Arzu TAŞKIN
Döşemealtı Belediyesi Halk Tiyatrosu’nun, 31 Mart tarihinde Yeşilpark Kültür Merkezi tiyatro sahnesinde prömiyeri yapılan ‘Dünden Kalan’ isimli oyununu 5 ve 12 Mayıs tarihlerinde izleyebilirsiniz.Geçtiğimiz Cuma akşamı izlediğim ‘Dünden Kalan’ın buruk hikayesinden, tüm insanlığın ortak dertlerinden, yüreğe dokunan sızılar kaldı bende.
“Sıcak bir yaz günüydü” diye başlayan masalın iz bırakan her bir karakteri ‘kasvet’ in tüm tarifine uygun nefes almaktadır yaşamlarında. Başrol karakterlerinden biri olan esas kadının söyleyemediklerinde gizlenen evrensel acılar vardır. Onun gözyaşlarının sebeplerinde, dünyanın neresine giderseniz gidin aynı vicdan yoksunluğuna ve merhametsizliğine tanık olabilirsiniz. ‘Dünden Kalan’ işte bu derin ve saklı acının ortaya çıkışını başka birçok dramın içinden anlatıyor.
Öfkeli ve işsiz bir koca, felçli bir baba ve asi, söz dinlemeyen bir kız çocuğu üçgeninde var olmaya, yaşamaya çalışan bir kadın…
Kentsel dönüşüm onların da mahallesine uğramıştır. Belki de kader tam zamanında kapısını çalmak üzeredir güzel kadının, o çileli annenin. Kapının ardında onu bekleyen, kötü kocanın ferah bir ev hayali midir? Yoksa geçmişin sırlarını çözecek yorgun bir anahtar mı? Üstelik bu ansızın gelen misafirin ısrarla söylemek istedikleri vardır. Sözler odanın içinde, rutubetten dökülen duvarlara çarpıp yankılanır birer birer dünden bugüne. Sırlar dökülür, kalanlar ise yine yıkılmadıysa sadece umutlardır. Esas kadın, güzel ve yorgun anne Şebnem rolünde Sinem Arslanoğlu Çakıcı oyunun tüm atmosferine hakim ve hüznü yüzüne, sözüne, sesine en iyi şekilde yansıtan özel bir oyuncu. Kızı Burcu’yu canlandıran Pelin Bülbül ile olan sahnelerinde itiraf ediyorum beni ağlattılar. Elinden cep telefonunu bırakamayan, sinirleri geren ergen rolünde Pelin Bülbül çok başarılı. Mümtaz amcanın sessiz sözlerini bakışlarıyla olduğu gibi anlatan Hüseyin Yirik’in oyunculuğundaki acı, oyun süresince hepimizin boğazına bir yumruk gibi yerleşti. Fatih Özseçen’in oyunculuğunda ise kapının ardında, geçmişten gelen Bülent’in hayallerine onun kadar biz de inanmak istedik. Günümüzde pek rastlanmayan, çat kapı gelen komşu Keriman rolünde Hanife Özsoy her haliyle tam bir ‘komşu teyze’ ve çok tatlı. Oyunda şüphesiz her seyircinin nefret ettiği kötü adam Hamit’i canlandıran Talat Turhan Türkeli ise öfkeyi, gaddarlığı ve vicdansızlığı kostümünden ruhuna işlercesine giymişti bedenine. Talat Turhan Türkeli rolünü öylesine güzel canlandırdı ki kimse sevmedi Hamit’i.
Tüm bu sahici hislerin, seyirciye dokunmasını sağlayan oyunun müzikleri yine usta bir isme ait. Daha önce size ‘İbiş’in Rüyası’ ve ‘Gökten Yağar Gibi’de eserlerine hayran kaldığımı söylediğim Gürkan Çakıcı, ‘Dünden Kalan’da yine çok başarılı. Ayrıca, Banu Bakikuşağı Çabar’ın hazırladığı kostümler de, oyunun kimliğine yakışan ve karakterlerin dünyasına bizi inandıran detaylara sahip. İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Cem Zeynel Kılıç’ın yazdığı ‘Dünden Kalan’ın en önemli özelliği dünya prömiyerini Döşemealtı Belediyesi Halk Tiyatrosu’nda yapması ve sanatçının yazdığı, sahnelenen ilk oyunu olması. Oyunun yönetmeni ise benim lise yıllarımdan Antalya Devlet Tiyatrosu’nda izlediğim değerli sanatçı Murat Sarı.
Murat Sarı işine aşık, disiplinli ama eğlenerek çalışan yönetmenlerden. Ekibine çok önem veriyor. Oyunun dekorunda, bu işin önemli isimlerinden Murat Gülmez’in imzası var. Işık konusunda ise Özkan Sezer harikalar yaratıyor. Bu arada Murat Sarı ile röportajımız da yarın bu sayfamızda yayınlanacak. Onun yönettiği ‘Baş Belası’ nı henüz izlemedim ancak kısa zamanda iki oyunu da aynı anda çalışarak olağanüstü bir çabayla hazırlanmışlar. Bu nedenle Döşemealtı sakinleri gerçekten çok şanslı. Yeşilpark Kültür Merkezi tiyatro sahnesinde her Cumartesi saat 14:00 de çocuklar için ‘Harikalar Mutfağı’ sahneleniyor. 14-21 ve 28 Nisan tarihlerinde ‘Baş Belası’ nı ve 5 ve 12 Mayıs tarihlerinde de ‘Dünden Kalan’ ı izleyebilirsiniz. Bence kaçırmayın ve ben de en kısa zamanda ‘Baş Belası’ nı izleyeceğim.
