KONESKOOP Başkanı DuraliKolpak, büyük alışveriş merkezlerinin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek esnafın hak ettiği değere kavuşabilmesi için esnaf çarşılarının kurulması gerektiğine dikkat çekti.
KONYAALTI Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi(KONESKOOP) Başkanı DuraliKolpak ile derneğin kuruluş amacını, başarılarını, esnafın yaşadığı sıkıntıları, esnafa verilen destek paketleri ve birçok konuyu konuştuk. Kolpak, büyük alışveriş merkezlerinin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek esnafın para kazanması ve hak ettiği değere ulaşması için esnaf çarşılarının kurulması gerektiğini söyledi.
-KONESKOOP 1999 yılında 30 kişiyle kuruldu ve büyüdü. Türkiye’de ilk 15 kooperatif arasına girdi. Bu başarı nasıl gerçekleşti.
Antalya, 1994 yılında 5 beldeye bölündü. Antalya’da o zamanlar iki tane kooperatif vardı. Daha sonra Muratpaşa ve Kepez’de yeni kooperatifler kuruldu. Konyaaltı’nda da esnafa destekleneceği bir kredi kefalet kooperatifine ihtiyaç vardı. 30 esnaf arkadaşımızla birlikte 1999 yılında KONESKOOP’u kurduk. Bugün kooperatifimizin 3 bin 500’ün üzerinde üyesi var. Bizim gayemiz esnafa destek olmak, onlara hizmet etmek. Ben de 1970’ten beri esnaflık yapıyorum. Esnafa yardımcı olmak beni mutlu ediyor. Bizden aldığı kredilerle ikinci, üçüncü iş yerini açan, ikinci aracını alan, işlerini büyüten esnaflarımız var. Bize gelip teşekkür ediyorlar. Biz de yaptığımız işten esnafımıza destek olmaktan keyif alıyoruz.
-Esnafın genel anlamda sıkıntıları neler? Esnaf ne istiyor, ne bekliyor?
Kendini yenileyebilen, işini iyi yapan, tecrübeli esnaf iş hayatında başarılı oluyor. Ülkede ekonomik sıkıntı var deniyor ama büyük alışveriş merkezlerinde insanlar kuyruklar oluşturuyor. Büyük alışveriş merkezilerinde restoranlar hep dolu. Sektörler artık büyük alışveriş merkezlerine kaydı. Alışveriş merkezilerine doğru kaymalar esnafı doğal olarak etkiledi. Sıkıntıya soktu.
-Bu durumda sizin öneriniz nedir?
Modern dünya böyle artık. Bu değişime esnafın da ayak uydurması, tüketiciye alternatif sunması gerekiyor. Esnafın yenilikçi olması, bilimi teknolojiyi takip etmesi önemli. Tabi bu süreçte kamu kurumlarına da görevler düşüyor. Örneğin Osmanlı dönemindeki gibi esnaf çarşıları yapılabilir. Cazibe merkezi haline getirilecek bu tür çarşılar esnafı ayakta tutacaktır. Esnaf ayakta kalmalıdır çünkü esnaf ülke ekonomisinin bel kemiğidir.
-2018 yılında kaç esnaf kredi kullandı ve ne kadar kredi kullandırdınız?
Geçtiğimiz yıl bankaların faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle kooperatifimize yoğun bir başvuru oldu. 650 esnafa kredi desteği sağladık. 42 milyonu geri dönüşlerden olmak üzere toplam 72 milyon lira kredi kullandırdık. Şuandaki riskimiz yaklaşık 150 milyon TL.
-Başarılı bir kooperatif olmanın sırrı ne?
Dürüst, ilkeli ve kurumsal bir şekilde çalışmak. Gerçekten esnafa destek olmak amacıyla bu işe niyetlendiyseniz iyi noktalara gelirsiniz.
-Hükümetin esnafa verdiği destek paketlerini nasıl buluyorsunuz? Destek yeterli mi? 2019 yılında esnafa 22 milyar lira kredi desteği verilecek . Antalya’da etkisi nasıl olacak?
Esnafın aldığı krediden devlete borcu yok. Hepsini ödüyor. Bu ödenen krediler devlete vergi ve işçi istihdamı olarak dönüyor. Devletin imkanlarının sonuna kadar zorlandığına inanıyorum fakat esnafa daha fazla destek gerekiyor. Şu anda para sıkıntımız yok ama daha farklı paketler hazırlanmalı. Teşvik paketleri çıkarılmalı, mesleki okullar yoluyla profesyonelleşme eğitimi verilmeli, gençlerimizin mesleki anlamda iyi eğitilerek onların iş sahibi olması sağlanmalı. Artık ithalat değil ihracat yapar hale gelmemiz lazım.
-Son olarak eklemek istedikleriniz?
Gönlümüzden geçen devletin paketleri daha da artırması. Krediler de kesilmemeli devam etmeli. Esnafımız modern çağa ayak uydurmak için her türlü yeniliğe kendilerini hazırlamalı. Çağa uygun esnaf profili yaratmalıyız.
Deniz TOPKAYA