Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

İleri yaşta çocuk sahibi olmak isteyenlere iyi haber

Varsayılan Resim

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, yeni hedeflerinin, kadının her yaşta sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Bilim dünyası, kadındaki üreme kapasitesinin yaşa bağlı olarak azalmasına neden olan mekanizmayı çözdü.Yeni hedef, kadının her yaşta sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmesini sağlamak.“Niçin kadında üreme kapasitesi yaşla azalır? sorusunun cevabını arayan bilim insanları bu duruma neden olan kromozom bozukluğunu ortaya çıkardılar. Bu kromozomal bozukluk, daha ileri yaşlardaki kadınların yumurtalarında saptandı.Bozuk kromozom içeren yumurtalar düşüklere ya da down sendromlu bebeklerin doğmasına neden olabiliyor.
ÜREME PROBLEMLERİNİN ARKASINDA KROMOZOMAL BOZUKLUK OLABİLİRYapılan yeni çalışmalar, kadında ileri yaşlardaki üreme problemlerinin arkasında kromozomal bir bozukluk olabileceğini düşündürdü.Araştırmacılar, yaşlı kadınların yumurtalarında, kromozomları ayırarak yumurta içinde eşit olmayan bir şekilde ayrılmasına neden olan bir yapıdan sözettiler.Normal yumurta hücresinde 46 kromozom vardır ve bu sayıdaki değişiklikler düşüklere ya da down sendromlu bebeklere neden olurlar.Geçmişteki çalışmalar bu durumdan, kromozomları bir arada tutan “zamk” mekanizmasının iyi işlememesinisorumlu tutmaktaydı.Araştırmacılar ise bu teorinin tek başına doğru olmadığını fakat ek bir probleminolduğunu,yumurtaların daha başlangıçta doğru sayıda kromozom içermediğini belirtmişlerdir.Kadınlar belli sayıda yumurta ile doğarlar ve her ay bir yumurta salınır. Fakat üreme kapasitesi 35 yaş civarında azalmaya başlar.YAŞLI YUMURTALAR, GENÇ YUMURTALAR GİBİ DAVRANABİLECEKLER Bir yumurta 46 kromozomdan fazlasına sahipse ona“anöploid yumurta” denir. Biliminsanları, daha önce yumurtanın yaşla birlikte anöploid hale geldiğini ve buna da kromozomları birarada tutan “zamk”ın iyi çalışmamasının neden
olduğunu söylemekteydi. Montreal Üniversitesi’nden Dr. Greg Fitz Harris, kromozomları ayıran biyolojik yapı olan “mikrotübüllerin” daha yaşlı yumurtaları farklıetkilediğini açıkladı. Her yumurtada belli bölgelerdeeşit sayıda olmaları gereken bu yapıların yaşlı kadınların yumurtalarında her yöne dağılarak gittiklerini belirtti. Yani bu durum “zamk” hipotezine bağlı olmayıp, farklı bir mekanizmadır.Çalışma, Montral Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ndehem genç hem de yaşlı deney fareleri üzerindeyürütüldü. Genç fareler 6-12 haftalık, yaşlı fareler ise60 haftalıktılar.Genç yumurtalarla yaşlı yumurtaların çekirdeğini değiştokuş yapıp, genç çekirdeğin içeren yaşlı yumurtalarıgözlemlediler.Böylece mikrotubullerin davranışının anne yaşının nasıl etkilediğini açıklayabildiler.Dr. Fitz bu anöploid yumurtaların birkaç riskli durumaneden olacağından bahsetti ki birisi bunlarla oluşan gebeliklerin erken dönemde düşükle sonlanmasıdır.Eğer canlılık devam ederse, bu bozuk yumurtalardanoluşacak gebelikte downsendromu gibi problemlerolacaktır.Bu nedenle ileri yaşta üreme tedavisindeki ana amacımız bozukluk içeren yumurtaların büyümesiniönlemek olmalıdır. Bu konuda hala çok yolumuzolmakla beraber bu problemi çözdüğümüzde yaşlıyumurtalar, genç yumurtalar gibi davranabilecekler.”

Haber Muhabiri: Zeki USLU