İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Şubesi Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla basın açıklaması yaparak Türkiye'nin ILO'nun C 189 nolu Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi'ni imzalamasını talep etti
İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Şubesi Dünya Ev İşçileri Günü’nde Attalos Heykeli önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Nazire Terzi, 16 Haziran 2011 tarihinde ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından ‘Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’ kabul edildiğini söyleyerek, Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamadığını ve imzalamasını istediklerini belirtti. Ev işçilerinin sorunlarına da değinen Terzi ülkede 1 milyona yakın ev işçisinin olduğunu ve neredeyse hepsinin sigortasız çalıştırıldığını aktardı.
1 MİYON EV İŞÇİSİ
16 Haziran 2011 tarihinde ILO tarafından ‘Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’ kabul edildiğini kaydeden Terzi, aynı zamanda 16 Haziran’ın ‘Dünya Ev İşçileri Günü’ olarak kutlanmasına karar verildiğini de hatırlattı. Türkiye’de 2013 yılında İmece Ev İşçileri Sendikası’nı kurduklarını belirten Terzi, ‘Bugün Türkiye’de verilere göre 1 milyondan fazla ev işçisi bulunuyor. Sendikamız ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınması ve insana yakışır iş koşullarına kavuşması için mücadele ediyor. Sigorta ve emeklilik haklarımız için, ev işçiliğinin mesleki standartlarının oluşması için sendikal çalışmalar içinde örgütleniyoruz ve mücadeleyi her geçen gün büyütmeye çalışıyoruz. Bu süreçte, camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisi arkadaşın olduğuna tanık olduk. Hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım, alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz’ sözlerini aktardı.
‘ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLSİN’
‘Ev işçileri olarak genellikle kayıt-dışı çalıştırıldığımızdan emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamıyoruz’ açıklamasını yapan Terzi, ‘Gerekli düzenlemeler yapılmalı. Sadaka değil, güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz. Pandemiyle birlikte biz ev işçilerinin yaşam ve iş koşulları daha da ağırlaştı. Ev işçileri bir yandan covid-19 virüsüyle mücadele ederken ölümle açlık arasında kaldı. Geçtiğimiz yıl yüze yakın ev işçisiyle görüşmeler yapan sendikamız ev işçilerinin pandemide yaşadıkları hak gasplarını raporlaştırdı. Temas ettiğimiz ev işçisi kadınların büyük bir çoğunluğunun salgın sürecinde ücretsiz olarak işten çıkarıldığını öğrendik. Genel olarak ev işlerinde çalışma saatlerinin uzun olduğundan şikayetçiler. Öyle ki günlük on saat çalışan bile var. Bazılarının molası yok, olanlar ise on beş dakika ile ifade ediyor’ diyerek yaşadıkları sıkıntılara değindi.