İŞKUR Antalya İl Müdürü Veli Tekkanat 1 Ocak 2018'den itibaren Antalya'da 2 bin 358 engelli vatandaşın İş Kur aracılığıyla işe yerleştirildiğini söyledi.
İŞKUR İl Müdürü Veli Tekkanat engelli iş başvuruları,işe yerleştirilmeleri, vatandaşın meslek seçimi konusunda İŞKUR olarak yapılan faaliyetleri, meslek bilgi merkezleri ve İŞKUR’un okullarla bağlantısı hakkında her şeyi EKSPRES’e anlattı. Tekkanat, 1 Ocak 2018’den bugüne kadar İŞKUR vasıtasıyla Antalya’da 2bin 358 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini söyledi. Tekkanat, bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla çok fazla sayıda engelli vatandaşın iş sahibi olduğunu belirterek, bunda İŞKUR’un işverenlerin işbaşı eğitiminde faydalanabilmeleri için öncelikli olarak engelli kadrolarını doldurmaları konusunda zorladıkları olduğunu söyledi.
* 2018 yılında size kaç engelli vatandaş kendi işini kurmak için başvurdu?
Bu yıl bir engelli vatandaşımız kendi işini kurmak ve gerekli desteği almak için kurumumuza başvurdu. Ve bu engelli vatandaşımızın projesi İŞKUR tarafından kabul edildi. Şuanda restoran işletiyor. Bir diğer başvuru da Akdeniz Üniversitesi’nin engelliler ile ilgili aşçı çırağı olarak meslek edindirmek için başlattığı proje komisyondan geçti ve uygulamaya konuldu.
* Engelli vatandaşlarda neden bu kadar az başvuru var?
İŞKUR olarak 1Ocak 2018’ten itibaren bugüne kadar 2 bin 358 engelli vatandaşı işe yerleştirdik. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda bu yıl engelli vatandaşları işe yerleştirmede en büyük rakamları bu yıl gerçekleştirdik Sebebi şu: İŞKUR olarak işbaşı eğitim veriyoruz tüm işverenlerimize. 2 işçi çalıştıran işverenlere 3’üncü işçiyi İŞKUR olarak biz sağlıyoruz. 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerinde yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu var. Öncelikle 50 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin işbaşı eğitiminden faydalanabilmek için açık engelli kontenjanlarını kapatmaları zorunluluğu var. İşverenler önce engelli açığını tamamladı. Daha sonrasında İŞKUR’dan iş başı eğitimlerini aldı. Dolayısıyla 2 bin 358 engelli vatandaşın işe yerleşmesinde bu çalışmamız etkili oldu. Hala da bu tür çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bize iş başvurusunda bulunan bütün engelli vatandaşları genelde işe yerleştiriyoruz. Durum bu şekilde olunca da engelli vatandaşlarımızkendi işlerini kurmak yerine çalışmayı tercih ediyor.
* İŞKUR’un meslek bilgi merkezi var. Nedir bu merkez ve kimler, nasıl yararlanır?
Meslek bilgi merkezi; meslekler ve eğitim yerleri hakkında bilgilerin yer aldığı, meslek ve eğitim yeri seçme aşamasında bulunan kişilerin doğru ve bilinçli karar vermesine yardımcı olan bilgilerin bir arada bulunduğu yerlerdir. Meslek bilgi merkezlerinden, meslek seçme aşamasında olanlar, mesleki eğitim merkezleri ve meslek kurslarında eğitimi verilen meslekler hakkında bilgi edinmek isteyenler, bir meslek sahibi olup da mesleğinde ilerlemek ve meslek değiştirmek isteyen yetişkinler, rehber öğretmenler, okul idarecileri, veliler ile meslekleri ve eğitim olanaklarını tanımak isteyen herkes yararlanabiliyor.
* Meslek seçimi aşamasında bulunan kişilere nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Kurumumuzda meslek seçimi aşamasına gelmiş bireylere danışmanlık hizmeti sunulurken bireyin kendini, meslek ve eğitim yerlerini tanımasına ve sonuçta bireyin kendi özellikleriyle mesleklerin gerektirdiği nitelik ve şartları karşılaştırarak seçeneklerini oluşturup bu yolla karar vermesine yardım ediliyor. Tüm seçenekleri inceleyip değerlendiren birey, artık seçmiş olduğu meslekte bilgi, beceri ve alışkanlıklarını edinebileceği bir eğitim yerine veya bir işyerine yöneliyor. Tüm bunlar meslek seçimi aşamasında bulunanların tek başlarına yapabilecekleri bir çalışma değildir. Bireylerin meslek seçme kararlarının tesadüflere bırakılmaması ve karşılaşılabilecek tüm alternatiflerin değerlendirilebilmesi için daha önce bahsedilen tüm aşamalarda sırasıyla iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri içinde bireylere yardım edilmektedir. Kişilerin özelliklerini tanımlanmasına yardımcı olmak amacıyla danışmanlık hizmetleri kapsamında bazı ölçme araçlarından yararlanılmaktadır. Kurumumuzca söz konusu hizmeti destekleyici bir araç olarak kullanılmak ve daha fazla kullanıcıya ulaşarak hizmetin etkinliğini artırmak üzere bir Öz değerlendirme Ölçme Aracı geliştirilmiştir. Bu öz değerlendirme Ölçme Aracının geliştirilme amacı, kişilerin ilgilerini, yönelimlerini, becerilerini fark ederek geliştirmelerini desteklemek ve böylece mesleki alternatiflerini görerek tercihlerini netleştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu araç, bireylerin farklı meslekleri ve kendi kişisel özelliklerini tanımaları ve kendileri için en uygun mesleği bulabilmelerini hedeflemektedir. Kişiler Kurum web sayfasından bu ölçme aracını uygulayabilir ve sonuçlarını kurum danışmanlarıyla değerlendirebilirler.
* İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri çerçevesinde meslek seçimi aşamasındaki bireylere, hangi mesleğe uygun oldukları mı söyleniyor?
Meslek seçimi aşamasındaki bireylere hangi mesleğe uygun olduğu söylenmez. Meslek seçimi kararı bireye aittir. Bu ilke, özellikle üzerinde durulan önemli bir noktadır. Bireylerin, bireysel danışmanlık aşamasında, görüşme yoluyla kendilerini tanımalarına yardımcı olunur. Okuldaki başarıları, boş zaman etkinlikleri, sosyo–kültürel durumları, fiziksel durumları, ders çalışma alışkanlıkları, sosyal tutumları ve benzeri durumlardan hareketle kendilerini tanımalarına yardımcı olunur. Bilgi eksikliğini gidererek bilgilendirme yardımı sunulur. Edindiği bilgileri değerlendirmesine ve meslek seçiminde bir karara ulaşmasına yardımcı olunur. Zaten birey danışmanlık sürecinde, meslek seçiminin önemi konusunda bilinçlenir, kendi seçimi ve kararını verme aşamasına kendiliğinden gelmiş olur.
* İŞKUR’un okullara yönelik eğitici-tanıtıcı çalışmaları var mı? Varsa bunlar neler?
Kurumun okullara yönelik hizmetleri, meslek bilgi merkezi hizmetleri ile meslek danışmanlığı hizmetleridir. Kurum meslek danışmanlığı personeli okulları ziyaret ederek, okul idarecileri ve rehber öğretmenlerle görüşme yaparak meslek danışmanlığı hizmetleri hakkında bilgiler vermekte, öğrencilerin bu hizmetlerden yararlanabilmeleri için işbirliği yapılması konusunda görüşmeler yapmaktadır. Tanıtım çalışmaları Kurumumuzca hazırlanan afiş ve broşürlerle destekleniyor.
* İŞKUR okullara destek veriyor mu?
Öğrencilerin meslekler ve eğitim yerleri hakkında bilgilenebilmeleri için meslek bilgi merkezleri kuruldu. Bu merkezlerde bulunan bilgi kaynaklarından okulların ücretsiz yararlanmaları sağlandı. Ayrıca okullarda görev yapan rehber öğretmenlere meslekleri tanıtıcı basılı dokümanlar, meslek bilgi merkezi ile iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerini tanıtıcı afiş, broşür, kitapçık, CD gibi hizmeti tanıtıcı materyaller verilerek öğrencilerin bilgilenmeleri ve kurumumuza yönlendirilmeleri sağlanıyor.
Deniz TOPKAYA