Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ile birlikte girdi maliyetlerinin de giderek artması fırıncı esnafını zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz aylarda 210 gram ekmek 6 Lira olurken son günlerde artan maliyetler ile birlikte ekmek fiyatlarına bir zam daha gelmesi bekleniyor
ANTALYA Ekspres Gazetesi’nden Güven Güneş’in haberine göre, geçtiğimiz aylarda 210 gram ekmek 6 liraya satılmaya başlarken fırıncı esnafı son dönemde artan girdi maliyetleri nedeniyle ekmek fiyatlarına bir zam daha yapmak istiyor. Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, ekmek fiyatlarının güncellenmesi taleplerine henüz cevap alamadıklarını belirterek “Çarkın dönmesi ve fırınların kapanmaması için ekmeğin 10 liradan satılması gerekiyor” dedi. ATSO 7’nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamulleri Meslek Komitesi’nden Murat Totoş ise ekmeğe yapılacak zam oranının şu an belli olmadığını ancak yakın zamanda yapılacak toplantılarda zammın belirleneceğini söyledi.
FIRINCILARDA SERBEST PİYASA KOŞULLARINDAN YARARLANMALI
Her gün değişen fiyatlar nedeniyle, ekmekte fiyat güncelleme taleplerini de hızlı cevap verilmemesinden dolayı rakamların anlamsız kaldığını söyleyen Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, “Bir ay önce ekmeğin 7.5 lira olması yönünde bir talepte bulunduk. Bugüne kadar da henüz bir cevap alamadık. Son 1 ayda yaşanan zamlardan dolayı iğneden ipliğe zam gelmeyen bir şey kalmadı. Ekmek hariç. Yaklaşık 1 ay önce istediğimiz rakama baktığımızda bugün anlamsız kaldığını görüyoruz. Bugün ekmeğin 10 liradan satılması gerekiyor ki; fırıncılar çarkını döndürebilsin. Serbest piyasada yer alan diğer sektörlerde olduğu gibi, serbest piyasa koşullarının da fırıncılara uygulanması gerekmektedir. Fırıncılar olarak, rekabetçi bir ortamda iş yapabilmemiz ve maliyetlerin altından kalkabilmemiz için ekmek fiyatlarında acilen bir güncelleme yapılması şarttır” şeklinde konuştu.
SEKTÖRÜN GELECEĞİ, VATANDAŞIN EKMEĞİ
Başkan Ülger, maliyetlerin artmasının ve rekabetin düşmesinin, birçok fırıncının dükkânlarını kapatmak zorunda kalabileceği endişesini taşıdıklarını belirtti. Ülger, “Bu durumda, ekmeğin maliyetinin artacağı ve vatandaşların daha pahalı ekmek yemek zorunda kalacaklardır. Yetkililerin fırıncıların çağrılarına kulak vermemesi halinde sektörde sıkıntılı günler de kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle yetkililerin, fırıncıların taleplerine olumlu yanıt vermesi, sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyor. Halkın temel gıda ihtiyacını karşılamak için çaba sarf eden fırıncılar, ekonomik zorlukların üstesinden gelebilmesi için adil ve rekabetçi bir ortamın oluşturulmasını gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
ZAM ZORUNLU HALE GELDİ
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son zamanlarda yaşanılan zam yağmurundan sonra Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının 12 lira olmasının zorunlu hale geldiğini belitti. Bu açıklamadan sonra ekmeğe yapılacak zam konusu gündemde yerini aldı. ATSO 7’nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamulleri Meslek Komitesi’nden Murat Totoş, “12 TL açıklamasına dair bir şey diyemem ancak benzine bir gecede gelen 6 TL’lik zamdan sonra bizim de gündemimizde ekmek zammı var. Son zamanlarda yapılan zamlar un ve unlu mamuller esnafını zor duruma sokmuştur. Yakın zamanda yapılacak olan toplantımızın gündeminde ekmek zammı yer alıyor” dedi.
SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ
15 Haziran’da ekmeğe yapılan zamdan sonra Antalya’da 210 gram ekmek 6 TL olmuştu. 1 ay önce yapılan zamdan sonra yine ekmeğe yapılacak olan zam gündemde yerini aldı. Tüketiciler yapılan zamlardan bıkmışken fırıncılar ise bu konuda kendilerinin suçlanmasının yanlış olduğunu söylüyor. Yaşanılan enflasyon artışının ve KDV’ye yapılan zamların üreticinin belini büktüğünü belirten Totoş, “Ekmeğe zam yapmaktan biz de mutlu değiliz. Ancak KDV’nin yüzde 8’den yüzde 20’ye çıktığı bugünlerde ekmeğe mecburen zam yapıyoruz. Fırıncılar yaşanılan zam yağmurundan dolayı kazanamaz hale geldi. Vatandaş bize kızmasın” dedi. Ekmek zammı yin Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ile birlikte girdi maliyetlerinin de giderek artması e kapıda fırıncı esnafını zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz aylarda 210 gram ekmek 6 Lira olurken son günlerde artan maliyetler ile birlikte ekmek fiyatlarına bir zam daha gelmesi bekleniyor Murat Ülger Murat Totoş TÜİK, Motorlu Kara Taşıtları Haziran 2023 istatistiklerini paylaştı. Buna göre ülkede Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 46,1’ini motosiklet, yüzde 39,1’ini otomobil, yüzde 8,4’ünü kamyonet, yüzde 4,1’ini traktör, yüzde 1,6’sını kamyon, yüzde 0,3’ünü minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel hedefli taşıtlar oluşturdu. Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre kamyonda yüzde 28,6, özel hedefli taşıtta yüzde 27,2, minibüste yüzde 25,9, traktörde yüzde 19,1, kamyonette yüzde 15,8, otomobilde yüzde 12,9, motosiklette yüzde 11,9 ve otobüste yüzde 99,0 azaldı. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı motosiklette yüzde 95,8, özel hedefli taşıtta yüzde 79,3, kamyonette yüzde 75,9, otomobilde yüzde 74,7, minibüste yüzde 57,1, otobüste yüzde 16,6, traktörde yüzde 10,0 ve kamyonda yüzde 7,0 arttı.
TOPLAM TAŞIT SAYISI
Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 53,4’ünü otomobil, yüzde 16,6’sını motosiklet, yüzde 15,9’unu kamyonet, yüzde 7,8’ini traktör, yüzde 3,4’ünü kamyon, yüzde 1,8’ini minibüs, yüzde 0,8’ini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel hedefli taşıtlar oluşturdu. Antalya’da ise motorlu kara taşıtları sayısı 2023 Haziran ayı itibarıyla 647 bin 294’ü otomobil olmak üzere 1 milyon 387 bin 025 oldu. Isparta’da 91 bin 893’ü otomobil olmak üzere 202 bin 768, Burdur’da 60 bin 604’ü otomobil olmak üzere 153 bin 770 oldu. iha Taşıt sayısı gİderek artıyo