Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Çocuk sağlığı için tarama programı

Varsayılan Resim

Çocuklukta sağlık sorunlarının erken teşhisi için Sağlık Bakanlığı tarafından 'Ulusal Görme Taraması Programı' yayımlandı. Uygulama Antalya'da da başladı
ÇOCUKLUK çağında görünen sağlık sorunlarına erken tanı koyulması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı 81 ilde uygulanmak üzere ‘Ulusal Görme Taraması Programı’ genelgesi yayımladı. Genelgeyle bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişletildi. Görme taramalarının, hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair uygulama rehberi de hazırlanarak internet üzerinden hekimlere ve sağlık çalışanlarının erişimine açıldı.

ANTALYA’DA BAŞLADI

Taramalarla görmenin normal gelişimini engelleyecek riskleri saptamak ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tespit etmek amaçlanıyor. Genelde hakkında bilgi veren Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, ‘Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanı ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülüyor. Yeni doğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama programı da bu programlar arasına dahil edildi’ dedi.

Ulusal Görme Taraması Programı’nın 2015 yılında başladığını belirten Hülür, ‘İlk aşamada 0-3 aylık bebekler ile 36-aylık çocukları kapsamaktayken 2018 yılından itibaren 6 yaş ya da 7 yaş çocuklar da tarama programına dahil edildi’ diye konuştu.

TAKİP AİLE HEKİMLERİNDE

Tarama Programı’nın nasıl yürütüleceği hakkında bilgi veren Hülür, ‘Program kapsamında aile hekimlerince, kendilerine kayıtlı program kapsamındaki bebek/çocuklar risk faktörleri açısından sorgulanıyor, görme muayenesi, kırmızı refle testi, aile sağlığı çalışanlarınca Leo Sembol Testi yapılıyor. Çocuklarda pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk ediliyor. Bebek ve çocukların bu tanı ve tedavisine yönelik ilgili süreçler aile hekimleri tarafından takip ediliyor ve sonuçlar Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’ne kaydediliyor’ dedi.
Gonca ÖZTÜRK/

Haber Muhabiri: Zeki USLU