Biz Derneği yöneticileri, 'Her alanda çalışmaya ve var olmaya çalışıyoruz. Mücadelemiz genel bir mücadele. LGBTİ'yi ötekinin ötekisi modundan çıkarmak istiyoruz. Antalya'da rahatça, refah içerisinde yaşamak istiyoruz' diyerek çalışmalar yürüttüklerini söyledi
Antalya’da lezbiyen, gay, biseksüel, transgender ve intersekslerin (LGBTİ) haklarını koruyan ve savunan ilk dernek olma özelliğini taşıyan Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği 8 Mart 2019 yılında kuruldu. Dernek Başkanı Fatma Dinç ve Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Çevik, derneği kurma amaçlarının LGBTİ’nin tüm alanlarında faaliyet göstermek ve LGBTİ’yi daha görünür kılmak olduğunu söyledi. Dinç ve Çevik, her alanda çalışmaya ve var olmaya çalıştıklarını, LGBTİ’yi ötekinin ötekisi modundan çıkartarak, Antalya’da rahatça ve refah içerisinde yaşamak istediklerini belirtti.
HER ALANDA DESTEK
3 senedir var olduklarını 8 Mart 2019’dan yana da dernek olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen Başkan Dinç, ‘Özellikle 2020 yılına yoğun bir şekilde başladık. Artık insanlar bizi tanıdı. Birebir görüşmelerimiz ve toplantılarımız oluyor. Derneğe gelen arkadaşlarımız gönüllü olarak geliyorlar. Bazı kurum ve kuruluşlara LGBTİ kavramlarını anlatan eğitimlerimiz oluyor. Sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Her alanda mücadele ediyoruz. Homofobi, transfobi haftalarında, dava takiplerinde, dava raporlamalarında, cezaevindeki insanların durumlarıyla ilgili durumlar vs. birçok alanla ilgileniyoruz. Sosyal ve psikolojik yardımlarda da elimizden geleni yapıyoruz. LGBTİ’nin var oluşu noktasındaki her şeye ulaşmaya çalışıyoruz’ dedi.
ANTALYA’DA İLK
Başkan Yardımcısı Çevik ise, ‘Dernek olmadan önce çeşitli çabalarımız olmuştu ama süreklilik sağlayamadık. Bu yüzden hem sivil toplumun bizi kabul etmesi hem de resmi kurumlarda tanınmak adına dernekleştik. Antalya’da bu alanda ilk dernek olma özelliğini taşıyoruz. Bu alanda da kıymetli bir dernek. Umarız bundan sonra dernekler çoğalır. 15 yıldır bir mücadele söz konusu. Bir ihtiyaç noktasında kurduk derneğimizi. Ciddiyetin olması gerektiğini düşündük. Dernek olmak insanları diri tutuyor. İnsanlarla iletişim kuruyor, sivil toplumda değer görüyorsun ve toplumsal konularda söz hakkın oluyor. Tanınmaya başlıyorsun. Bu noktada dernekleşmek çok kıymetli’ şeklinde konuştu.
‘BURADAYIZ’
Antalya’da yaşayan LGBTİ bireylerinin görünürlük sıkıntıları olduğunu aktaran Başkan Dinç, ‘Yaşadığımız ötekileştirme ve dezavantajlarından ötürü LGBTİ insiyatifi veya dernek içerisinde bulunmak kişi için tehlike oluşturabiliyor. Bu yüzden yerelde birçok arkadaşımız buna dahil olmak yerine, dışardan bir dayanışma halinde. Fakat bu dayanışmada kırılma noktaları yaşayabiliyor. İnsiyatif veya grupların ömrü en fazla 2 yıl oluyor. Biz dernekleşerek bunu kırmış olduk. Amacımız birazcık daha görünürlüğümüzü ön plana atarak, risk alarak buradayız demek. Biz buradayız dedikçe, insanlar da bizde o cesaret dayanışmasını alıp, bizimle dayanışmaya daha çok geldi. Biz de ilerlemeye devam ediyoruz’ açıklamasını yaptı.
‘CESARET VERDİK’
Antalya’da yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Fatma Dinç, tüzüklerinin geç onaylandığını belirterek, ‘Onur Yürüyüşü’ne izin vermediler. Tüm toplantılarımıza polis girmek istedi ama biz izin vermedik. Yapılan yasaklamayı bütün sivil toplum kuruluşları kınadı. BİZ derneğini kurarak topluma cesaret verdik. İnsanlar nasıl yardımcı olabiliriz diye çok geliyorlar. Var oluşumuz güven veriyor’ dedi. Başkan Yardımcısı Ahmet Çevik ise, ‘Derneğimize gelen insanlara 18 yaşına gelene kadar kendilerini korumaları gerektiğini söylüyoruz. Gerekirse, gizlenmeleri gerekiyor. 18 yaşına geldikten sonra kendi haklarını arayabilirler’ şeklinde konuştu.
‘GÜÇLENMEK İSTİYORUZ’
Antalya’da çok fazla hedefleri olduğunu aktaran Ahmet Çevik, ‘Belediyelerde eşitlik kurumu kurulması için mücadele ediyoruz. Aynı zamanda AİDS konusunda farkındalık yaratması için Muratpaşa Belediyesi’ne başvurumuz oldu. Test merkezi kurulması konusunda. Belediye bunu değerlendiriyor ve olumlu cevap verdi. LGBTİ bireylerinin yerelde hem sosyal hem ekonomik hem de akademik anlamda güçlenmesini istiyoruz. Bunun için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yasal koşulları değiştirmeye yönelik pozitif adımlar atmaya çalışıyoruz. Her alanda çalışmaya ve var olmaya çalışıyoruz. Mücadelemiz genel bir mücadele. Her yere yetişemiyoruz ama elimizden geleni yapıyoruz. Birçok atölye çalışmaları yapıyoruz’ dedi.
NEFRET ORTADAN KALKSIN
Refah içerisinde yaşayabilecekleri bir Antalya’yı istediklerini söyleyen Fatma Dinç, ‘Trans kadın arkadaşlarımız ya da eşcinsel arkadaşlarımız sokakta rahatça dolaşabilsin. LGBTİ’yi ötekinin ötekisi modundan çıkarmak istiyoruz. Türkiye genelinde de bu şekilde gidiyor. Antalya içersinde de transfobi, homofobi yok mu? Fazlasıyla var. Arkadaşlarımız görünür olmadığı için bunu gündem içerisine taşıyamıyoruz çoğu zaman. Fakat birçok konuda örneklerimiz var. Antalya’da her kimliğe ayrımcılık ve nefret ortadan kalksa ne güzel olur. Aslında LGBTİ’ni dönüştürücü gücü de bu. Nefret ve ayrımcılıkla uğraşıyor ve mücadele ediyor. Kanunlar LGBTİ bireylerini görmüyor ama var. Aslında cinayetlerinin, yaralamanın, şiddettin asıl sebebi ayrımcılık, nefret, eril sistem’ sözlerini aktardı.
Özel/Dilan ERAY