Antalya Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Teoman Akçalı, 'Alanda bulunan bitkiler özelliklerini kaybetmiş durumda, EXPO'nun acilen bütçeye ihtiyacı var' dedi
TÜRKİYE’NİN ilk botanik bahçesi olan, 52 ülkenin bahçelerini bünyesinde barındıran, Türkiye’nin ilk tarım ve biyoçeşitlilik müzesi ve dünyanın en büyük bitki heykellerine ev sahipliği yapan EXPO 2016’nın canlandırılması için sunulan öneriler devam ediyor. 1 milyar 720 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen EXPO 2016’nın atıl durumdan kurtarılması için devletin de şehrin de EXPO 2016’ya sahip çıkması gerektiğini söyleyen Antalya Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Teoman Akçalı, ‘Bizim fikrimiz en başından alınmalıydı. Tarım İl Müdürü bizi oda olarak davet etmedi, sektör temsilcileri olarak bir toplantı gerçekleştirildi. EXPO büyük bir alan ve oranın da bir bütçesi var bunun farkındayız. Dünyanın en büyük bitki heykelleri özelliğini kaybetmiş durumda. O bitkiler belli dönemde değiştirilmeli, bakımı yapılmalı’ dedi.
121 dekarlık arazide yer alan Türkiye’nin EXPO 2016’nın halka buluşturulması noktasında her şeye rağmen geç kalınmadığını söyleyen Akçalı, ‘STK’lar, odalar, yerel kuruluşlar, yerel yönetimler bir platform oluşturmalı. Gecikmeden toplanılmalı ve ne şekilde değerlendirileceğine karar verilmeli’ diye konuştu.
KAMPÜS ÖNERİSİ
Bir peyzaj mimarı olarak EXPO 2016’yı kazanılmış bir hak olarak gördüğünü söyleyen Akçalı, ‘Alanda binalar atıl bir şekilde duruyor. Amacının dışında kullanılan salaş bir görüntü var. Alana ulaşım raylı sistemle kolay bir şekilde sağlanırken orada halkı da turisti de cezp edecek hiçbir şey yok. Madem alan halka kazandırılamıyorsa, Türkiye’nin en iyi tarım üniversitesi kampüsü yerleştirilsin buraya’ ifadelerine yer verdi.
‘MEMUR ZİHNİYETİYLE ZOR’
EXPO’nun Türkiye için önemli bir kazanım olduğuna dikkat çeken Akçalı, ‘Biz bu kazanımı iyi kullanamadık. Tarım il müdürünün iyi niyetli bir yaklaşımı var ancak ben burayı düzeltebileceğini ve bunu yapabilecek noktada olduğunu düşünmüyorum. Bütçesi olmayan ve bütçe yaratılamayan bir alan kurtarılamaz. Alanda memur zihniyetiyle iş yapılması çok zor. Alanda çalışan bahçıvan sayısı EXPO’nun ilk zamanlarında verilmişti. O sayıyla beklenen bakım imkansız. EXPO’nun bütçeye ihtiyacı var’ dedi.
Dünya’da iklim krizleri yaşanırken böyle bir alanın bir an önce kazanılması gerektiğini vurgulayan Akçalı, ‘EXPO 2016 hepimizin ve bu alan için şehrin dinamikleri en kısa sürede birleşmeli. Alan yaşanan iklim krizine karşı bir an önce kurtarılmalı. Biz Peyzaj Mimarları Odası olarak elimizden geleni yapmak için her zaman hazırız’ diye konuştu.