Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Geleneksel Tıp Ünitesi törenle hizmete girdi

Varsayılan Resim

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde 'kupa', 'hacamat', 'sülük' gibi tedavilerin yapılabildiği GETAT Ünitesi, ozon ve mezoterapi birimlerinin ilavesiyle törenle açıldı.
ANTALYA İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür ve bölüm doktorlarının katılımıyla, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Devlet Hastanesi’nde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Ünitesi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı sertifikalı hekimler ve sadece kendi alanında uygulama yapan diş hekimleri tarafından kupa, hacamat, akupunktur, hipnoz ve sülük gibi uygulamaların yapıldığı ünitede yine sertifikalı hekimler tarafından ozon ve mezoterapiuygulaması yapılacak.

UYGULAMA 5 HASTANEDE VAR

Açılışı gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Hülür, 2014 yılında Sağlık Bakanlığı’nın geleneksel yöntem ve tamamlayıcı tıp ile ilgili çıkarmış olduğu yönetmelikle birlikte 15 alan için düzenleme yapıldığını söyledi. Bakanlık tarafından akredite edilerek eğitim almış hekimler tarafından uygulanabilecek yöntemlerin bakanlık onayı alan özel klinikler ve kamuya ait yerlerde uygulandığını söyleyen Hülür, ‘Hem uygulamayı yapan hekim, hem de uygulama yapılan yer Sağlık Müdürlüğü tarafından denetleniyor. Hastaneler ve özel klinikler ruhsat alarak bu üniteleri açabiliyor. Antalya’da şu an 5 devlet hastanesinde bu uygulama yapılıyor. Atatürk Devlet Hastaneside önceden bu uygulamaların yer aldığı bir hastaneydi,şimdi ozon ve mezoterapibirimini de açmış olduk’ dedi.

KAMUDA DAHA UCUZ

Hastaların bu uygulamadan nasıl yaralanacağından da söz eden Hülür, hastanın fiziki muayenesi ve testlerinden sonra doktor onayıyla bu üniteye yönlendirildiğini belirtti. Sosyal güvenlik uygulaması kapsamında yer almayan uygulamalar için hastaların gerekli ücreti ödeyerek yararlanabileceğini ifade eden Hülür, kamu hastane fiyatlarının özel kliniklere göre 3’e 1 oranında ucuz olduğunu söyledi.

Açılış sonrası basının sorularını yanıtlayan Hülür, Atatürk Devlet Hastanesi’nin renovasyon süreci ile ilgili de bilgi verdi. Bakanlık planlamasında hastanenin 300 yataklı nitelikli bir hastane olması için çalışmanın yapılacağını ifade eden Hülür, ‘Planlama diğer yatırımlarla devam ediyor. Şu an Aksu Devlet Hastanesi’nin zemini kazılıyor. Döşemealtı’nda 100 yataklı hastane ve Konyaaltı’nda 150 yataklı hastane projeleri çiziliyor. Takvime göre bunlardan sonra Atatürk Devlet Hastanesi’nin de renovasyon çalışması devam ediyor olacak’ şeklinde konuştu.

‘KESİN TEDAVİ DEĞİL’

GETAT Polikliniği Ozon ve Mezoterapi bölümü Uzman Dr. M. Özer Bolat ise uygulamanın kesin tedavi olmadığını belirterek hastalığın etkilerini azalttığını söyledi. Bolat, ‘Ozon ve mezoterapi kronik hastalıklar için de etkin bir yöntemdir. Örneğin, romatoidartrit gibi kronik hastalığa sahip hastaların ağrılarını azaltıcı bir tedavidir. Şunu da söylemeliyim ki hastalığı kesin olarak tedavi etmiyor. Ancak etkilerini azaltarak hastanın kullanmış olduğu ilaç sayısını düşürmemizi sağlıyor. Hastanın şikayetlerini azaltıyoruz’ dedi.

Fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan ‘Geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı uygulamaları kapsıyor. Bu uygulamalar batı tıbbını destekleyici ve tamamlayıcı yöntemler olarak da tanımlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile uygulama yetkisi sadece onaylı sertifikalı hekimlere verilerek yetkisiz kişilerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Esra YAĞCI

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit