Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Felaketin zararı büyük

Felaketin zararı büyük

ATB Başkanı Çandır, yaşanan afet nedeniyle tarımda büyük zarar oluştuğunu, çiftçi borçlarının 3 yıl ertelenmesini talep ettiklerini söyledi
ANTALYA Ticaret Borsası’nın (ATB) 2019 yılı ilk meclis toplantısı Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. ATB Ocak Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomiye ve geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaşanan afete dair değerlendirmelerde bulundu. Afetin zararları ile ilgili bilgi veren Çandır, ‘Kumluca’da ağırlıkla sebze üretimi yapılan 2 bin dekar civarında örtüaltı alan ve 400 dekarın üzerinde narenciye bahçesinde, Finike’de 300 dekar örtüaltı alan ve 4 bin dekar narenciye bahçesinde, Serik’te 500 dekar örtüaltı alan, Aksu’da 3 bin dekar örtüaltı alan, Muratpaşa’da ise 400 dekar örtüaltı alan ve 750 dekar meyve bahçesirüzgar ve hortum nedeniyle tahrip oldu’ dedi. Çiftçinin borçlarının 3 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini istediklerini söyleyen Çandır, ‘ Bu afetten alacağımız ders ise bundan sonra tüm dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleriyle ilgi tedbirlerin alınmasıdır’ dedi .

ÜRETİM YÜZDE 30 DÜŞTÜ

Antalya ve ilçelerinde yaşanan afet sonrası yaş sebze ve meyve fiyatlarının tekrar gündeme geldiğini kaydeden Çandır, iklim koşullarının üretimi yüzde 30 düşürdüğünü, en büyük sorunun ise güneşli gün sayısında azalma olduğunu belirtti. Çandır, ‘Hava koşullarından kaynaklı ürünlerin pazara sunulmasındaki gecikmeleri de göz önünde bulundurarak; böyle dönemde fiyat hareketliliklerine şaşırmamamız gerekiyor. Özellikle gıdaya yönelik, bozulabilir ürünlerin çok olduğu dönemlerde düşük fiyatlı, az olduğu dönemlerde ise yüksek fiyatlı olması kaçınılmazdır’ diye konuştu.

ANTALYA, TÜRKİYE’NİN GERİSİNDE

İş geliştirme ve çalışma grubu ile yapılan analizlere göre ülke milli geliri içindeki payın diğer kentlere göre azaldığını ifade eden Çandır, verileri şu şekilde paylaştı: ‘Antalya’nın 2004 yılında ülke içindeki payımız yüzde 3,3 iken 2017 yılında bu pay yüzde 2,9’a düşmüştür. Antalya milli geliri içerisinde tarımın payı ise yüzde 12’den 7’ye gerilemiştir. Kişi başına gelir sıralamaları açısından ise 2004 yılında 5. sırada bulunan kentimiz, 2017 yılında 13. sıraya gerilemiştir. Yani 2004-2017 yılları arasında 8 basamak gerileme söz konusudur’diye konuştu. Antalya’nın 2009-2017 büyüme performansına bakıldığında, Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde kaldığını söyleyen Çandır, sektörün gelişmesi için tarımsal yatırımların 6. Bölge seviyesinde değerlendirilmesini talep ettiklerini belirtti.

ARZ TALEP ETKİSİ

Toplantı sonunda üyelerin de soru ve görüşlerine yer verilirken, ATB Meclis Üyesi Cüneyt Doğan Cumhurbaşkanının market fiyatlarıyla ilgili yapmış olduğu açıklamadan sonra marketlerin biber ve patlıcan gibi sebzeleri almayacaklarını bildirmesine değindi. Fiyatların düşmesinin bu konudan bağımsız olduğunu söyleyen Doğan, patlıcan fiyatının zaten düşüşte olduğunu ancak biber çeşitlerinde herhangi bir düşüş yaşanmadığını kaydetti. Doğan, ‘Bunların sebepleri farklı olabilir. Örneğin, afet ve hortum sonrasında herkes fiyatlarda artış beklerken, bugün Kumluca ve Antalya’da domates fiyatı geriye çekildi. Rusya gibi domates sattığımız ülkeler daha ucuza satan ülkelerle anlaştığı zaman ihracat kalemi düşüyor ve fiyat da geriye çekiliyor. Hal tamamen günlük piyasanın değiştiği bir yer . Arz çoğalıp, talep azalınca fiyat aşağı düşüyor, arz azalıp talep çoğalınca fiyat ister istemez yukarı çıkıyor.’ dedi.

EN BÜYÜK SIKINTI GÜNEŞSİZLİK

Hortum sonrası yaşanan sıkıntılardan da söz eden Doğan, üretim planlaması yapmanın önemli olduğunu, kış şartları ve afetlerden doğan zararların bu şekilde önüne geçilebileceğini belirtti. Doğan, ‘Bu seneki en büyük sıkıntımız güneşin olmaması ve bu durumun devamı da rutubet olarak geliyor. Rutubetten dolayı seralarda küf çok. Hortumun zarar verdiği seraların dışında su baskınlarının olduğu seralar var. Bu bitkiler şu an iyi ama ileride başka sorunlarda çıkabilir.’ şeklinde konuştu. Esra YAĞCI

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit