Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Aşırı stres başa bela

Aşırı stres başa bela

Stresin vücudumuzda bıraktığı olumsuz etkilerden biri de geceleri dişleri sıkmayla ortaya çıkan 'çene eklemi çıkıklığı', Uzman Dr. M. Eren Şimşek bu durumda vakit kaybetmeden tedaviye başlanılması gerektiğini söyledi
GÜNÜMÜZ yaşamının getirdiği yoğun stres sağlığımızı yalnızca tansiyon yüksekliği ya da sindirim sistemi bozukluğu gibi hastalıklarla etkilemiyor. Stresin tetiklemesiyle gün içerisinde veya geceleri uykuda dişleri sürekli sıkma sonucu ortaya çıkabilen ‘çene eklemi çıkıklığı’ zamanında fark edilip tedavi edilmezse zorlu bir ameliyat gerekliliğine kadar gidebiliyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. M. Eren Şimşek, çene eklemi çıkıklığının her 10 kişiden 4’ünde görülmesine karşın çoğunlukla yüzün genel görünümünde probleme neden olmadığı için fark edilemediğinin altını çizdi.

Uzman Dr. M. Eren Şimşek, 12 yaşından başlayarak 80 yaşındaki hastalara kadar her yaşta görülebilen çene eklemi çıkıklığını çene eklemi içindeki kıkırdak, eklem sıvısı, bağ dokusu veya destek olan yastıkçık dokularının dejenerasyonu ve uyum bozukluğu sonucu eklemde ve çiğneme kaslarında ortaya çıkan ağrı ve fonksiyon bozukluğu olarak tanımladı.

YOĞUN STRES TETİKLİYOR

Çene eklemi çıkıklığında genellikle çiğneme kaslarındaki spazm en önemli etken kabul ediliyor. Bunun nedeni ise strese bağlı olarak gece uykuda veya gün içerisinde dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması.Uzman Dr. M. Eren Şimşek, bu durumu şu şekilde açıkladı:’Bu açıdan özellikle 15-25 yaş arası ve sınavlara hazırlanan öğrencilerin risk altında bulunduğunu belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Dr. M. Eren Şimşek,dişlerin arasında sürekli olarak bir objenin tutulmasının da çene ekleminin yapısını bozabildiğine dikkat çekiyor. Diğer öne çıkan sebep ise diş çekimi sırasında ağızın aşırı açılması ve diş çekimi işleminde aşırı güç uygulanarak çene ekleminin zorlanması. Daha az görülse de çeneye darbe alma durumlarında da çene eklemi çıkıklığı ortaya çıkabiliyor.’

Nadiren eklemde şişlik, kaslarda spazm ya da çıkmanın tek taraflı olmasına bağlı hafif asimetriye neden olsa da çene eklemindeki çıkma çoğu zaman yüzün görünümünde fark edilen bir probleme sebep olmuyor. Bu durumun sürekli ağrıya, çiğneme bozukluklarına ya da yemek yeme sırasında ses gelmesine karşın hastaların rahatsızlıklarını anlamasını geciktirdiğini belirten Dr. M. Eren Şimşek, hastaların bu nedenle, sıkıntıları için farklı branş doktorlarına başvurarak zaman kaybettiklerini vurguladı.

UYKUDA ÇENENİZİ ÇOK SIKIYORSANIZ

Çenenin gece uykuda çok sıkılmasına bağlı durumlarda başlangıç için sadece kas gevşetici medikal tedavi ile birlikte diş hekimleri tarafından hazırlanan ve uykuda ağız içine takılan gece splinti uygulaması çoğu zaman sorunları ortadan kaldırıyor. ‘Eğer çiğneme kaslarındaki spazm ileri düzeyde ise buna botox uygulaması da eklenebiliyor’ diyen Uzman Dr. M. Eren Şimşek,hastada sürekli gerginlik ve stres sonucu ortaya çıkan bir durum varsa hastayı rahatlatmak amacıyla ve psikiyatri desteğiyle birlikte medikal tedavilerin planlandığını ifade etti.

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU