Geçiminin büyük bölümünü tarımdan sağlayan Demrelilerin kullandığı tarım ilaçları, sera atığı yangınlarında dumana karışıp, evlere girerek vatandaşları hastanelik ediyor
DEMRE Çayı kenarına dökülen, kimi zaman kasıtlı yakılan ve kimi zaman da metan gazı nedeniyle tutuşan sera atıkları, üzerlerindeki zehirli tarım ilaçlarının dumanlara karışıp evlere girmesi nedeniyle vatandaşların korkulu rüyası oldu. Yanan atıkların dumanının çok sayıda mahalleye dağıldığını belirten Demreliler, ‘Astım ve koah hastaları yangın olduğu günlerde hastanelere akın ediyor’ diye konuştu.
SÖNDÜRMESİ DE ZOR
Demre Çayı bölgesine atılan sera atığı yangınları, zaman zaman ilçeyi nefes alınmaz hale getiriyor. Atıklar kimi zaman seracılar, kimi zaman da kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılırken, içeriğindeki metan gazı nedeniyle kendiliğinden de alev alabiliyor. İtfaiye yetkilileri de atıkların içindeki metan gazı ve kimyasallar nedeniyle bu yangınların güçlükle söndürülebildiğini söylüyor.
ÖNLEM ALINMIŞTI ANCAK
Önceki yıllarda Beymelek ve Kayaaltı mahallelerine atılan sera atıkları, son dönemde belediyenin çalışmaları ve izniyle Demre Çayı’nın kenarına atılmaya başlandı. Atıkların burada kurutulup, enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılacağı açıklandı ve kısa süre önce 25 TIR kurutulmuş atığın santrallere gönderildiği duyuruldu. Ancak önceki gün çıkan büyük çaptaki sera atığı yangınında yine mahalleler duman altı oldu.
KARBONDİOKSİT SOLUMAYACAKSINIZ
Demre Belediye Başkanı Av. Okan Kocakaya, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, ‘Özellikle Demre’nin Yaylakaya, Küçükkum, Beymelek, Alakent ve Köşkerler mahallerinde oturan hemşerilerimiz şu an karbondioksit solumadan, gece penceresini kapatmadan bir yaz geçiriyor. Üreticilerimiz de uyarılara uydu. Atıklarını tespit edilen alana taşıdı. Onlara da teşekkür etmek istiyorum. Demre’de bir ilki başarıyoruz’ demişti. Ancak atıkların farklı yerlere atılması ve yakılması yine önlenemedi.
ANORMAL BİR KOKU
Seralardaki ürünlerde kullanılan tarım ilaçlarının, atıkların yanmasıyla dumana karışarak mahallelere dağıldığını belirten Demreliler, ‘Evlerimize gelen koku normal bir yanık kokusu değil, yangın olduğu zaman kimyasal ve zehir soluyoruz. Ailelerimizde astım ve koah hastaları var. Astımlı çocuklarımız var. Yanık kimyasal kokusu mahallelerimize bastığı zaman hastalarımız nefes alamıyor ve acil servislere gitmek zorunda kalıyoruz. Burada hastalarımıza oksijen veriliyor’ dediler. ÖZEL/ ESRA YAĞCI