Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dürdane Keskin büyük göğüslerin sağlığa verdiği zararlarla ilgili bilgiler verdi
ÜLKEMİZ kadınları fenotipik olarak büyük memeye sahip. Halk arasında büyük göğüs daha estetikdir algısı olsa da, aşırı büyük olması sorun teşkil edebiliyor. Göğüs ağırlığı direk sırt ve boyun omurgaları tarafından taşınmakta. Sırt ve boyun omurlarına devamlı yük binmesi, omurgada şekil bozukluğuna hatta kamburluğa sebep olabiliyor. İleri dönemde bu kadınlarda boyun fıtığına bağlı 4. ve 5. parmaklarda uyuşma görülebileceğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dürdane Keskin, ‘Bu hastalar sırt, boyun ağrısı nedeniyle fizik tedavi alırlar. Mevcut sebep düzeltilmedikçe ağrının tedavisi mümkün olmayabilir. Büyük göğüsler omuzlarda çökmeye sebep olur. Erken dönemde yapılan meme küçültme ameliyatı omurga sağlığını korur’ dedi.
Op. Dr. Dürdane Keskin, göğüs altında mantar ve pişik gelişimi sık görülebildiğini ifade ederken, ‘Temizlik ve hijyen açısından zordur. Büyük göğüsler, ağırlık nedeniyle sarkmaya meyillidir. Yanlardan taşan, koltuk altına kadar uzanan göğüsler gündelik kol hareketlerini zorlaştırır. Aynı zamanda kadını olduğundan daha kilolu gösterir. Daha büyük beden giymek zorunda kalırlar. Spor faaliyetlerine katılmakta güçlük çekerler. Tüm bunlar kadının öz güvenini ve sosyal hayatını etkiler. Göğüs boyutu küçültmek sadece ameliyat ile mümkündür. Göğüs küçültme ameliyatı estetik ameliyat gibi düşünülse de çoğu kadında gerekliliktir’ diye konuştu.
EN SIK MEME KANSERİ
Kadınlarda en sık görülen kanser, meme kanseri. ‘Meme küçültme ameliyatı meme kanserine neden olmaz’ diyen Op. Dr. Dürdane Keskin, ‘Ameliyat öncesi gerek duyulan hastalarda meme ultrasonu veya mamografi çekilmesi sayesinde meme dokusu değerlendirilir. Ameliyat öncesi memede kitle varsa aynı anda çıkartılması mümkündür. Meme küçültme sonrası çıkan doku patolojik olarak incelenir. Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken teşhisine katkı sağladığı ve meme küçültme ameliyatı sonrası meme dokusunda azalmaya bağlı, kanser görülme ihtimalinin de azaldığını göstermiştir’ diye ekledi.
Büyük göğüslerin küçültülmesinin sadece ameliyat ile mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Dürdane Keskin, ‘Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Aynı anda meme dikleştirme de sağlanır. Meme boyutlarında ve şeklinde asimetri varsa bu ameliyat sırasında düzeltilebilir. Meme dokusu kısmi olarak korunur. Korunan meme dokusu ile doğum sonrası emzirmek kısmen mümkündür.çıkarılan doku miktarı ile orantılı olarak emzirme fonksiyonu etkilenebilir. Ameliyattan bir hafta sonra gündelik hayata kolaylıkla geri dönülebilir’ dedi.
ERKEN DÖNEM TEDAVİ
Meme küçültme ameliyatında amacın vücut ile uyumlu boyut ve şekli elde etmek olduğunu söyleyen Op. Dr. Dürdane Keskin, ‘Bu hastanın boyu, omuz genişliği ve göğüs kafesi çapı ile orantılıdır. Ne kadar küçültülebileceği, hastanın göğüs yapısı ve isteğiyle planlanır. İleride gebe kalmayı planlayan hastalarda emzirme fonksiyonunu korumak için minimal küçültme tercih edilir. Aşırı büyük olmayan göğüslerde ameliyat gebelik ve emzirme sonrasına ertelenebilir. Fakat aşırı büyük göğüslerde genç yaşta omurga kalıcı olarak etkilenebileceği için erken dönem yapılması tavsiye edilir’ diye konuştu.
Op. Dr. Dürdane Keskin, son olarak şunları söyledi: ‘Ameliyat sonrası hastalarda en sık gözlemlenen öz güvende artıştır. Hastalar erken dönemde bile kıyafet tercihinde daha rahat olurlar. Erken dönemde ameliyat edildiği takdirde duruş bozukluğu ve omuzlardaki çökme düzelir. Bu sebepten omurga sağlığını korumak için erken dönemde müdahale önemlidir.’