DÜNYACA ünlü Kaleiçi’nin ayakta kalan 6.5 kilometrelik surlarının restoresi ve betonla sıvanan iç kısımlarının temizlenmesi için kurumların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı devir işlemine ilişkin başvurunun yönergeye aykırı olduğu belirtilerek, başvurunun Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yapılması istendi.
Antalya’da milattan önce 158’de kurulan ve binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kaleiçi’ni çevreleyen surların büyük bölümü, 1914 ve 1930’lu yıllarda yıkıldı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eseri surlardan geriye kalan ve Kaleiçi’nin değişik bölgelerindeki toplam 6.5 kilometrelik bölümü de uzun yıllardır yıkım tehlikesiyle karşı karşıya.Yıkım tehdidi altındaki surların restorasyonu için, surların mülkiyetinin ait olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Muratpaşa Belediyesi, Ziraat Bankası ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlar tarafından Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 24 yıl süreyle tahsis işlemi yapıldı. Ancak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, tahsis işleminin 2863 sayılı kanunun 13 ve 14’üncü maddeleri gereğince yürütülen işlemlere ilişkin yönergeye aykırı olduğuna hükmetti.
YÖNERGEYE UYGUN YAPILSIN
Genel Müdürlük, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait 11 adet taşınmaz üzerinde bulunan sur duvarlarının rölöve, restitüsyon, restorasyon, inşaat mühendisliği projeleri ve restorasyon uygulamalarının yapılabilmesi için tahsise ilişkin başvuruyla ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Yazıda, sözkonusu taşınmazların bakanlığa tahsis edilmesine yönelik herhangi bir bilginin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne iletilmediği belirtildi. Yazıda, bu doğrultuda konuya açıklık getirilerek, 11 taşınmazın Antalya Müze Müdürlüğü’nce 2863 sayılı kanun kapsamında incelenmesi sonucu bilgi ve belgelerin Genel Müdürlüğe gönderilmesi ve bundan sonraki işlemlerde yönerge maddesine uyulması uyarısında bulunuldu.