Türk Diş Hekimleri Birliği Geçmiş Dönem Genel Başkan Vekili Hüseyin Tunç, sahte diş hekimlerinin vatandaşın sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin geçen dönem Genel Başkan Vekili Hüseyin Tunç, ülkemizde ve Antalya özelinde sahte diş hekimleri sorununun hala gündemde olduğunu belirtti. Tunç, sahte diş hekimlerinin vatandaşın sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek, Türk vatandaşı diş hekimlerinin yanında Suriyeli sahte diş hekimleri ile de karşılaştıklarına dikkat çekti. Tunç, ‘Sahte diş hekimleri kontrolün ve hijyenin olmadığı bir yerde yaptıkları işlemlerle vatandaşı sağlığına kavuşturmaktan ziyade mevcut sağlığının da son derece tehlikeye girmesine neden oluyor’ dedi.
Diş hekimleri odalarının sahte diş hekimlerini tespit ettiklerinde savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ancak malzemelerine el koyduklarında muhafaza edecek yerlerinin olmadığını ifade eden Tunç, ‘Devletin de bunlara el koyup almak gibi bir prosedürü yok. Bu durumda çok çarpıcı bir şekilde hayatın gerçeği ortaya çıkıyor. Ele geçirilen cihazlar sahtecilerin üzerine bırakılıyor. Gerek yönetmelik çerçevesinde gerek de yasal mevzuatlarının düzenlenip mutlaka uygulamaya geçilmesi gerekiyor acil olarak’ dedi.
MESLEK ODALARI YETERSİZ
Tunç, sahte diş hekimlerine karşı diş hekimleri odasının tek başına mücadele etme noktasında yetersiz kaldığını belirterek devletten de bu konuda birlikte hareket etmek için destek beklediklerini söyledi. Tunç, ‘Toplumumuzda sahte diş hekimleri ile mücadele noktasında büyük bir yol alındı fakat tam olarak sonuçlandırılamadı. Antalya Diş Hekimleri Odası’nın sahte diş hekimlerine karşı ciddi çalışmaları var ama sadece diş hekimleri odasının mücadelesi tek başına yeterli olmuyor. Devletin bürokratik kadrosunun da en az diş hekimleri odaları kadar sahte diş hekimleri ile mücadele konusunda kararlı olması gerekiyor’ dedi.
VATANDAŞI UYARDI
Tunç, ucuz fiyat tarifesi uygulandığı için bu tarz yerleri tercih etmek zorunda kalan vatandaşa da uyarılarda bulundu. Tunç, ‘Sağlıksız sahte diş hekimlerinin yaptığı tedaviler hepatit hastalığının yaygınlaşması ve steril edilmeyen aletlerden hastalıkların bulaşmasına neden olacak. Vatandaşımız hastalık bulaştığı zaman ömür boyu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalabilir aynı zamanda da parasından olabilir. Çok hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu’ diye konuştu. Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu söyleyen Tunç, ‘ Ağız ve diş sağlığındaki tedavi prosedürlerinde vatandaşımız mutlaka tedavi olmak amacıyla gittikleri diş muayenelerinde hekimin gerçek hekim olup olmadığını sorgulamaları lazım’ dedi.
SAĞLIKLI ÜRÜNLER ÜRETMEK ZOR
Sağlık Bakanlığı’nın ağız ve diş sağlığında kullanılan diş protezleri gibi bir takım malzemeleri ihale yöntemiyle aldığını belirten Tunç, ihale yöntemi ile alınan hizmetlerde rakamsal değerlerin küçük olduğunu ve o rakamlarla da sağlıklı ürünler üretilmesinin mümkün olmadığını söyledi. İhale rakamlarının düşük olması maliyeti kurtarma ve ucuza mal etme nedeniyle ihaleyi alan firmaların ucuz ve sosyal güvenliği olmayan işçiler ile çalıştırmasına neden olduğuna dikkat çekerek,’Sağlıksız laboratuarlarda üretilen malzemelerin hastaya verdiği zarar kadar aynı zamanda protezleri yapan personelin de sağlıksız koşullarda hizmet vermesi onların ileride ölümcül noktaya gidecek kadar hastalıklara yakalanma riskini ortaya çıkarıyor’ diye konuştu.
Deniz TOPKAYA