'Sıfır Atık' Projesi Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde hayata geçti. Projenin lansmanında konuşan Başkan Türel, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Antalya ve Türkiye bırakmanın herkesin temel görevi olduğunu söyledi.
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 26 Eylül 2017’de ülke genelinde startı verilen ‘Sıfır Atık’ Projesi 10 Aralık tarihinden itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde hayata geçti. Proje ilgili düzenlenen tanıtım lansmanında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da toprağa, ağaca, suya, güneşe yatırım yapan, çöpünden elektrik üreten bir belediye olduklarını belirterek gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmanın herkesin temel görevi olduğunu vurguladı.
ATIK YAĞ TOPLAMA ÜNİTELERİ
Başkan Türel, proje kapsamında atıkların belediye binası içerisinde türlerine göre ayrıştırılması için her kata 4’lü ve 2’li geri dönüşüm konteynerleri yerleştirdiklerini hatırlatarak, ‘Binamızda oluşan cam, kağıt, plastik, metal, organik ve geri dönüşemeyen atıkları kaynağında ayrı topluyoruz. Atık yağların ayrı toplanması için de belediye binamızın ana giriş kapısına 2 adet bitkisel atık yağ toplama ünitesi yerleştirdik. Bitkisel atık yağlar biyodizel yakıta dönüştürülebildiği için son derece değerli bir atık. Dolayısıyla personelimizin evlerinde biriktirdiği bitkisel atık yağları da toplayarak önemli bir katkı sağlayacağız. Ayrıca bina içerisine atık pil toplama üniteleri de yerleştirdik. Kaynağında ayrı topladığımız atıkların daha sonra ilgili yerlere sevkiyatını gerçekleştiriyoruz’ diye konuştu.
ORGANİK ATIKLAR GÜBRE OLACAK
Türel, Sıfır Atık Projesi’nin sadece belediye hizmet binası ile sınırlı olmadığını söyledi. Her gün ortalama 500 kişilik yemek yenilen belediyenin sosyal tesislerinde de önemli miktarlarda organik atık oluştuğunu belirten Başkan Türel, organik atıkları kompost haline getirerek gübreye dönüştüreceklerini ifade etti. Türel, ‘Bu gübreyi de belediyemize ait park bahçelerde kullanarak artı bir değer yaratmayı hedefliyoruz. Hayvanseverleri de sevindirecek bir kararla sosyal tesislerimizde çıkan yemek ve ekmek artıklarını da yine belediyemizin hayvan barınağına göndereceğiz’ dedi.
AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Yaptıkları her projede çevre hassasiyetini göz önünde bulundurduklarına dikkat çeken Türel, ‘Biz Antalya’nın çevresini, doğasını, yaşamını korumayı hep önceliğimiz bildik. Kimseler görmeden, bilmeden 70 milyon dolara katı atık bertaraf tesisleri kurduk. Antalya’yı her alanda daha güzel, daha iyi bir şehir yapmak için bu hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz’ diye konuştu. Türel, Sıfır Atık Projesi ile yıllık 150 bin lira civarında ekonomik geri dönüşüm sağlanacağını belirterek, ‘Asıl önemli olan bu konuda bir farkındalık oluşturup bütün kurum kuruluşlarda, turistik tesislerde birçok binada bunu yapabilmek’ diye konuştu. Deniz TOPKAYA