Antalya Eczacı OdasıBaşkanı Mehmet Ertekin, vatandaşı televizyonda ya da sosyal medyada satılan sağlık ürünlerikonusunda uyardı. Ertekin, 'Sağlığımızla ilgili internetten hiçbir ürün almamamız gerek. Bilinçli alışveriş yapmalıyız' dedi
TELEVİZYONDA ve sosyal medyada reklamlarını sık sık gördüğümüz, zayıflama, kellik, kilo verme, hemoroid gibi hastalıklara yönelik satılan ilaçların kesinlikle alınmaması gerektiğinin altını çizen Antalya Eczacı OdasıBaşkanı Mehmet Ertekin, bu konuda yeterli bir kısıtlama olmadığı için satıcıyı değil, alıcının bilinçlendirilmesinin daha önemli olduğuna vurgu yaptı. Ertekin, bu tarz ilaç gibi piyasaya sürülen ürünlerin Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatına çekilmesi gerektiğini belirterek, insanları bilinçli olmaya çağırdı.
‘BAKANLIK RUHSATI OLMALI’
Ertekin, vatandaşların televizyon kanallarında ve sosyal medyada satılan ürünleri alırken dikkatli ve bilinçli olması gerektiğinin altını çizerek, ‘Özellikle tedavi edici ürünleri sunmaya çalışıyorlar. Bilinçli tüketicinin kesinlikle buraya ulaşmaması, ulaşsa bile almaması gerekiyor. İnsanların kellik, kilo, cinsellik gibi hassas sorunlarına dokunarak prim yapmaya çalışıyorlar. Kutunun içine ilaç diye toz koysanız satıyorsunuz. Bu tarz ilaçları bu kadar kolay ulaşılabilir hale getirmeleri yanlış. Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatında olmaması ayrı yanlış. Bu tip insan sağlığına müdahale ettiğini düşündüğümüz her şeyi Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatına çekmek gerekiyor. Satışının zorlaşması gerekiyor. Biz nasıl ilacı kolaylıkla satamıyorsak, bu tarz ürünlerin de satışının kısıtlı olması gerekiyor’ dedi.
TEDAVİ TACİRLİĞİ
Bu tarz ürünlerin satışında duygu simsarlığı yapıldığını belirten Ertekin, ‘İnsanların tedavilerinin tacirliğini yapıyorlar. Yapılan ürünlerde içinden çıkmayan etken madde olmadığı için, ilaç etken maddeleri kullanılıyor. Vatandaş alınca ilk kullanımda etkisini görüyor, bu yüzden hemen yaygınlaşıyor. Bir seriyi etkili bir seriyi de etkisiz satsa kimsenin haberi olmaz. Çünkü kontrol yok. İçine koydukları maddeyi de söylemiyorlar. Normalde konulanları tahlille çıkması lazım. Sadece ruhsat alırken örnek ürün çıkarıyorlar. Bir daha da çıkmıyor ya da sonraki ürünlerde içeriğinde onların olup olmadığına bakılmıyor. Gıda takviyesi diye satıldığı için, bal neyse bu ürünler de o ruhsatı alıyor’ açıklamasını yaptı.
‘BİLİNÇLİ OLUN’
Sosyal medyada ya da internette görülen hiçbir ürünün alınmaması gerektiğini vurgulayan Ertekin, ‘Çünkü orijinal olup olmaması bile yeterli seviyede tehdit oluşturur. Biz internetten alınan ürünlerin yüzde yüzü sahtedir diye broşür de oluşturmuştuk. Bir korse bile alsanız yanlış kas grubunu etkileyen bir korse aldığınız için sakatlık gelişebilir. Biz bunu reçete ile veriyoruz. Doktor uygun görürse reçeteyi yazar. Hala çıkıkçılara gidiyoruz. Bu yüzden vatandaşta bu konuda bilinç oluşması lazım. Bilinçsiz alışveriş yapılmamalı. Ve sağlığımızla ilgili internetten bir ürün değil, hiçbir ürün almamamız gerek’ şeklinde konuştu.
‘KAMU SPOTLARI GELİŞTİRİLMELİ’
Bu ürünlerin satışının Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini ve Türkiye Eczacılar Birliğinin de ihbar hattının olduğunu belirten Ertekin, ‘Ama mantar sürüsü gibi. Birine engel olsanız başka bir yerden çıkıyor. Bunun için bilişim kısıtları çok yüksek değil. Ama sosyal medya inanılmaz bir mecra. Bunun önüne geçmek çok kolay değil. Bu yüzden yapanları değil, alanları bilinçlendirmek gerekiyor. Biz eczanelerimizde bazı bilgilendirmeler yapıyoruz ama kamu da üstlenerek vatandaşı bilinçlendirse daha ciddi şeyler elde edebiliriz. Mesela sigara ile ilgili kamu spotu var. İyi ya da kötü insanların kulağına su kaçırıyor. Akılda kalıyor. Bu konuda da kamu spotlarını geliştirebiliriz. Bizim birlik olarak da geliştirmemiz lazım. Kamunun da bu konuda destek olması lazım’ ifadelerine yer verdi.
Özel/Dilan ERAY