Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Haklarını bilecekler

Haklarını bilecekler

HEYAD Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile engelli ve engelli yakınlarına haklarıyla ilgili bilgilendirme yapmak için proje başlattı. Elmalı'da başlayan projenin Antalya genelinde uygulanması planlanıyor
HASTA ve Engelliler ile Yakınları Hakları Derneği(HEYAD) Başkanı Hüseyin Ayhan, engelli ve engelli yakınlarına haklarını anlatmak için geliştirdikleri ‘Hakkım Var Engelime Engel Olma Projesine’ Elmalı’da start vereceklerini söyledi.

HEYAD Başkanı Hüseyin Ayhan, pandemi süresince en çok engellilerin ve engelli yakınlarının mağdur olduğunu belirtti. Engellilere ve engelli yakınlarına hak arayışlarını anlatmak, toplumu bilinçlendirmek amacıyla Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında ‘Hakkım Var Engelime Engel Olma Projesine’ başlayan HEYAD startı Elmalı’dan verecek. ‘Projeye başlamadan önce saha çalışmaları yaptık’ diyen Ayhan,’Yaptığımız çalışmalarda da en çok engelli ve engelli ailelerinin haklarını alamadıklarını gördük. Bu aileler haklarından yeterince haberdar değiller. Pandemi döneminde de engelli aileler nereden yardım alacaklarını bile bilmiyor. Amacımız bilinçlendirmek ve dikkat çekmek’ diyerek projeyi tüm Antalya’da uygulamak istediklerini söyledi.

ENGELLİLER ÇOK ETKİLENDİ

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında ‘Hakkım Var Engelime Engel Olma’ projesini başlattıklarını söyleyen Ayhan, proje hakkında bilgi verdi. Elmalı ilçesinde gerçekleşen proje kapsamında Covid-19’dan etkilenen hasta, engelliler ve yakınlarının hak arayışlarını anlatmak, toplumu bilinçlendirmek, dezavantajlı kesimin kendi kendilerine haklarını savunabilirliğini göstermek amacıyla projeye başvurduklarını söyleyen Ayhan, ‘Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünden korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli konu sosyal mesafe ve hijyen. Bunun için dikkat etmemiz gereken sosyal mesafe kurallarına uymak, yani dışarıda 1,5 metre mesafe kuralına uymak, ellerimizi en az 30 saniye boyunca sabunla yıkamak gerekiyor. Bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığımızı veya taşıyıcı olup olmadığımız pcr (sürüntü) testi yapılmadan bilinmiyor. Onun için her zaman dikkatli olmalı, kurallara uymalı ve temkinli davranmalıyız’ dedi.

‘HAKLARINI BİLMİYORLAR’

Covid-19’dan en çok etkilenen kesim olan engelli, hasta ve yakınlarının haklarını tam olarak bilmediklerin ve bu pandemi sürecinde daha zor şartlarda uyum sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Ayhan, ‘Biz bu kişilerin haklarına ulaşamadıklarını tespit ettik. Oysa ki bu dezavantajlı grupların yani engelli ve yakınlarının hem normal şartlarda hem pandemi sürecinde bir çok hakka sahip olduklarını saptadık. Fakat birçok engelli ve yakınlarının bu haklardan haberdar olmadıklarını tespit ettik.Bu yüzdende bu dönemde en çok mağdur olan bu grup için bilinçlendirici bir proje oluşturduk’ bilgisini verdi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞME

‘Günümüzde engellilik konusunun insan hakları ekseninde değerlendirilmesi uluslararası düzeyde kabul gören durumunda’ diyen Ayhan, ‘Bu konuya gerek Birleşmiş Milletler gerekse Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi son yıllarda artan bir önem verdi. Engellilik konusu insan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kavramları ile birlikte anılmaya başlandı.Bununla birlikte hazırlanan düzenlemeler ve uygulanan programlarda devletlerin engellilik konusundaki politika ve uygulamalarını insan hakları çerçevesinde yeniden ele almalarını sağlamak üzere gündeme gelmeye başladı.Bu doğrultuda uluslararası düzeyde ülkelerin engellilik politikalarını yönlendirecek hukuki bağlayıcılığı olan temel belge Birleşmiş Milletler tarafından 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilerek 3 Mayıs 2007 tarihinde onaylandı. Devletler açısından yürürlüğe girmiş olan sözleşme Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’dir. Bu sözleşme, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek, korumak, sağlamak ve doğuştan sahip oldukları onuru, saygıyı güçlendirmeyi amaçlıyor. Ülkemiz de sözleşmeyi Birleşmiş Milletler tarafından imzaya açıldığı tarih olan 30 Mart 2007’de imzalamış ve 28 Ekim 2009 tarihi itibariyle onay sürecini tamamlayarak sözleşmeye taraf olmuştur’ bilgilendirmesini yaptı.

ELMALI’DAN START

Dernek olarak Antalya ili genelinde çalışma gerçekleştirip hak arayışlarında dejanvantajlı kesime yardımcı olacaklarını ve bildilendirme yapacaklarını söyleyen Ayhan, ‘İlk olarak Elmalı ilçemizden başlıyoruz. Biz bu projeye başlamadan önce saha çalışmaları yaptık. Yaptığımız çalışmalarda da en çok engelli ve engelli ailelerinin haklarını alamadıklarını gördük. Bu aileler haklarından yeterince haberdar değiller. Pandemi döneminde de engelli aileler nereden yardım alacağını bile bilmiyor. Böyle durumlarla karşı karşıyayız. Biz proje için hibe başvurusunda bulunduk. Elmalı’yı pilot ilçe olarak seçtik’ dedi.

SAHA ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

Elmalı’daki hasta ve hasta yakınlarını tespit edeceklerini ulaşıp bilgilendirme yapacaklarını söyleyen Ayhan, ‘Sosyal mesafe kurallarına uyarak bu insanlara broşür ve iletişim yoluyla bilgilendirme yapacağız. Video çekimlerimiz olacak. Elmalı’yı seçmemizin sebebi Elmalı’nın sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bir ilçe olması. Gündoğmuş, Akseki, İbradı gibi yerlerde de çalışma yapılacak. Ama proje küçük olduğu için Elmalı seçildi. Yoksa biz 19 ilçe için bu çalışmayı yapacağız. Yerel yönetimler bizi desteklerlerse seve seve hiçbir şey beklemeden bu çalışmayı yaparız’ açıklamasını yaptı. Özel/Dilan ERAY

Haber Muhabiri: Mehmet USLU