tüketici mahkemelerinin derneklerinin kuruluşundan sonra kurulduğunu söyledi. Özçulcu, ‘Derneğimiz Antalya’da 25 yıldır faaliyet yürütüyor. TÜKODER Türkiye’de en çok üyeye sahip dernek konumunda. Tüketici hakem heyetleri ve birçok kurum ve kuruluşlarda da derneğimizin temsilcileri bulunuyor’ diye konuştu.
EN ÇOK ŞİKAYET BANKACILIKTAN
Tüketicilerin derneklerine ve tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerine en çok hangi konularda başvurduğundan bahseden Özçulcu, ‘Şikayet konusu değişiyor şehrimizde ancak birinci sırada finansal ve bankacılık hizmetleri yer alıyor. Yani kredi kartları, krediler, kart aidatları gibi bankacılık hizmetlerinden en çok şikayet alıyoruz. 2’incişikayet konusu da abonelik hizmetinden oluyor. Telefon, su, elektrik, internet gibi pek çok hizmet abonelik hizmeti olarak sunuluyor ve taahhütler yapılıyor. Taahhüt süreleri dolmadan aboneliğini iptal ettirmek isteyen tüketiciye cayma parası ödetiliyor. Abonelik sözleşmesi ile tüketicilerin kendilerine bağlanmasını ve haksız kazanç elde edilmek isteniyor. Üçüncü sırada perakende ticaret sektörü diyebilirim. Satın aldığımız diğer mal ve hizmetler. Örneğin tuhafiye yiyecek, giyecek, ayakkabı, otomobil gibi ürünlerin satın alınışında ve satın aldıktan sonraki süreçte hizmet bedeli ile yaşanılan sorunlar. Diğer şikayetler de sağlık, eğitim, ulaşım, gibi diğer hizmetleri sıralayabiliriz’ dedi.
FİŞLERİNİZİ MUTLAKA SAKLAYIN
Özçulcu, dernek olarak amaçlarının tüketicilerin haklarını aramasını ve bilinçlenmesini sağlamak ve sorunsuz bir şekilde alışverişlerini yapmalarına yardımcı olmak olduğunu vurguladı. Tüketicilere alışveriş yaparken nelere dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunan Özçulcu, ‘Tüketiciler satın aldığı mal ve hizmetin fişlerini aldıkları hizmet ve ürün bitene kadar mutlaka saklamalılar. Alışverişi yapan tüketicilerin çoğu kasiyerin alışveriş fişini vermesine rağmen ya almıyor ya da fişi aldıktan hemen sonra çöpe atıyor. Ne alırsak alalım aldığımız hizmet ve mal tükeninceye kadar herhangi bir sorun çıkma ihtimaline karşı fişlerini saklamalıyız. Bu fişler herhangi bir sorunda hakkımızı aramamıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle belgeli alışveriş son derece önemlidir’ diye konuştu.
ÖZEL/ Deniz TOPKAYA