Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Diş tedavisinde genel anestezi

Varsayılan Resim

Çocuk Diş Hekimi Merve Abaklı, lokal anestezinin her zaman mümkün olmadığını gerektiğinde genel anesteziye başvurduklarını söyledi
HEMEN hepimiz hayatımızın bir döneminde diş doktoru korkusu yaşamışızdır. Diş hekiminin koltuğuna bir kez bile korkmadan oturanların sayısı gerçekten çok azdır. Hasta konforunu ön planda tutan ve gün geçtikçe ilerleyen yöntemler sayesinde günümüzde diş tedavilerinin büyük bir kısmı lokal anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Çocuk Diş Hekimi Merve Abaklı, diş doktoru korkusuya da başka nedenlerle iletişim kurulamayan, zihinsel veya bazı fiziksel engelleri bulunanya da ileri derecede travma geçirmiş hastalarda lokal anestezinin her zaman işlemin gerçekleştirilmesine yetmediğinin altını çizdi.

HASTAYA GÖRE DEĞİŞİR

Çocuk hastalara genel anestezi altında diş tedavisi uygulama kararı çocuğun şu özelliklerine bağlı olarak veriliyor: 4 yaş ve altı iletişim kurulamayan ya da ileri derecede diş hekimi korkusu olanlar Zihinsel, tıbbi ya da bazı fiziksel engelleri bulunanlar Diş tedavisine gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayanlar Biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştakiler Genel anestezi gerektiren cerrahi girişimler (gömülü diş, kemik kisti vb.) Herhangi bir nedenle (uzak yerde oturulması, alerjik reaksiyon riski vb.) tedavisinin tek seansta tamamlanması gerekenler

‘SÜT DİŞLERİ NASILSA DÜŞER’ DEMEYİN!

Bu gibi durumlarda genel anestezi hem hastanın hem doktorun karşısına bir tedavi seçeneği olarak değil zorunluluk olarak çıkıyor. Ailelerin genellikle çocukları söz konusu olduğunda endişeyle yaklaşabildikleri genel anestezinin diş tedavilerinde kullanılmasıyla, ağızdaki tüm çürük dişlerin tedavilerinin ve koruyucu uygulamaların tek seansta ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Burada genellikle ailelerin ‘Süt dişleri zaten düşecek. Ne gerek var?’ yaklaşımı ile karşılaştıklarını dile getiren Abaklı, çocuklarda 6-7 yaş civarında başlayan süt dişleri değişiminin 11-12 yaşına kadar devam edebildiğine ve her biri enfeksiyon kaynağı olan çürük dişlerin uzun süre ağızda kalmasının çocuğun hem ağız hem genel sağlığı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Diş tedavileri genel anestezi altında yapılacak olan çocuklar önce anestezi uzmanları tarafından muayene ediliyorlar. Çocuğun genel durumu itibarıyla genel anestezi yapılmasında herhangi bir sorun yoksa operasyona karar veriliyor. Abaklı, tedavinin, tam teşekküllü bir hastanede uzman anestezi doktoru kontrolünde ve uzman çocuk diş hekimi tarafından yapılması durumunda risk faktörlerinin en alt düzeyde olacağını belirtiyor.

Haber Muhabiri: Mehmet USLU