Her yıl 17 Nisan’da hemofili hastalığına dikkat çekmek için dünya genelinde ve ülkemizde belirli aktiviteler yapılmakta. Peki, Hemofili hastalığını ne kadar biliyoruz?
17 Nisan ‘Dünya Hemofili Günü’ her yıl farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 500 bin kişi hemofili hastası. Türkiye’de ise 7 bin civarı hasta var. Türkiye Hemofili Derneği ve Hemofili Dernekleri Federasyonu ile iş birliği içinde hazırlanmış ‘Hemofili rehberi’ kitapçığı ile hemofili hakkında bilinmeyenler anlatılıyor. Kitapçık, ‘Hemofilinin ve belirtilerinin neler olduğu?’ gibi konuları içeriyor.
HEMOFİLİ NEDİR?
‘Hemofili rehberi’ kitapçığında Hemofili’nin tanımı şu şekilde yapılmakta: “Genellikle kalıtsal olan ve nadir görülen bir pıhtılaşma bozukluğudur. Pıhtılaşma faktörü adı verilen belirli bir proteinin kanda daha az bulunması veya tamamen eksik olması anlamına geliyor.” Hemofilinin olması durumunda yaşananlar ise şu şekilde:
· Yaralanmalardan sonra kanın pıhtılaşması daha uzun sürmektedir.
· Darbeler ve çarpmalar cilt altında, eklemlerde ve kaslarda gözle görülmeyen kanamalara neden olabilir.
· Şiddetli kafa travması durumunda, kafatasında kanama meydana gelebilir ve bu durum beyinde baskıya neden olabilir
HEMOFİLİ BULAŞICI BİR HASTALIK MIDIR?
Hemofilinin bulaşıcı bir hastalık olup olmadığına dair verilen yanıt ise ‘Hayır’. Hemofili bulaşıcı bir hastalık değildir, kalıtım yoluyla geçer. Hemofili, X kromozomu üzerinde bulunan genin bozukluğuna bağlıdır ve bu nedenle çoğu durumda ebeveynler, ailelerinde hemofili aktarımı olduğunun farkındadır. Bir kadın, X kromozomlarından birinde hemofili geni taşıyorsa oğullarının her birinin hemofili hastası olma olasılığı yüzde 50’dir. Her kız çocuğu ise yüzde 50 ihtimalle kendisi gibi taşıyıcı olabilir.
HEMOFİLİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
· Yaralanmalar veya ameliyattan sonra aşırı kanama veya morarma
· Ufak bir kesikte şiddetli kanama
· Diş eti kanaması
· Diş çekimi sonrası kanamanın durmaması
· Nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları
· Yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması
· Eklemlerde şişme
· Erkek çocuklarında sünnet sonrası kanamanın durmaması
· Kız çocuklarında çok uzun sürebilecek, yoğun regl kanaması