DSİ'nin Antalya'da yaptırığı yatırımlar hakkında bilgi veren DSİ 13. Antalya Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, 2018 yılında Antalya'nın su sorununun olmadığını ve barajların doluluk oranının yeterli olduğunu söyledi.
DEVLET Su İşleri (DSİ), 6250 sayılı kanun ile 1954 yılında kuruldu. 1964 yılında Antalya Bölge Müdürlüğü’nün hizmete girmesiyle birlikte il genelinde hizmet vermeye başlayan DSİ, bugüne kadar hayata geçirdiği projelerle birlikte sayısız taşkının önüne geçerken, yapılan barajlar sayesinde önemli miktarda suyu biriktirerek tarım arazilerinin sulanmasına olanak tanıdı. DSİ 13. Antalya Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Türkiye’de 26 adet müdürlüğün olduğunu ancak yüzölçümü ve su potansiyali nedeniyle İstanbul ve Sivas ile birlikte Antalya’daki müdürlüğün de tek bir ile hizmet verdiğini söyledi. Antalya’daki hizmet alanının 20 bin 723 metrekare olduğunu dile getiren Coşkun, DSİ’nin Antalya yatırımlarını ve ilin su yeterlilik durumunu anlattı.
950 KİŞİLİK DEV KADRO
DSİ 13. Antalya Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Antalya’nın yıllık ortalama 785 milimetre yağış aldığını söyledi. Bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Coşkun, ”Bu rakamlar nedeniyle taşkınlarla ciddi anlamda mücadele etmemiz gerekiyor. 650 personelimiz vardı. Yeni çıkan yasa sonrası taşeron işçilerin de kurumumuz bünyesinde çalışmaya başlamasıyla birlikte sayımız 950’ye yükseldi. Bunun 135 tanesi mühendis” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN YÜZDE 7.6’SI ANTALYA’DA’
Antalya’nın yer altı ve yer üstü su potansiyelinin 15 milyar metreküp olduğunu söyleyen Coşkun, sözlerine şöyle devam ediyor: ”Türkiye’deki su ortalamasını yüzde 7.6’sı Antalya’da. Hal böyle olunca bu bölgedeki suya büyük önem veriyoruz. Taşkınlarla ciddi anlamda uğraşıyoruz ve en aza indirmek için çalışıyoruz. Antalya’da sulama yapılabilecek alanın toplamı 207 bin 309 hektar. Biz bunun 148 bin hektarını yani yüzde 72’sini sulamaya açtık.”
250 MİLYONLUK YATIRIM
Hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi veren Coşkun, ”2017 yılı içerisinde Antalya’da 250 milyon liralık bir para harcandı yatırımlara. Bu paranın içerisinde yapılan göletler, barajlar ve sulama kanalları da var. İl genelinde 15 barajımız var. Bu barajlarla 27 bin 500 hektarlık alanı suluyoruz. 2 bin hektarlık alanı da bu barajlar sayesinde taşkınlardan koruyoruz. 12 göletimiz bitti. Bu göletler sayesinde de 3 bin 365 hektar alan sulanıyor, 300 hektarlık alan da taşkınlardan korunuyor. Şu an faaliyette olan hidroelektirik santraller var. Bunların sayısı 21. 19’u özel işletmede, 2 tanesi de DSİ’nin işletmesinde. 2 milyon 838 milyon enerji üretmemize yardımcı oluyor bu santraller” diyerek sözlerine devam etti.
AKSU OVASI KORUMA ALTINDA
Hayata geçirilecek olan projeler hakkında da konuşan Hayrullah Coşkun, Dim Barajı’ndan bin 172 hektarlık alanın sulanacağını müjdeledi. Coşkun, ”Dim Barajı Projemizi tamamladık. Mayıs ya da Haziran ayında bölgede sulamaya başlanacak. Korkuteli’de sulama yenileme işimiz var. Büyük kısmını bitirdik. Kalan kısmı bu sene sonuna kadar bitecek. Aksu çay taşkın koruma projemize ise çok önem veriyoruz. 52 kilometrelik, yan kollarıyla 70 kilometrelik bir proje. Taşkınları yukardan başlayıp Mardan Otel’in oraya kadar çift taraflı seddeye alacağız. Böylede 10 bin 575 hektarlık Aksu ovası, bu projeyle taşkınlardan korunacak. 11 tane köprü var bu projenin üzerinde. Böylelikle toprak kaybının da önüne geçiliyor. Bunun yüzde 5’lik kısmı kaldı. 2018 yılı içerisinde bitecek. Ancak bu haliyle de istediğimiz verimi aldık. Aksu Barajımızın da inşaatı devam ediyor. Bu projemiz tamamlandığında 4 bin hektara yakın bir alanı sulayacağız. O bölgenin içme suyu ihtiyacını da karşılayacağız” dedi.
ANTALYA’YA İÇME SUYU GELİYOR
Projeler hakkında bilgi vermeye devam eden Coşkun, yakın zamanda Alanya’ya içme suyu getireceklerini söyledi. Bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: ”Dim Barajı’ndan içme suyu temin edip Alanya halkıyla buluşturacağız. Böylelikle ilçenin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılamış olacağız. 2018 yılı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Gökçeler Barajı’nda sulama şebekesi inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında 4 bin 740 hektarlık alanı sulayacağız Gazipaşa’da. Kaş’ta Kıbrıs Barajı’nın inşaatı devam ediyor. 3 bin 517 hektarlık bir alanı sulayacağız. Ciddi bir çalışma olacak. Ayrıca Karacaören Barajı’ndan Antalya’ya içme suyu getiriyoruz. 43 kilometrelik bir çelik boruyla su taşınacak. 13 kilometresi döşendi. 30 kilometrenin döşenmesine devam ediyor. ASAT şimdilik su sorununu çözüyor. Ancak bu da destek olacak. 2018 yılında bitmesi zor ama çalışıyoruz.”
‘2018 RAHAT GEÇECEK’
Antalya’nın barajlarındaki su seviyesi hakkında bilgi veren Hayrullah Coşkun, ”Geçen seneye göre daha iyi durumdayız. Bu periyot biraz kurak bir periyot diyebiliriz. Çok yüksek dağlarda kar yok. Yeni yeni düşüyor. Şubat ayında inşallah kar yağışlarının artacağını düşünüyoruz. 3-4 yıl öncesine göre gerideyiz ama geçen yıldan iyi durumdayız ve su problemimiz yok. Alakır Barajı yüzde 30’da, Oymapınar ve Manavgat barajları doluluk oranı şu an için yeterli. Karacaören 2 Barajımız yüzde 96’da. Dim Barajımız yüzde 54, Naras Barajımız yüzde 64 civarlarında. İnşallah Şubat ayında biraz daha yağış alırsak tadından yenmez. Çok rahat değiliz. Ama zor durumda da değiliz. Bu rakamlara baktığımızda 2018 senesinin sorunsuz geçeceğini öngörüyoruz. Ama ilave yağışlar gelirse çok daha rahat olacağız. B planımız var” dedi.
DERE YATAKLARINA DİKKAT
Vatandaşları dere yataklarına inşaat yapmamaları konusunda uyaran Coşkun, sözlerine şöyle son verdi: ”Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz dere yataklarına moloz dökmemeleri, inşaat yapmamaları. Vatandaşın güvenliği bizim için önemli. Su akar yatağını bulur diye bir söz var. O yüzden vatandaşların bu konuda dikkatli olmasını rica ediyoruz. Suyumuz çok diye bol harcamamak lazım. Köylü vatadaşlarımızın bu konuda da dikkatli olmasını istiyoruz. Onlar bize birçok konuda yardımcı oluyorlar. Bizde ekip olarak çözüm üretmek için açlışıyouz. Biz her zaman DSİ olarak vatandaşımızın yanındayız.”(Abdullah ÖZKAN)