Özellikle beyin fonksiyonlarının sağlıklı işleyebilmesi için yağlar çok önemli. Ama yağların da sağlıklı olması gerekiyor.
Yağlar hayatta kalmamız ve akıl sağlığımızı korumamız için çok önemli. Beynimizin yaklaşık üçte ikisi yağdan oluşmaktadır ve iletişim nöronlarının yaklaşık yüzde 70’i yağlarla çevrelenerek korunmaktadır. Bu nedenle sağlıklı düşünmek ve beynin fonksiyonlarını sağlıklı yürütebilmesi için yağlar gerekli.
Özellikle yağ asitlerinden 2 sınıf olan, omega 3 ve omega 6 beynin normal büyümesi ve gelişimi için çok önemli rol oynar. Bu açıklama somon gibi besinlere neden beyin besinleri dendiğini açıklar. Somon tıpkı diğer soğuk su balıkları, avokado, ceviz, keten tohumu ve zeytin gibi sağlığa yararı kanıtlanmış bir besindir. Sağlıklı yağlar diyetler listelerinde he zaman daha az vardır buna karşılık sağlıksız yağlar daha çok bulunur. Ancak Sağlıklı yağlar, A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri vücudun her yerine taşımaya yardımcı olur, seks hormonlarını oluşturur, hücre zarı inşa eder, kötü kolesterolü iyi kolesterole dönüştürür, cilt,göz, tırnak ve saç sağlığına katkıda bulunur.YAĞLI BALIKLAR ÖNEMLİ
İnsanlar omega6’yı çoğunlukla rafine edilmiş bitkisel yağlardan elde eder. Örneğin soya fasulyesi sayı fastfoodlarla ve işlenmişgıdalarda oldukça yaygındır. Amerikan tarzı beslenmede alınan kalorinin yüzde 20’sinin bu kaynaktan geldiği tahmin edilmektedir. Bu çok fazla olan omega 6 ve yeterli olmayan omega 3 astım, kalp krizi ve kanserin pek çok türünde artış olmasının nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Aynı zamanda bu dengesizlik obezite, disleksi, depresyon ve hiperaktiviteyi tetikliyor.Bu yağların iyi dengelenmesi aslında çok kolaydır. İşlenmiş gıdaların, ‘fastfood’un ve doymamış yağların (mısır, ayçiçeği, soya) tüketimini azaltmak bunun için önemlidir. Bunların yerine daha çok yağlı balık (özellikle somon, sardalye, ringa balığı, uskumru, siyah morina, lüfer) ceviz, keten tohumu yiyin.LESİTİNE İZİN VERİN!
Yağlar ve temel yağ asitlerinin kompleks bir karışımı olan Lesitin hücre zarının bir ana bileşeni olarak canlı hücreler içinde bulunan yağlı bir maddedir. Yağımsı bir madde olan lesitin hücrenin yapısına girerek hücreleri, dokuları, organları onararak onları korumayı ve fonksiyonarını en üst seviyede çalışmasını sağlar. Beyin fonksiyonunu güçlendirici özellitedir, bellek düşünme yeteneği ve kas kontrolünde olumlu etkileri olan ve kolestrolün damar çeperlerinde birikimini ve safra taşını önleyen bir maddedir. Lesitin bakımından zengin besinler: Yumurta(GDOsuz!), soya ürünleri, karıbahar, fındık ve fındık yağı, turunçgiller, patates, ıspanak, iceberg marul ve domates.
