Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

İlaçta yerli üretim şart

Varsayılan Resim

Antalya Eczacı Odası Başkanı Ertekin, yurt dışından ilaç temini noktasında hastanın da eczacının da sıkıntı yaşadığını belirterek, 'Sağlık Bakanlığı'nın yerli üretimi teşvik edici çalışmaları başlatması gerekiyor' dedi.
ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin son aylarda dövizdeki dalgalanmayla birlikte yurt dışından ilaç temini noktasında aksaklıklar yaşandığını belirtti. Genellikle raporla verilen ilaçlarda sorun yaşadıklarını söyleyen Ertekin, ‘Döviz artışı piyasayı etkilediği gibi aynı zamanda ilaçları da etkiledi. İlaçların bulunurluğu konusunda sorun yaşadık. Normalde ay içerisinde 200-300 adet aldığımız ilaçları daha az alabildik. İthalatı olan ilaçlar eczacıları dışa bağımlı tuttuğu için zora sokuyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yerli üretimi arttırmak için çalışma yapması ve yerli sanayiyi teşvik etmesi gerekiyor. Özellikle de kanser gibi hastalıklarda kullanılan elzem ilaçlar konusunda Sağlık Bakanlığı’nın da ilaçları temin noktasında eczacı ve hastaları dışa bağımlılıktan kurtarması gerekiyor’ şeklinde konuştu.

İNDİRİMLER YAPILIYOR

Yaşanan döviz krizinde Sağlık Bakanlığı’nın birçok ilaçta indirime gittiğini ifade eden Ertekin, ‘Kan ürünleri, kronik böbrek yetmezliğinde ve kanser gibi hastalıklarda kullanılan ilaçlarda indirime gidildi. İlaçlarda indirime gidildiği için firmalar ilacı Türkiye’ye göndermek istemeyecektir ya da sınırlı sayıda gönderecektir. İlaçlarda fiyat düşüşü yayınlanıyor ama üretim bandında ilaçların gelmemesi durumunda Sağlık Bakanlığı’nın alternatif olarak hazırladığı ilaç var mı onları bilemiyoruz’ dedi.

HASTALARA UYARI

İlaçlarını raporla alan hastaları ilaçları bitmeden önce eczacılarına giderek bilgi vermeleri konusunda uyaran Ertekin, ‘İlaçlarını raporla alan hastalar ilaçları bitmeden önce eczanelerine uğrasınlar takip etsinler. İlaçlarını almada sorun yaşamamak için. Çünkü bazen hastaların ilaçlarının temini günler alabiliyor’ dedi.

Piyasada bulunamayan ilaçlar için Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan eş değer ilaçların olduğunu ifade eden Ertekin, bu tür alternatif ilaçların hastalar tarafından ticari amaçla satıldığı düşüncesini oluşturduğunu söyledi. Ertekin, ‘Eşdeğer ilaçlar ticari ürün olarak görüldüğü için hasta ‘eczacı bana başka ilaç satmaya çalışıyor doktor bana bu ilacı yazmadı’ diye düşünebiliyor. Böyle bir şey yok firmanın eşdeğer aldığı ürün Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ürünüdür. SGK’nın da ödediği ilaçtır. Hastaya piyasada bulunmayan ilaçla eşdeğer ilaçları hekim kontrolünde kullanabileceğini söylüyoruz. Alternatif ilaçlarla hastanın ilacının piyasada yoksunluk yaşamasına engel olabiliyoruz’ dedi.

Deniz TOPKAYA

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit