Antalyalılar bu ay gelen elektrik faturalarına sosyal medyadan isyan etti. EMO Başkanı Tat, vatandaşlara tarife değişikliğiyle daha ucuza elektrik kullanabileceklerini söylerken, TÜKODER Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise faturalara itiraz hakkının olduğunu ifade etti
ANTALYA’DA bu ay elektrik faturalarının yüksek gelmesi tepki alırken, Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Tat elektrik fiyatına güncelleme yapıldığını, vatandaşın tarife değişikliğiyle daha ucuza elektrik kullanabileceğini ifade etti. Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise faturalara itiraz hakkı bulunduğunu söyledi.
Twitter’da Antalya hakkında paylaşımlar yapan bir sayfada birçok Antalyalı elektrik faturalarının fotoğrafını paylaşarak bu ay önceki aylardan çok daha fazla elektrik faturası ödediğini söyleyen yorumlar yaptı. Gelen faturaların adil olmadığına dikkat çeken Antalyalılar isyan etti. Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Tat ise elektrik faturaları hakkında bilgilendirme yaparak tüm Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından fiyat güncellemesi yapıldığını söyleyerek vatandaşın EPDK’nın sitesinden faturalarını kontrol edebileceğini söyledi. Elektriği kullanım saatlerine göre tarifelerden yararlanılabileceğini anlatan Tat vatandaşın elektrik faturasını daha az ödeyebilmek için yapabileceklerini anlattı. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz vatandaşın faturalara itiraz etme hakkı olduğunu anlattı.
SOSYAL MEDYADA İSYAN ETTİLER
Sosyal medyada birçok vatandaş Antalya ile alakalı haberler yayınlayan bir sayfada elektrik faturasının çok geldiğine dair yorumlar yaptı. Gelen faturalardan şikayetçi olan ve geçtiğimiz aya oranla daha az elektrik kullanmasına rağmen çok fazla fatura ödediğini iddia eden Antalyalılar sitem etti. Yapılan yorumlarda, ‘Merhaba, geçen ay 305 TL ödediğim faturam bu ay 842 TL geldi. Tek kişilik bir hanede mümkün değil! Bu faturayı nasıl açıklıyor, ben herhangi bir açıklama göremedim!’, ‘Geçen ayda full klima yandı. 280 TL gelen elektrik faturası bu ay 445 geldi. Üstelik bu ay 11 gün bayram nedeni ile Ankara’daydık’, ‘Benim de geçen ay 320 ödediğim elektrik 501 gelmiş oturup ekmek yerine elektrik yedik herhalde’ gibi paylaşımlar yapan vatandaş isyan etti.
FATURALAR KONTROL EDİLEBİLİR
Başkan Tat enerji birim fiyatlarının EPDK tarafından 3 ayda bir güncellendiği bilgisini vererek, Antalya’daki birim fiyat farkının diğer illerle aynı olduğunu söyledi. Antalyalıların elektrik faturasının yüksek gelmesinin sebebini havaların sıcak olmasından ötürü klima kullanımının yoğun şekilde çalışmasına bağlayan Tat, ‘Abonelerimiz aylık tükettikleri kilovat saati bilirlerse EPDK’nın sayfasına girip kontrol ederlerse faturaların ne kadar geleceğini gösteriyor’ dedi. Tat, bunun tüm Türkiye’de yapılabildiğini söyledi.
‘GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANALIM’
Antalya’da güneş potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Tat, ‘Bugün nasıl sıcak suyu güneş enerjisi sayesinde elde ediyorsak, yarın güneş panelleriyle buralardan enerji üretmemiz gerekiyor. Bundan sonraki süreçte de bunlar olacak. Elektrik birim fiyatları yükseldiği sürece insanlar bu enerjiyi bir şekilde kullanacaklar. Bu zaten yaşam hakkı haline geldi. Bunun için de güneş enerjisinden mutlaka yararlanmak gerekiyor. Bununla ilgili yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların fazlasını sisteme satarak, üretemediği dönemlerde de sistemden alarak karşılıklı fayda sağlanmakta’ açıklamasını yaptı.
SERBEST TÜKETİCİ OLABİLİRSİNİZ
Herkesin bütçesinin güneş enerjisi sistemine yetemeyeceğine de dikkat çeken Tat, ‘Hane halklarının gelir seviyesi belli. Herkesin bu yatırımı yapma gücü olmayabilir. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız elektrik faturasını düşürmek için bazı yöntemlere başvurabilir. Şu an elektrik faturalarının altında yıllık tüketim yazar. Yıllık tüketimi bin 400 kilovatta saati geçiyorsa aboneler serbest tüketici olma hakkına sahipler. Bu da bugün bir var olan dağıtım şirketinden değil de diğer özel tedarikçi firmalardan pazarlık ettiğiniz birim fiyatlardan kullanabilmeniz demek. Böylelikle elektrik faturalarını daha aşağı ücretlerde gelmesini sağlayabilirsiniz’ diyerek bilgilendirme yaptı.
‘FİRMALARI KONTROL EDİN’
Bu yöntemi tercih ederken de dağıtım şirketlerinin listelerinin EPDK’nın internet sayfasında olduğunu söyleyen Tat, ‘Enerji satıyoruz diye kapıya gelen her firmayla da anlaşmasınlar. Anlaşmak istedikleri firmaları mutlaka EPDK’nın sitesinden girerek kontrol etsinler. Çünkü herhangi bir olumsuzluk yaşamalarınız istemeyiz. Serbest tüketici olmaları durumunda elektrik birim fiyatlarında pazarlık etme hakları var’ şeklinde aktardı.
TEK SEBEP KULLANIM DEĞİL
Elektrik birim fiyatlarının 3 ayda bir güncellendiğini hatırlatan Başkan Tat, ‘Eylül ayında birim fiyat güncellemesi yapılacak. Zaman zaman birim fiyat bedeli düşüyor dağıtım bedeli artıyor. Zaman zaman da tam tersi oluyor. Yani faturaların yüksek gelmesinin tek sebebi kullanım oranı olmayabiliyor. Bunların hepsi etken. Faturaları incelediğimizde neye ne kadar gittiğini görebiliriz. Tüketim kadar da dağıtım bedeli ödüyoruz’ dedi.
‘TARİFE DEĞİŞİKLİĞİ YAPILABİLİR’
Sıcakların da artmasıyla elektrik tüketiminin arttığını anlatan Tat, önemli olanın gelen elektrik faturasında faturanın aylık mı geldiğine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Tüketimin de ne seviyede olduğuna bakılması gerektiğini anlatan Tat, ‘Faturada gerekli bilgilendirmeler var. EPDK’da da gerekli teyitleri yapabilirler. İsterlerse kullanım durumuna göre tarife değişikliği de yapılabilir. Tek zamanlı ve 3 zamanlı tarife modelleri var. Aboneler tüketimi hangi zaman dilimlerinde yapıyorsa bununla ilgili tarifesini değiştirebilir. Hiç müracaatta bulunulmadıysa tek tarifeli sistemden yaralanıyor anlamına gelir. Ama sizin elektrik tüketiminiz gece 22.00’dan sabah 06.00 saatleri arasındaysa, bu sefer 3 zamanlı tarifeye geçmek aboneler için avantajlı hale gelecektir’ şeklinde konuşarak seçenekler olduğunu ve gece tarifesini kullananların yüzde 38 daha ucuza enerji kullandığını söyledi.
YEŞİL ABONE DÖNEMİ
Önümüzdeki dönemlerde ‘Yeşil Abone’ dönemine geçileceğini söyleyen Başkan Tat, ‘Vatandaşlar Yeşil Abone de olabilecekler. Ama birim fiyatları henüz yayınlanmadı. Eğer vatandaş ‘Temiz enerjili üretilen santrallerdeki enerjiyi kullanmak istiyorum’ derse bunun birim fiyatı da farklı olacak. Ama birim fiyatı henüz yayınlanmadığı için şu anki birim fiyattan daha mı aşağıda yoksa daha mı yukarıda olacak bununla ilgili net bir sonucumuz yok’ bilgilendirmesini yaptı.
ENERJİ TASARRUFU VURGUSU
Dünyada savaşların çıkış sebebinin enerji olduğunu hatırlatan Tat, ‘Enerji birim fiyatı her zaman yükselişe doğru gidecek. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Onun için ev abonelerimiz mutlaka enerji tasarrufunu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. İhtiyacı olmadığı sürece elektrik kullanmamaları ya da tasarruflu ürün kullanmaları faydalı olacaktır’ diyerek bunların mutlaka göz önünde bulundurması gerektiğini ekledi.
‘BİZDE OLAN KAYNAKLARA YÖNELELİM’
Dünya bazında karşılaştırdığımızda elektriği en pahalı kullanan ülke olmadığımızı ama 16-17’inci sıralarda yer aldığımızı söyleyen Tat, ‘En pahalı elektriği kullanan ülke değiliz. Ama dışa bağımlılığımız bitmediği sürece maalesef ki enerjiyi en pahalı kullanan ülkeler arasında yer alacağız. Güneşe ve rüzgara yönelmemiz lazım. Ham maddesi bizde olan, doğal zenginliğimiz olan doğal zenginliğimiz olan, enerji kaynaklarına yönelmemiz lazım’ dedi.
‘İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ’
(TÜKODER) Başkanı Neşet Gündüz ise elektrik faturalarından şikayetçi olan vatandaşların neler yapabileceği hakkında bilgilendirme yaptı. Gündüz, son bir yılda elektrik faturalarına yüzde 70’e yakın gizli zam olduğunu anlatarak, ‘Dağıtım bedeliyle alakalı haksız komisyonlar var. Bizim şehrimizdeki Akdeniz Dağıtım Şirketi başka bir şirkete dağıtım için elektriği veriyor. Onlar da belirli bir komisyon koyuyor. Faturalarda herhangi bir tüketiciye fazla fatura geldiğinde elektriği aldıkları şirketin hukuk bürolarına başvuru yapıp itiraz sunabilirler. Eğer hala tatmin olmazlarsa o zamanda ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat ederek haklarını arayabilirler’ bilgisini paylaştı.
YENİ SİSTEME GEÇİLECEK
Tarifelerin yüksek olduğunu söyleyen Gündüz, ‘Kayıp kaçak bedelleri muazzam derecede tüketiciye yansıyor. Neredeyse yüzde 55-60 civarlarında bir bölümü tüketiciden çıkıyor. Biz bununla ilgili ilgili bakanlıklara müracaat yaptık. Gerekli sunumlar yaptık. Sonucunda da kayıp kaçak bedelinin şirketlerin sorumluluğunda olduğunu söyledik. Bir de akıllı saat sistemine geçiliyor. 2023 yılında faturada sayaç okuma bedeli görmeyeceğiz. Bize söylenen bu. Uydu sistemiyle sisteme kayıt edilecek. Kayıp kaçak bedeli sorunu da böylelikle ortadan kalkmış olacak. Böyle olunca bugünkü şartlarda 100 lira gelen elektrik faturası tüketicimize 45-65 lira arasında gelecektir’ diyerek çalışmalar olduğunu anlattı. Özel/Dilan ERAY