Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına rağmen görme engelliler için şablonlu oy pusulası kullanılmamasını eleştiren Altı Nokta Derneği Şube Başkanı Çakar, 'Refakatçi olmadan oy kullanmak istiyoruz' dedi
GÖRME engelliler, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri için şablonlu oy pusulaları ile refakatçi kullanmadan gizli oy esasına uygun sandığa gitmek istiyor. Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Cemalettin Çakar, görme engellilerinin en büyük problemlerinden birinin oy kullanırken özgür irade ile seçim yapamamaları olduğunu söyledi. Seçimlerde bir refakatçinin eşliğinde oy kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çakar, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) gizli ve güvenilir oy kullanma hakkını temin edecek şekilde şablon kullanılmasına izin verdiğini ancak bu şablonların basımının yapılmamasından dolayı mağdur olduklarını söyledi.
OY BAŞKA PARTİYE GİDERSE?
Refakatçinin belirttikleri dışında bir partiye oy kullanmasını kontrol edemeyeceklerini söyleyen Çakar, ‘Ben bir parti ismi verdiğimde, yanımda giren kişi ona mühür bastığını söyleyip başka bir partiye oy verdiyse ben ne yapabilirim? Benim onu kontrol edebilme mekanizmam yok. 2019 yılındayız, uzay bilimi ilerledi ancak Türkiye’de daha görme engellilerin tek başına oy kullanabilecekleri bir imkanı yaratamadık. Kendi irademizle oy kullanabilsek durum çok daha farklı olacak. Türkiye’de engelli sayısı bir hayli fazla, bu sayının sandığa yansımadığını, engelli bireyin yanında refakatçinin oyunun sandığa yansıdığını düşünüyorum. Engellilerin engelleri ne zaman hallolacak bilmiyoruz’ diye konuştu.
TEMSİL HAKKI
Engellilerin belediye meclislerinde temsil edilmediğini de ifade eden Çakar, belediyelerde engelli meclisleri olması gerektiğini ve bu meclislerde de engelli bireylerin çalışması gerektiğini belirtti. Antalya’da görme engellilerin belediye meclislerinde temsil edilmediğini aktaran Çakar, ‘Başka illerin belediyelerine gittiğimde mutlaka bir engelli meclisinin olduğunu ve başında da bir engelli vatandaşın olduğunu gördüm. Ancak Antalya’daki beş yerel yönetime seslenmeme rağmen bunu hala gündeme getiremedik. Antalya’daki belediye başkan adaylarına soruyorum, yönetimlerinde kaç tane engelli var? Varsa bile kaçıncı sıradalar ve seçilebilecek yerdeler mi? Yoksa engellilerin adını yazalım 15. sıraya ve adı olsun, kendi gelmesin mantığı ile mi yazılıyor? Ben bir belediyeye gittiğim zaman belediye başkanı ile işim olmamalı, belediyedeki engelli meclisinin başkanıyla işim olmalı.Belediyelerde engellilerden sorumlu bir birim oluşturulmalı. Bu birim Büyükşehir Belediyesi’nde var. Ancak bizden sorumlu olan yetkili kişiler engelli değil. Sorunumu anlattığımda birim sorumlusu ne yaşadığımı tam anlayabilir mi? Beni ismen temsil ediyor ama engelli olarak temsil edemiyor’ dedi.
KURALLARA UYULMUYOR
Görme engelli bireyler olarak birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden Çakar, Antalya’nın ‘yaya öncelikli kent’ ilan edilmesinden sonra sürücülerin kurallara uyup uymadıklarının denemesini yaptıklarını söyledi. Sürücülerin kurallara uymadıklarını belirten Çakar, ‘Bizler de diğer insanlar gibi ulaşım ve erişimimizi rahat yapabilmek istiyoruz. Yaya önceliğine uyulmadığı gibi araç sürücüleri dibimize kadar gelip, ‘geçsenize kör müsünüz’ diye dalga geçiyor. Halkın engelli bireylerle ilgili bilinçlenmesi lazım. Bunu da eğitim ve panellerle yapmaya çalışıyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz’ şeklinde konuştu.Esra YAĞCI