ATSO Başkanı Çetin, turizmde yenilikleri çoğaltmanın gerektiğini belirterek 'Artık sadece turist saymak istemiyoruz. Bakmamız gereken yer, katma değeri arttırmaktır. Bunun için yeni ürünler geliştirmeye, inovasyona ihtiyacımız var' dedi.
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Haziran Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Mecliste konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Pazar günü gerçekleşen seçim sonrası kısa bir değerlendirmede bulundu. Çetin, ‘Türk milleti demokratik olgunluk içerisinde, yüksek bir katılımla seçimi gerçekleştirmiştir. Seçim sonuçlarının milletimize hayırlı olmasını diliyor, Sayın Cumhurbaşkanımızı, bütün siyasi partilerimizi ve milletvekillerimizi tebrik ediyoruz. Her seçim yeni bir başlangıç için bir vesiledir. Bu seçiminde Türkiye’nin gelişmesine yeni bir vesile olmasını diliyorum. Artık seçim atmosferi geride kalmalı ve icraat dönemi başlamalıdır. Bizim arzumuz biran önce ekonomik reform takviminin ortaya konulmasıdır.Daha önce de şunu ifade etmiştim. Bir seçimde milletin bir kısmı zafer kazanmış, diğer kısmı mağlup olmuş sayılamaz. Seçim sonuçları ittifaklar şeklinde bile olsa uzlaşmanın gerekli olduğunu göstermiştir. Üç yıldan bu yana her konuşmamda uzlaşma dedim, bugün de uzlaşma sözüme devam ediyorum.Seçim sonucu ne olursa olsun, ekonominin güçlenmesi, huzur ve güven için uzlaşma zorunludur’dedi.
STK’LAR YÖNETİME KATILMALI
Seçim sonrası kurulacak olan yeni sistemde TBMM’nin denetim gücünün azalacağına dikkat çeken Çetin, ‘Türkiye önümüzdeki günlerde başkanlık sistemine doğru bir değişim yaşayacaktır. Yeni sistemde bakanlıkların değişmesi öngörülmüştür. Tarım ve Orman Bakanlığı birleşmektedir. Ekonomi Bakanlığı kalkıyor, Hazine ve Maliye birleşiyor. Sanayi ve Kalkınma Bakanlıkları birleşiyor. Bunların doğru kararlar olduğunu düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre kısmı, Tarım ve Orman ile birlikte daha iyi olurdu.Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi kurulması da olumludur. Yeni sistemde TBMM’nin denetim gücü azalmaktadır. Buna rağmen uygulamada mutlaka etkin bir denetim denge sistemi olmalıdır. Ayrıca, Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bizler, sivil toplum kuruluşları yönetime daha etkin biçimde katılmalıyız’ dedi.
DÖVİZ GİRİŞİ YETERLİ DEĞİL
Çetin, Dünya ekonomisinde ticaret savaşları döneminin başladığını ifade ederek, ‘Bilindiği gibi, ekonomide yapısal reformlar artık acil hale gelmiştir. Mayıs ayına girerken dolar 4 liraydı, faiz artışına rağmen 4.70’lere çıktı. Cari açık ve borç ödemeleri nedeniyle her ay 7-8 milyar dolar dövize ihtiyaç var, ama yeterli döviz girişi yok. Vatandaş halen dolar satmadı, bu nedenle her ay merkez bankası 2-3 milyar doları rezervden karşılıyor. Ocak ayında merkezin rezervi 90 milyar doların üzerindeydi, geçen hafta 79 milyar dolara düştü. Dünya ekonomisinde ticaret savaşları dönemi başladı. Türkiye’de ise bütçe açığı artmaya başladı. Bunlar yabancı sermaye girişini azaltıyor. Ekonomi ihracat sayesinde ilk aylarda büyümeye devam etti, fakat son aylarda duraklama başladı. Reel sektör olarak dövizle birlikte artan maliyetlerin baskısını hissediyoruz. Kredi faizlerinin artması finansman zorluklarımızı artırmaktadır. Bu ortam nedeniyle ekonomide mali disiplinin korunması, enflasyonun kontrol altına alınması, merkez bankasına güven tesisi gereklidir. Yabancı sermayeye güven vermek konusunda OHAL’in kaldırılması fayda sağlayacak, Türkiye’nin dış imajı düzelecekti’ diye konuştu.
TURİZMDE BÜYÜK ARTIŞ VAR
Antalya’da turizmde Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış olduğunu söyleyen Çetin, ‘Antalya ekonomisinde mali göstergelerde geçen yıla göre bir iyileşme devam etmektedir.Turizmde Türkiye ortalamasının üzerinde artış var. Kayıtlı istihdam artışında ilerideyiz. Türkiye’de yüzde 5.7, Antalya’da ise yüzde 12.3. Vergi tahsilatı, ihracat verilerimiz de olumludur. Burada bir olumsuzgösterge kayıtlı tarım üreticisi sayısındaki azalmadır. Bugünlerde önce soğan, patates, Antep fıstığı fiyatları gündeme geldi. Son birkaç günde ise domates fiyatları artmaya başladı. Her kafadan bir ses çıkıyor. Üretim düştü diye yazan var, oysa resmi verilere göre ciddi bir üretim düşüşü yok. Hatta mart ayında 400 bin ton patates depolarda çürüyecek, para etmiyor diye demeçler verildi. Sonra patatese ihracat iadesi desteği verildi. Fakat haziranayına kadar ihracat artışı olmadı, Haziran’da ihracat arttı görünüyor. Ortada bir sorun var, fakat soruna teşhis konulacak bilgi yok. Maalesef bu çağda Türkiye’de halen yeterince veri ve bilgi üretilmiyor’ dedi.
KATMA DEĞERİ ARTTIRMALIYIZ
Turizmde yenilikleri çoğaltmak gerektiğini vurgulayan Çetin, turist sayısının yeterli olmadığını söyledi. Çetin, ”Tarımda sorun yaşarken turizmdeki gelişme bu yıl olumlu beklentilerimizi doğrulamıştır.Elbette ki, artık sadece turist saymak istemiyoruz. Bakmamız gereken yer, katma değeri artırmaktır. Bunun içinyeni ürünler geliştirmeye, turizmde inovasyona(yenilik) ihtiyacımız var. Son dönemde turizmde inovasyon sayılacak birkaç önemli konu var. Örneğin Belek’te eğlence parkı, Antalya’da bir otelimizin gastronomi günleri yapması, caz festivali, Perge’de sütun kaldırma kampanyası her biri turizmde bir inovasyondur. Antalya Open tenis turnuvası gibi organizasyonlar da güzel yeniliklerdir. Önemli olan bu tür yenilikleri çoğaltmaktır. Geçen yıl Moskova’da Türkiye Tanıtım Festivali yapılmıştı. Bu yıl seçimler nedeniyle gecikti ve Ağustos ayında yapılacak. Açık hava festivali olarak bu etkinlik fuardan daha etkili oluyor. Bu nedenle Oda olarak destek olacağız” ifadelerini kullandı.
DENİZ TURİZMİNE YATIRIM
Rusya ve Almanya pazarlarına, her şey dahil deniz turizmine bağımlılığı azaltmaya çalışmanın gerekliliğine değinen Çetin, şöyle konuştu: ‘Artık deniz turizminde yeni yatak yatırımı yapılmamalıdır. Kent, kültür, kongre, sağlık, alışveriş, fuar ve spor turizmine odaklanmamız gerekmektedir. İşte bunun için bir uluslararası işbirliği projesine başvurduk. Avrupa Birliği’nden hibe alarak butik otelleri geliştirme projesi yapmak istiyoruz. İspanya Ticaret, Sanayi, Hizmetler ve Denizcilik Odası bu projenin liderliğini yapacak. Malaga Ticaret, Sanayi, Hizmetler ve Denizcilik Odası partnerimiz olacak. İspanya kitle turizmi ile başlamış, fakat son yıllarda hızlı bir şekilde kültür turizmini, kırsal turizmi geliştirmiştir. Geçenlerde dünyanın en iyi restoranları listesi yayınlandı. İlk 100’de İspanya’dan on bir, Türkiye’den bir restoran var. İspanya artık turist istemeyecek noktaya geldi. Dolayısıyla kültür turizmi, kırsal turizm, gastronomi turizmi gibi konularda çok işimiz var. İspanya modelini inceleyip Antalya’da uygulamak için çalışacağız.’ (Nuray ÇAKAR)