Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Kaleiçi'nde 30 esnaf kepenk kapattı, 25 işyeri el değiştirdi

Varsayılan Resim

Antalya'nın tarih ve turizm kokan dünyaca ünlü Kaleiçi'nde, kış döneminde 30 esnaf işletmelerine kepenk vurdu, 25'i ise devretti. Sebebi 'Avrupalı turist yokluğu' olarak gösteren Kalekapısı Esnafını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, bölgenin tanıtım eksiliğinin olduğunu öne sürerek, 'Bu hazine başka ülkede olsa 10 katı fazla turist gelirdi' dedi.
Antalya’nın, tarihi ve turistik açıdan en cazip bölgelerinin başında gelen Kaleiçi’nde adeta in-cin top oynuyor. Kente gelen turist sayısında 2016 ve 2017 yılının aynı dönemine oranla artış yaşanmasına karşın, bölgedeki esnaf, ekonomik olarak büyük bir kriz yaşıyor. Esnaflar, öğle saatlerine kadar siftah dahi yapamadan günlerini geçirirken, kafe, bar, restoran ve hediyelik eşya satan dükkanlar olmak üzere 30’a yakın işletme faaliyetlerini sonlandırdı. Bazı işletmeler ise borçlarına karşılık dükkanlarına kilit vurarak kepenk kapattı, üzerilerine de satılık ve kiralık yazılarını astı.
‘Bize, turizm kültürüne yatkın turist lazım’
Durumun son derece vahim olduğunu kaydeden KALEDER Başkanı Hasan Kilit, sebebi Avrupalı turistin yokluğu ve tanıtım eksikliği olarak gösterdi. Bölgede en çok alışveriş yapan turistin Alman ve Hollandalı olduğunu kaydeden Klit, ‘Turist sayısının artmasının sebebi fiyatları çok ucuza çektiğimizden dolayı. Alman ve Hollandalı turistler çok iyi para bırakan turistlerdi. Şu anda onların eksikliğini hissediyoruz. Bize artık para bırakan Rus turist de gelmiyor. Çünkü ucuz diye burayı tercih edip geliyor, bakıyor, çekip gidiyor. Bize, turizm kültürüne yatkın turist lazım’ dedi.
‘Tanıtım eksikliği var’
Bölgenin tanıtımına daha fazla katkı verilmesi gerektiğini belirten Kilit, Kaleiçi ve Kalekapısı’nda yer alan tarihi mirasların önemine işaret ederek, ‘Turizm başlı başına korunması ve kollanması gereken özel bir sektör. Bahsi geçen yer Kaleiçi ve Kale Kapısı. Burası tarihsel karakter olarak özel bir yer. Burada 4 dönem geçmiş, Korsanlar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemi geçmiş, 5. Olarak da Cumhuriyet dönemi geçmiş olarak biz varız. Burada Turizm Bakanlığına kayıtlı 21 ören yeri var. Dünyadaki ilk kadın belediye başkanı imparator diye o kapıyı yaptırmış, bu tarihi satsak zaten yetiyor. Osmanlı döneminde ahilik mesleğinde Türkiye’de 2. Adam, Ahi Yusuf, türbesi orada, kızının türbesi orada, Selçuklular döneminde burayı Romalılar döneminde alan Kral Mehmet Bey’in türbesi orada, 2. Beyazıt döneminde Nigar Hatun var, onun da türbesi orada. Bunları biz gösteremiyoruz. Bunlar kültür hazinesi bu hazineyi satmamız lazım. Bu hazineler başka bir ülkede olsa, buraya gelen turistin 10 katını çekerlerdi’ dedi.
’10 liranın pazarlığını yapıyorlar’
Bölge esnafı ise, turistlerin alışverişini otel veya shoping centerlardan temin ederek Kaleiçi’ne geldiğini, alışveriş için gelenlerin de düşük miktardaki ürünler de dahi pazarlık yaptığını söyledi. Yıllardır esnaflık yapan Murat Kumak, ‘Saat 2 oldu daha yeni siftah yaptım. Müşteri 10 liranın pazarlığını yaparak alışveriş yapıyor. Bu şekilde iyi görüyorum sonumuzu. Yerli turist olsa da alışveriş yapmıyor. Kepenk kapatan arkadaşlarımız var, ben de yakında kapatmayı düşünüyorum’ diye konuşurken, diğer bir esnaf Murat Yılmaz da ‘Sezonda otellerde turist full olmasına rağmen turist buraya seyrek bir şekilde geliyor. Çünkü otellerden müşteri çıkmıyor, çıkanı da genelde tur rehberleri tarafından shoping centerlara yönlendiriliyor ve Kaleiçi’ne gelmiş turistlerin alışverişini önceden yapmış olduğunu görüyoruz. Bu yüzden buradaki esnafın yüzde 40 kapatılmış durumda. Esnaflar Kaleiçi’ni terk ediyor.Biz ise umudumuzu koruyoruz’ ifadelerini kullandı.

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU