Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Dünyayı gezerek para kazanıyorlar

Varsayılan Resim

Yeni nesilde trend haline gelen mesleklerden biri oldu 'Nomad'. Turizmin gönüllü elçileri haline gelen Nomad'lar, ülkemizin önemli turizm destinasyonlarını, drone veya fotoğraf makineleri ile çekip sosyal medyada paylaşarak, hem geziyorlar, hem para kazanıyorlar hem de milyonlara ulaşan takipçilerine ülkemizi tanıtıyorlar
SOSYAL medyada trend haline gelen ‘ Nomad ‘ isimli göçebe blogerlar, özellikle Instagram ve Youtube’deki hesaplarında ürettikleri içeriklerle, sayısı milyonlara varan takipçilere ulaşıyorlar. Bu mesleği icra eden kişiler, milyonlarca yerli ve yabancı takipçiye sahipler.

Nomad’lar, ürettikleri fotoğraf ve video içerikleriyle, hem gittikleri yerleri hem de ülkemizin önemli turizm destinasyonlarını dünyaya tanıtıyorlar. Özellikle Antalya’nın bakir güzelliklerini keşfederek tanıtan Nomad’lar, kimdir, nasıl ve nerede yaşar, gerçek hayattaki meslekleri neler, Nomad nedir ve bu mesleği nasıl seçtiler, bu işten para kazanıyorlar mı ? T üm bu soruların cevabı için Nomad’lar ile görüştük.

AMSTERDAM’DAN TÜM DÜNYAYA

Amsterdam doğumlu yapımcı ve sosyal medya içerik üreticisi olan Adem A xoı, University of Amsterdam/International’da Strateji ve Pazarlama Bölümü’nden mezun oldu ğunu söylüyor . Amsterdam merkezli online reklam ajansı na sahip olan Adem Axoı, 2016 yılında Türkiye’ ye kesin dönüş ya parak Antalya’ya yerleştiğini belirtiyor . Çekimleriyle milyonlarca takipçiye ulaşan Axoı, bir süre sonra ü nlü oteller ve markalar ile çalışmaya başlamış ve sonra dünya turuna çıkmış. Sosyal medya da tanıtım videoları yayınlayan Axoı, başta Antalya’da n ve Türkiye’ den destinasyon çekimlerini yayınlayarak, Antalya ve Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılar sağlıyor.

NOMADLARA ALIŞIYORUZ

Nomad’lar hakkında bilgi veren Adem A xoı, g ünümüzde esnek çalışma saatleri ve istenilen yerde çalışma olanağı sağlayan Nomad kavramı nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ön plana çıkmaya başladı ğını söyledi . Dizüstü bilgisayarını alıp, dünyada istediği yere giderek kendi kurduğu düzen içinde çalışabilen kişilere Nomad ismi verildiğini söyleyen Axoı, hızla gelişen teknolojide bu mesleğin yayınlaştığına işaret etti.

Bir havuzun veya d eniz kenarında, gemide , trende veya her yerde çalışma nın mümkün olduğunu anlatan Axoı, ‘Birçok genç, ö zgür çalışma koşulları sayesinde teknolojinin ürettiği bu yeni meslek sayesinde Dijital Nomad olmayı hayal ediyor . Türkçe de ‘Dijital Göçebe’ olarak çevrilen bu kavram her geçen gün popülerliğini de yükseltiyor .

Sadece seyahat edenler değil , tasarımcı ve pazarlama uzmanları gibi işini yer ve zaman sınırlaması olmadan yapabilen mesleklerde de bu kavram geçerli . Yani tüm Nomad’ların işi sürekli farklı ülkeler, şehirler görüp oraları tanıtmak değil, istedikleri mesleği icra ederken bir taraftan da dünyayı gezmek .

Nomad’ların turizme katkısı nın çok büyük olduğuna dikkat çeken Axoı, konuşmasına şöyle devam etti: ‘ Türkiye’de geri planda kalmış güzel değerlerimizin ön plana çıkmasına öncü oluyoruz . Ülkemizin tarihi ve turistik zenginliklerini sosyal medya üzerinden hem dünyaya hem de Türkiye’de yaşayanlara tanıtıyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Tüm alışkanlıklarının değiş tiği dünyada , bizim gibi çalışanların Türkiye’de turizm sektörüne ışık tutacağına inanıyoruz. Proje dünyayı gezerken, hem çalışmanın ve hem de para kazanmanın mümkün olduğunu kanıtl ıyor.’

HER MESLEKTEN VAR

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu D uygu Akalın Çıkrıkçılı , ü niversite sonrasında İstanbul’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette 3 yıl satış yöneticisi olarak çalıştı nı söylüyor . İTÜ Girişim Kuluçka Merkezi’ne Vovidi isimli proje ile kabul edilmesiyle birlikte şirketten ayrıldı ğını dile getiren Çıkrıkçıoğlu, seyahat blogu olarak hayata geçirdiği Vovidi projesiyle hem geziyor hem de gezdikleri yerlerden video ve fotoğraflar paylaşıyor.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu İlker Çıkrıkçılı ise 5 yıl mesleğini yaptıktan sonra pazarlama alanında ilerlemeye karar veriyor ve alanında uzmanlaş ıyor . Aynı zamanda Tekirdağ’da lavanta yetiştiriciliği yaptığını belirten Çıkrıkçılı, eşi Duygu ile birlikte Vovidi markası altında takipçilerine seyahat projeleri oluşturuyor.

İçerik üreticisi ve seyahat bloggerı olan Jennifer Tuffen de, Hollanda’da birçok farklı milletten insanla değişik kültürleri tanıyarak büyüdü ğini dile getiriyor. Hayallerinin peşinden gitmek için genç yaşta başlayan seyahat tutkusu nı anlatan Tuffen de Türkiye’de önemli noktalara gittiğinden bahsediyor. Fotoğraf çekmeyi ve dünyanın güzelliklerini Instagram ve sosyal medya üzerinden paylaşmayı sevdiğini dile getiren Tuffen, de takipçilerine ülkemizin güzelliklerini sunuyor.

S eyahat etmeyi sevdiğini belirten ve mesleği haline getiren bir diğer blogger ise Ümit Yörük . Mobil uygulama geliştirme alanında uzman ve başarılı bir fotoğrafçı olarak tanınan Yörük, de turizm destinasyonlarını geziyor.

Seyahat yazarı ve blogger Kemal Kaya da diğerleri gibi kendini ‘yo lda olmaya aşık’ olarak tanımlıyor. Tam zamanlı olarak seyahat edip deneyimlerini Instagram’da ve blogunda paylaşıyor. Esas mesleği veteriner hekim lik , bilgi yönetimi olan Kaya, marka yönetimi üzerine de MBA yaptı ğını anlatıyor . 14 yıl çalıştığı şirketiyle yolları ayrıldığı için hayallerinin peşine düş tüğünü dile getiren Kaya, Yeni Zelanda’ya gitti ğini ve 22 ay boyunca Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat etti ğini anlatıyor . Ülkeye döndükten sonra blogunu geliştirdi ğini ifade eden Kaya, şimdilerde Türkiye’nin en büyük seyahat blogu haline geldiğini aktarıyor .

Uzun süre özel dershanelerde matematik öğretmenliği yaptı ğını belirten blogger Pınar Pala, devlet kurumunda işe başladı ğını ve s onrasında işinden istifa edip değerli taş ticareti ile ilgilenen aile şirketinde çalıştı ğini kaydediyor . Böylece hem daha çok seyahat ederek ufkunu genişletti ğine dikkat çeken Pala, hem de bu alanda uzmanlaştı ğını ve tek hayali nin tam zamanlı olarak seyahat edip blogunu geliştirmek olduğunu anlatıyor.

Doğa fotoğrafçılığı yapan Mücahit Muğlu, Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde çektiği doğa fotoğrafları sayesinde beş yıl dan fazla zamandır takipçileri nin arttığını açıklıyor . İstanbul’da inşaat mühendisliği okuyan Mücahit Muğlu, fotoğrafçılık üzerine kurduğu kendi şirketinde, çalıştığı markalar ve takipçileri için görsel içerikler üretiyor.
Özel/Esra Yağcı

Haber Muhabiri: Zeki USLU