Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir
EĞİTİM

Geleceğin hukukçuları bu toplulukta yetişiyor

Geleceğin hukukçuları bu toplulukta yetişiyor

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan Arabuluculuk ve Ombudsmanlık Topluluğu'nda öğrenciler hem kendilerini geliştirme fırsatı buluyor hem de sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor.
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan Arabuluculuk ve Ombudsmanlık Topluluğu, hukuktaki güncel gelişmeleri takip etmek, öğrencilerin kendilerini geliştirmesine fırsat sunmak ve sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek adına 2017 yılının Kasım ayında kuruldu. AÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve topluluğun danışmanı Yrd. Doç. Bilge Bingöl Schrije, Türkiye’de son dönemde sıklıkla konuşulan ‘Arabuluculuk’ kavramına bir anlam yüklemek adına topluluğun öğrenciler tarafından kurulduğunu söyledi. Schrije, hayata geçirecekleri projelerle üniversitenin etrafına örülen çitleri yıkarak şehire dokunmayı amaçlarını dile getirdi.

‘ÖĞRENCİLER HEVESLİ’

17 Ekim 2017’de Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na (MEDİKO) başvurularak Kasım 2017’de resmi olarak kurulan Arabulucuk ve Ombudsmanlık Topluluğu’nda 20 öğrenci aktif olarak çalışıyor. Özellikle 2’nci ve 3’üncü sınıfta okuyan öğrencilerin bu toplulukta faal olarak çalışmasını istediklerini söyleyen Danışman Yrd. Doç. Bilge Bingöl Schrije, ”Öncesinde yine fakültemiz bünyesinde çalışmalar yapan Ernst Hirsch Araştırma Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan, araştırmalar yapan ve etkinlik düzenleyen öğrencilerimizle birlikte bu topluluğu kurduk. Bir nevi süreci hızlandırmak adına oradaki öğrencileri topluluğa senkronize ettik. Öğrencilerimiz çok hevesli. Sayımız da zamanla artacak” dedi.

‘PROJELER ÜRETECEĞİZ’

Tüm işleyişin öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini, kendisinin sadece danışmanlık yaptığını ve öğrencilere yol gösterdiğini ifade eden Schrije, şöyle konuştu: ”MEDİKO, öğrencilerimize etkinliklerde kullanması için maddi destek de sağlıyor. Bu, üniversitenin bize sağlamış olduğu bir kolaylık. Bizde bu doğrultuda yolumuzu çizmeye çalışıyoruz. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u burada ağırlamayı düşünüyoruz. Ayrıca Antalya Arabuluculuk Derneği ile ortak projeler üreteceğiz. Bu tür etkinliklerle topluma da dokunmaya çalışacağız.”

ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

Arabuluculuğun son dönemin popüler kavramlarından biri olduğuna dikkat çeken Schrije, ”Adalet Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi bir süre önce bir ptokolol imzaladı. Bu doğrultuda bizim öğrencilerimiz Antalya Adalet Sarayı’nda yer alan Arabuluculuk Ofisi’ne gidip çalışmaları yerinde inceleme fırsatı buldu. ‘Kimler geliyor, kaç kişi bu ofise başvuruyor’ noktasında istatistiki çalışmalar yaptılar ve böylelikle okurken öğrenmiş oldular. Bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘TOPLUMU BİLİNÇLENDİRİYORUZ’

Bu tür çalışmalarla toplumda hukuk hizmetini almakta zorlanan kişilere de ulaşma fırsatı bulduklarına değinen Schrije, sözlerine şöyle devam etti: ”Aslında bu tür çalışmalar Avrupa’da çok yaygın bir şekilde uygulanıyor. Kabul etmek gerekir ki bazen insanlar avukat ücretlerinin fazlalığı ya da nerelere başvurmaları gerektiğini bilmemeleri nedeniyle hukuki haklarından tam olarak yararlanamıyor. Bizim en önemli amaçlarımızdan biri klinik adını verdiğimiz bu tür çalışmalarla o insanlara ulaşmak ve bilgilendirmek. Bu topluluk sayesinde uygulanacak yöntemle hem öğrencilerimiz öğrenecek hem de toplum bilgilenecek. ”

‘SİSTEMİ ÜNİVERSİTEDE KURACAĞIZ’

Arabuluculuk ve Ombudsmanlık sistemini ilerleyen süreçte topluluk aracılığıyla Akdeniz Üniversitesi’nde de uygulamak istediklerini belirten Schrije, ”Zaman zaman kampüste öğrenciler arasında ya da öğrencilerle öğretim üyeleri arasında anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Bu sorunların çözümü noktasında topluluk öğrencilerinin karar mercii olacağı bir ofis kurmak istiyoruz. Böylelikle hem üniversitemize hizmet etmiş hem de öğrencilerimizin meslek hayatına adım atmadan tecrübe kazanmasına olanak sağlamış olabiliriz” dedi.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Küçük ama sağlam adımlarla yollarına devam etmek istediklerini söyleyen Schrije, konuyla ilgili şunları söyledi: ”Bu noktada Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Barosu, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa Belediyesi gibi kurumlarla ortak hareket etmek en büyük dileğimiz, tabuları yıkmak en büyük amacımız. İyi bir şeyler olsun diye çalışıyoruz. Bu noktada kurumların benimle ve öğrencilerimle işbirliği yapmasını arzu ediyoruz. Sonuçta toplum yararına kurulan, insanları hukuki hakları konusunda bilgilendirecek bir topluluğuz.”

TÜRK GELENEKLERİNE HİTAP EDİYOR

Arabuluculuğu alternatif uyuşmazlık çözme yöntemi olarak tanımlayan Yrd. Doç. Bilge Bingöl Schrije, ”Aslında Türk toplumunun geleneklerine hitap eden bir kavram Arabuluculuk. İki aile arasında kavga olduğunda, eşler tartıştığında, ticarette bir anlaşmazlık olduğunda hep bir büyük, olaya el atmış ve arayı bulmaya çalışmıştır. Durumun böyle olması sebebiyle Adalet Bakanlığı’da bu sisteme çok fazla önem veriyor. Bildiğiniz üzere hem sistemi rahatlatmak hem de süreci kısaltmak adına bazı konularda arabuluculuk zorunlu hale getirildi” diye konuştu.

VATANDAŞIN HAKLARINI OMBUDSMAN KORUYOR

Ombudsmanlığın vatandaşın hak ve özgürlüklerini koruyan kamu denetçileri olduğunu dile getiren Schrije, sözlerine şöyle devam ediyor: ”Hak ihlallerinde vatandaşı koruyan bir kavram denebilir ombudsman için. Temel hak ve özgürlüklerin korunması noktasında ombudsmanın verdiği kararlar çok büyük önem taşıyor. Bir anlamda toplumun abisi ya da kanaat önderi de denebilir ombudsmanlar için.” ( Abdullah ÖZKAN )

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT