AESOB Başkanı Dere, yaklaşan kurban bayramının ve turizm rekorlarının esnafı nasıl etkilediğini, esnafın ve vatandaşın esnaf kültürünü yaşatması için yapılması gerekenleri anlattı
Kurban Bayramı yaklaşırken Antalya esnafının bayram ve turist beklentilerinin neler olduğunu Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere’den dinledik. Dere, ‘Esnafımızın kendisini geliştirmesi noktasında duyarlı olmasını bekliyor, hemşerilerimizi ve misafirlerimizi de esnafın ayakta kalması için bizlere destek olmaya davet ediyoruz’ dedi
– 2019 yılına girerken esnaf olarak umutlu olduğunuzdan bahsetmiştiniz, umudunuz devam ediyor mu?
2019’dan hala umutluyuz. Umut tükenirse ayakta kalamayız. Bilindiği üzere, gerek dünyada gerekse ülkemizde bulunan durumdan dolayı ekonomi zaman zaman değişiklik gösteriyor. Şimdilerse baktığımızda başta konut faizleri olmak üzere, banka faizlerinin düşmesi piyasaların açılması olumlu etkiledi. Son bir haftadır baktığımızda faizler düştükten sonra paranın piyasaya girdiğini hissediyoruz. Çarşıya yansımasının da olduğunu görüyoruz. Ağustos’un başındayız ilerleyen zamanlarda piyasa daha da canlanacak. Önümüzde Kurban Bayramı var, arkasından okullar açılacak. Esnafın alışverişi atacak ama tüketici biraz zorlanacak. Ama biz yine de umutsuz değiliz, iyi şeyler olacağına inanıyoruz.
– Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Antalya esnafı ne durumda?
Pazar günü mübarek Kurban Bayramı başlıyor. Bayram öncesi de esnaflarımızda bayram hazırlıkları başladı. Özellikle tatlı, şekerleme, tekstil, kasap, manav, bakkal, kuruyemiş esnafımız ummalı biz hazırlık içerisinde. Bayram öncesi Antalya’da yaşayan hemşerilerimizi de turistlerimizi de Antalya’da ağırlayacağız. Kurban Bayramı 4 gün. Bu süreçte çok ciddi rakamda misafirlerimiz olacak. Esnafımız tüm hazırlıklarını tamamlayıp bayram boyunca hizmet verecek. Umuyoruz bayram sonunda güzel bir kazanç elde edilir.
– Sizce bayram tatiline gelecek turistin çoğu yine her şey dahil sistemin içinde mi olacak?
Evet misafirlerimizin birçoğu her şey dahil sistemle otellerde konaklayacak, bu sistemle gelen misafirlerimiz de dinlenme turisti oluyor. Onlar kültürel ve tarihi yerlerimizi görmeye çıkmıyorlar. Ama yerli turistimiz yine çıkıp bizim Antalyamızı, Yivli Minaremizi, Kaleiçi’ni, Saat Kulesi’ni, Düden Şelalesi’ni, Kurşunlu Şelalesi’ni geziyorlar. Buralarda da gezerlerken de alışverişlerini tamamlıyorlar. Biz yine de bayramda gelen tüm misafirlerimizi otel dışına çıkarak Antalya’nın tarihi güzelliklerini görmeye davet ediyoruz.
– Esnafın turisti çekmek konusunda ne gibi eksiklikleri var?
Özellikle fiyat etiketleriyle ilgili eksiklerimiz var. Şehir merkezimizde Valimizle kale kapısı esnafını gezdik ve etiket olmadığını gözlemledik. 10 binlerce etiket bastırdık, Pazartesi’nden itibaren şehir merkezlerindeki oda başkanlarımız etiketleri esnafa dağıtmaya başladı. Esnaf olarak bizim de eksikliklerimizi gidermemiz gerekiyor. Hem fiyat etiketlerine dikkat etmeyenlere, çığırtkanlara ve turisti yanıltıcı, kandırıcı esnafa karşı önlem almak adına bir ekip kurma konusu yöneticilerle konuşuldu. Bir komisyon kurulacak ve komisyonda, Antalya Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odalar Birliği olacak. Bu komisyonla birlikte denetimler daha da hızlanacak.
Esnafımızın bu konuda kendini geliştireceğine, fiyat etiketlerini tamamlayacağı konusuna biz teminat veriyoruz. Esnafımız bayram boyunca hizmet verecek.
– ‘Turistlerin dolandırılması’ ile ilgili söylemler var. Bu konuda neler söylersiniz?
Böyle bir dolandırılma yok. Biz esnaf olarak bunu kabul etmiyoruz. Bir esnafın yapmış olduğu hata, tüm esnafa yüklenemez. Biz arkadaşlarımızdan lokanta ve restoran, kafe pastanede fiyat menülerinin açıklanması konusunda gerekenleri yapıyoruz. İnsanların artık ne yiyeceğini ve ne ödeyeceklerini bildiği bir menü olması gerekiyor.
– Esnaf Çalıştayı’nda esnafın sorunlarına çözüm bulundu mu?
Çalıştayın 4’üncüsünü Belediye Başkanımız Muhittin Böcek ile gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 saat boyunca sorunlar ve dosyalar incelendi. Çalıştay’ın en önemli konusu ulaşım konusuydu. Toplu taşıma esnafının zam talebiydi. Çünkü ulaşım esnafımız yaklaşık 2 buçuk yıldır zamlarını alamıyorlardı. Onlar hızlı bir şekilde hayata geçirildi. Ulaşım esnafımızın zamları verildi. Kurban Bayramı öncesi de bu fiyat geçişleri yapılacak. Yine diğer odalarımızın talepleri de yöneticiler tarafından anında orada çözüldü. Asfaltsa asfalt, kaldırımsa kaldırım. Belediye Başkanımız da konulara her daim sahip çıkacağını söyledi.
DERE’DEN BAYRAM MESAJI
‘Bayram münasebetiyle Antalya’da yaşayan vatandaşlarımızı yerel esnaftan alışveriş yapmaya davet ediyorum. Merdivenaltı üretimlerden, sağlıksız, kontrolsüz, hijyensiz ürünlerden kaçınarak bir bayram geçirsinler. Ucuza alacağım diye sağlığımızla oynamayalım. İzinli, ruhsatlı, vergisini ödeyen yerel esnafımızın ayakta kalması ve mahalle kültürünün yaşaması için rica ediyoruz. Esnafa da çağrıda bulunuyoruz. Bu işleri yapıyorsak bizim de kendimizi geliştirmemiz, teknolojiye ayak uydurmamız, raflarımızı yenilememiz gerekiyor. Esnafımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Tüm hemşerilerimizin, esnafımızın Kurban Bayramını tebrik ediyorum.’
Röportaj / Gonca ÖZTÜRK