5. ANTALYA’DA KIRSAL KAMP VE KARAVAN ALANLARI İÇİN ALTERNATİF DESTİNASYONLAR
Antalya ili kırsalı için doğal kaynakları açısından önemli 12 ilçede 20 kırsal destinasyonu kapsayacak ‘Batı Antalya Kırsal Kamp ve Karavan Rotası’ ve ‘Doğu Antalya Kırsal Kamp ve Karavan Rotası’ şeklinde 2 adet rota çalışması yapılmıştır. İbradı ilçesinde Ormana Kamp ve Karavan Alanı, Akseki ilçesinde Geyran Yaylası Kamp ve Karavan Alanı, Gündoğmuş ilçesinde Pınarbaşı Kamp ve Karavan Park Alanı ve Gazipaşa ilçesinde Günnercik Yaylası Kamp ve Karavan Park Alanı belirlenmiştir.
Harika sedir ormanı kaplı, deniz seviyesinden 1000 mt rakımda bulunan Göllü yaylası, Kumluca sahil plajlarına 20 km uzaklıkta olması sebebiyle karavan ve kampingcilerin gündüzlerini plajda, gecelerini yaylada konaklama olanağı sağlamaktadır. Keşkek şenliklerine de ev sahipliği yapan, Rhodiapolis Antik kentine de yakın konumda bulunan Göllü yaylası kamp ve karavan turistleri için değerli bir destinasyondur.
5.1. DÖŞEMEALTI İLÇESİ
5.1.1. Ekşili Göleti Kamp ve Karavan Park Alanı
Ekşili Göleti; Döşemealtı ilçesi Ekşili Mahallesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 15.000 m2 mesire alanıdır. Döşemealtı İlçesi merkezine 26 km, Antalya il merkezine plajlara 38 km uzaklıkta olması, Alan çevresinde, zeytin, mısır, portakal, mandalina ve nar gibi yöresel ürünlerin olması, Ilıca ve Camili köyü kapalı pazar alanlarında yöresel ürünlere ulaşılabilmesi açısından önemli konumdadır. 12. yüzyıldan sonra Anadolu’ya gelip Antalya ve çevresine yerleşen Teke Yörüklerinden miras kalan bölgeye has tezgahlarda elde dokunan Döşemealtı Halısının bu bölgede dokunması da ayrı bir turizm fırsatı sunmaktadır. Kocain Mağarası, Karain Mağarası, Kocaçay Şelalesi, Kırkgözhan, Evdirhan, Lyrboton Kome Antik Kent Arkeoparkı’nın ekşili göleti etrafındaki önemli turizm varlıklarıdır. Gölet etrafında doğa yürüyüşleri, bisiklet faaliyetleri, kuş gözlem etkinlikleri, mağara gezileri, kültür gezileri gibi rekreatif etkinliklerin yapılması mümkündür. 2007 yılında kurulan Güver Kanyonu Tabiat Parkı, nesli tehlike altında olan alageyiklerin yaşadığı ender alanlardan biri olma özelliğini taşıyor olması, karavancılar ve kampingciler için cazibe merkezidir. Konyaaltı’nda Geyik Bayırı Mağarası, Feslikan Yaylası, Kapuz kanyonu ve Sivridağ Milli Parkı gibi birçok doğal güzelliklerinin bulunması ve Antalya ili merkezinde yer alan bir ilçe olması nedeniyle kamp ve karavancılar için cazip bir destinasyondur.
5.2.1 Geyik Bayırı Kamp ve Karavan Park Alanı
Konyaaltı’nın doğal güzellikleri arasında ön plana çıkan 6 buçuk m’lik derinliğe, 120 m uzunluğa sahip Geyikbayırı Mağarası, ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bununla birlikte Antalya’da yaşayanlar ve ziyaretçiler için Geyikbayırı doğal güzellikleriyle ve çeşmeleriyle dikkat çeken, il merkezinin yanı başında bulunan cazip bir soluklanma mekanıdır. Toros Dağları’nın bu çarpıcı köşesi aynı zamanda tırmanış sporu açısından dünya çapında önem taşıyan, ünü giderek yayılan gerçek bir hazinedir. Geyikbayırı, Avrupa’da kış aylarında tırmanış yapılacak en önemli üç, dünyada ise 10 merkez arasında gösterilmektedir. Farklı eğim, yükseklik ve zorluk derecesindeki parkurlar her seviyedeki kaya tırmanışçısına hitap etmektedir. Köy, tırmanışa gelenler için önemli bir merkezdir ve buraya yerleşip kalıcı olan sporcuların sayısı da giderek artmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı karavan ve kamp turistleri için uygun bir yerdir. İlçede; Olympos, Corydella, Rhodiapolis, İdebessiois, Gagae gibi önemli antik kentler bulunmaktadır. Bu nedenle ilçe çok büyük bir tarihi miras barındırmaktadır. İlçenin sahil şeridi 30 km.’dir olması. Kumluca yaylalarında karavan ve kamping turizmi yapmak için idealdir.
5.3.1. Söğüt Cuması Yaylası Kamp ve Karavan Park Alanı
Gerçek nüfusu 300 olan Kuzca Mahallesi, yaz aylarında tatilcilerle birlikte yaklaşık 3 bin nüfuslu olmaktadır. Söğüt Cuması Yaylası, bin 450 rakımıyla, sedir ağaçlarının etrafında bulunmaktadır. Söğüt Cuması Yaylası Kumluca’ya 60 Kilometre, Kemer ilçesine 30 kilometre, Antalya il merkezine ise 55 kilometre uzaklıkta bulunması gündüz plajlarda, gece yaylalarda konaklama imkanı vermesi, Kitanaura antik kentine 8 km olması, şifalı endemik bitkilerin bulunması ve Sedir mantarının yetişme alanı olması açılarından yayla havasını almak isteyen kamp ve karavancılar için uygun bir destinasyondur.
Antalya il merkezine 60 km, Kumluca ilçesine 60 km uzaklıkta tam ortada bulunan Dereköy’de sizi Likya Ambarları olarak da isimlendirilen mimari olarak Likya Mezarlarından esinlenerek yapıldığı düşünülen otantik köy ambarları karşılamaktadır. Yaz, kış suyu kesilmeyen buz gibi akan deresi ve yeşil doğasıyla Dereköy Korkuteli ilçesine geçiş yolu üzerinde de yer alan önemli bir lokasyona sahiptir. Ayrıca TÜBİTAK gözlemevinin yer aldığı Bakırlıtepe’ye sınırdaş konumdadır. TÜBİTAK ulusal gözlemevi Bakırlıtepe yerleşkesi etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, tüm gökbilim meraklılarına açık, bilim ve toplumu buluşturan, ülkemizdeki en önemli popüler gökbilim etkinliğidir. 2000 m yükseklikteki Antalya Saklıkent’te her yıl düzenlenen ve 4 gün süren etkinlikte katılımcıların profesyonel ve amatör astronomlarla buluşması hedeflenmektedir. Etkinlik süresince astronomi konulu seminerler verilmekte, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, atölye çalışmaları, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar yapılmaktadır. Ayrıca Beydağı kuru fasulyesinin ana yetiştirme bölgesi ve birçok Şifalı endemik bitkilere sahiptir. Tüm bu özellikleri ile Dereköy kamp ve karavan turistleri için tercih edilmesi mümkün doğal ve kültürel bir destinasyondur.
Çam ormanı kaplı, deniz seviyesinden 950 mt rakımda bulunan Altınyaka yaylası, Kumluca sahil plajlarına 27 km uzaklıkta olması sebebiyle karavan ve kampingcilerin gündüzlerini plajda, gecelerini yaylada konaklama olanağı sunabilecek, tarihi evleri ile ev pansiyonculuğunun da gelişmesini mümkün kılacak doğal güzellikleri olan bir yayladır.
Altınyaka kamp ve karavan turistlerine yaz aylarında açık alan sebze üreticiliği aktivitelerine katılım imkanı da sunabilecek niteliktedir. Özellikle 1150 yıllık çınar ağacının hemen yanından çıkan doğal kaynak suyu ve bu kaynak sularının içinden geçtiği tarihi ve otantik evleri turistik değer açısından Altınyaka’ya fırsat yaratmaktadır.
5.4.1. Kemer-Beycik Kamp ve Karavan Park Alanı
Tahtalı Dağı’nın denize bakan eteklerinde deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte kurulmuş Saklı Cennet Beycik Yaylası’nda nem oranının düşük olması, şehir gürültüsünden uzak olması, Bey Dağları Milli Parkı içinde, Tahtalı Dağı’nın denize bakan eteklerinde kurulmuş harika deniz ve dağ manzaralı bir yerleşim alanı olması, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine sahip Likya Yolu üzerinde yer alıyor olması, Phaselis Antik kentine ve koyuna 18 km, Olympos antik kentine ve plajına 24 km, Kemer’e 28 km olması açısından karavan ve kamping turizmi için uygun bir destinasyondur.
5.5.1. Gökbük Yaylası Kamp ve Karavan Park Alanı
Gökbük Antalya’nın portakalıyla meşhur Finike ilçesine bağlı sedir, çam, meşe, ardıç ve sandal ağaçlarıyla sarmalamış saklı bir cennettir. Köy, kanyonuyla da tüm doğaseverleri ve doğa sporcularını ağırlıyor. Gökbük kanyonu 5 km uzunluğunda olup, 295 mt derinliğine kadar ulaşabilmektedir. Gökbük kanyonu çeşitli aktivite fırsatları sunmaktadır: • Kano: Kanyon içerisinde bulunan suda kano yaparak gününüzü değerlendirme olanağının olması, • Yüzme: Çocuklarınızla tertemiz suda gündüzleri keyifle yüzülebilmesi • Trekking: Dere içinde uzun yürüyüşler yaparak bölgenin temiz havasını doyasıya soluyabilme olanağının olması, • Endemik bitkiler: Kanyonda bulunan Nesli tükenmeye yakın canlılar ve endemik bitki türlerinin endemik bitkileri inceleme olanağı olması, • Yamaç paraşütü: Adrenalin sevenler yamaç paraşütü ile heyecan dolu dakikalar yaşayabilme olanağının olması açısından Kamp ve karavancılar açısından önemli bir kırsal destinasyondur. Ayrıca,10 km’lik kumsalı ile ülkenin en uzun plajlarından birine sahip olan Finike’ye 23 km olması, Limyra, Arikanda ve İdebessos gibi önemli antik yerleşim merkezlerine yakın olması, kaliteli nar üretim yerlerinden birisi olması düşünüldüğünde bu özelliklerinden dolayı Finike/ Gökbük yaylası Karavan ve kamp alanı için uygundur.
5.6.1. Çamkuyu Milli Parkı Kamp ve Karavan Park Alanıx
5.7. DEMRE İLÇESİ
Demre İlçesi tarihi Noel Baba Kilisesi, Myra Antik Kenti ve Tiyatrosu, Andreake Antik Kenti, Kaya Mezarları, Simena Antik Kenti turizm için cazibe oluşturmaktadır. Kekova adaları, Batık Kent’in tertemiz denizi ve iklimi ile de belde coğrafi yönden de, turizm açısından şanslı bir yerleşim yeri olması Karavan kamp ve kamping alanı için cazibe yaratan ilçemizdir.
5.8. İBRADI İLÇESİ
İbradı coğrafi olarak bir yayla yapısındadır. Denizden yüksekliği 950 metre olan İbradı Alternatif Turizm Açısından doğa ve kültürel olarak çok zengin olan ilçede endemik bitki ve hayvan türlerinin yaygın olması eko-turizme yatkın olduğunu göstermektedir. Altınbeşik mağarasının alternatif turizm için kilit rolde olacağı düşünülmektedir. Ayrıca ilçe 49 adet tescilli düğmeli ev ile kültür turizmine uygundur.
5.8.1. İbradı-Ormana Kamp ve Karavan Park Alanı
Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı bu köy tarihi yığma taştan inşa edilmiş evleri ve antik Yunanlılardan kalma kalıntılardan dolayı DÜĞMELİ EVLER ve ERYMNA antik kenti olarak da bilinir. ORMANA’da 300’den fazla tarihi ve herhangi harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapılmış evler, katran ağacından monte edilmiş iskeletiyle yıllara meydan okuyor. Köyde evlerin tarihi silueti neredeyse bütünüyle korunmuş, 2012’nin Nisan ayında Çekül Vakfı’nın TARİHİ KENTLER BİRLİĞİNE üyeliği kabul görüp bu köyün doğal güzelliği ve tarih kokan her köşesi bir kez daha tescillenmiştir. Bu unsurlar dışında Altınbeşik Mağarası, Antalya-Konya kervansaray yolu ve Tol Han kalıntıları, Eynif Ovası ve vahşi Yılkı atları, Erymna Antik Kenti, Düğmeli Evler, Çiriş bitkisi, ince kabuklu Çavuş üzümü, Kardelen çiçeği, Kuzugöbeği mantarı, Ormana Dokuması ve Torosların Karadağ bölgesi Ormana’nın karavan ve kamping turizmi için ziyaretçiler açısından ideal bir yerdir
5.9. AKSEKİ İLÇESİ
5.9.1. Akseki Geyran Yaylası Kamp ve Karavan Park Alanı
Akseki kardelen çiçeğinin ana yurdu olarak bilinen bir bölgedir. Endemik bitki türlerini barındırması ve bağcılığın gelişmiş olması, yaylaları yayla turizmine uygun olması, İpek yolu üzerinde bulunması ile de kültür ve trekking turizmine elverişli olması ve Kekik balı üretilmesi Akseki’yi Karavan ve Kamping alanı yapılması için cazip kılmaktadır. Hayvancılık ve arıcılık Akseki’nin önemli gelir kaynaklarındandır. Karavan Turizmi Süt ürünlerinin ve Kekik Balının pazarlanmasına, ilçedeki istihdam sorununun azalmasına yardımcı olacaktır. Kırsal kalkınma kooperatiflerinin kuracağı e-ticaret sistemi ile bölgeye gelen karavan ve kamping turistlerine daha sonra bölgede peynir çeşitleri ve kekik balı satışı yapılarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlanacaktır
5.10. GÜNDOĞMUŞ İLÇESİ
Gündoğmuş Batı Toros Dağları’nın, Geyik Dağı eteklerine kurulmuş bir ilçedir. Yüz ölçümü 1323 km2 olup denizden yüksekliği 900 m’dir. Gündoğmuş İlçesi; Gelesandra Yaylası, Uçan şelalesi, bakir mağaraları, yaylaları, endemik türleri ve tarihi kalıntıları ile farklı birçok alanda alternatif turizm potansiyeli barındırdığı için Karavan ve Kamping turizmi için uygundur. Kırsal kalkınma kooperatifi ile bölgede bal üreticileri birliğinin geliştirilmesi, mevcut paketleme tesisinin büyütülmesi ve markalaşmaya yönelik hedefler belirlenecek, hem bölge halkının istihdam sorununa çare olma ihtimali barındırmakta hem de arıcılık sektörünün canlanmasına ve genç göçünün engellenmesine fayda sağlama imkanı oluşturulacaktır. Ayrıca Karavan ve kamp turistlerine bal ve şifalı endemik endemik bitkiler, bölgede yetişen badem ve cevizler satılacak satışta sürekliliği sağlamak için e ticaret yolu ile bölgeden ayrılan turistlere bal, endemik şifalı bitki, badem ve ceviz satışına devam edilerek köy kalkınması sürdürülecektir.
5.10.1. Pınarbaşı Kamp ve Karavan Park Alanı
Eşsiz bir manzaraya sahip olan Pınarbaşı Mesire Alanı bölgede 6 endemik bitki türü ile dünyada 1380 rakımlı bir yerde 19 farklı orman türü ağacın tek yetiştiği yer olması, Pınarbaşı aynı zamanda göç yolu üzerinde olması sebebiyle trekking gruplarına ev sahipliği yapması, muhteşem doğası ve sakinliğiyle oldukça dinlendirici bir yer olması nedeniyle kamp ve karavan turistleri için ilgi çekici olması muhtemeldir. Ayrıca Karavan ve kamp turistleri Uçan şelalesi ve Casae Antik Kentine günübirlik ziyaretler yapabilirler.
5.11. GAZİPAŞA İLÇESİ
Gazipaşa denize yakın yaylaları olması özelliği ile karavan ve kamping turizmine uygun bir ilçemizdir. Birçok tropikal meyvenin, muz, zeytin üreticiliği yapılan Gazipaşa’da kırsal kalkınma kooperatiflerinin kuracağı e-ticaret sitemi ile bölgeye gelen karavan ve kamping turistlerine bölgede üretilen muz ve tropikal meyve satışı yapılarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlanacaktır. Gazipaşa, Selinus Antik Kenti, Nephelis Antik Kenti, Cestrus Antik Kenti, Julia Sebasta Kaya Mezarları, Altıkapı Han, Sırtlanini Mağarası, Bıçkıcı Manastırı, Ortaçağ Kulesi, Alacadağ Öreni, Kızılgüney Köyü Ören Yeri, Hisartepe Örenyeri, İneceğiz Köyü Tepeçukur Ören Yeri gibi birçok tarihi bölgeye ev sahipliği yaptığı için, Gazipaşa sahili Caretta Carettaların 17 üreme alanından biri olduğu için öne çıkması mümkün olan bir turistik destinasyondur.
5.11.1. Günnercik Yaylası Kamp ve Karavan Park Alanı
Günnercik’te baharın gelmesiyle erimeye başlayan karlar, 7 bin metrekarelik alanda geçici göl oluşturmaktadır. Her yıl Nisan ayında oluşmaya başlayan göl Haziran ayı ortalarında çekilerek yerini muhteşem bir yeşilliğe bırakmaktadır. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde etrafı karlı dağlarla çevrili 7 bin metrekarelik gölüyle görenleri kendine hayran bırakan Günnercik Yaylası, binlerce kişinin uğrak noktaları arasında yer alması, Gazipaşa’ya 55 kilometre uzaklıkta olması turistlerin gündüz denizde yüzme gece 1800 rakımda yaylada geceleme olanağının olması, yaz aylarında bahar şenliğine ev sahipliği yapması ve Atatürk siluetinin dağlara yansıdığı yayla olarak da bilinmesi Gazipaşa-Günnercik yaylasını karavan ve kamping turizmi için cazip hale getirmiştir.
Elmalı İlçesinin hem yayla özelliği olması hem de denize uzaklığının (Finike) 50 km olması ilçeyi kamp ve karavancılar açısından cazip kılmaktadır. İlçede bakırcılık, halı, kilim, çuval, heybe dokumacılığı, ahşap işçiliği gibi el sanatları halen varlığını sürdürmesi, özellikle de dokumacılığın bir dalı olan ve keçi kılından dokunan çul kilimler, Selçuklulardan kalma bir mirasın hala devam ettirilmesi turistik ürün olarak ilgi çekicidir. Sedir ağaçları ile kaplı Çamkuyusu milli parkının olması, Avlan gölü manzarası, Trekingçiler için Batı Anadolunun en yüksek tepesi olan kızlar sivrisine (3.086 mt) çıkış güzergahı olması ilçenin öne çıkan turizm özellikleridir. Ayrıca Abdal Musa türbesi ve Abdal Musa etkinlilerinin ve Tarihi Elmalı Güreşleri’nin Elmalı’da yapılması kamp ve karavancılar açısından aktivitelere katılım imkanı sunacaktır. Bunların dışında süt ve süt ürünlerinin üretim merkezi olması, aynı zamanda yaz sebzeciliğinin üretim merkezi olması karavancılar ve kampingciler için uygun bir destinasyondur.
SONUÇ VE ÖNERİLER
Deniz, güneş ve kum turizmi olarak adlandırılan, ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yoğunlaşan kitle turizmi Türkiye turizminin karakteristik özelliğidir. Ortalama beş ay süren turizm sezonu kıyı bölgelere ekonomik canlılık getirse de beraberinde birtakım sorunlar da yaratmaktadır. Nüfusun kıyı şeridinde yoğunlaşmasıyla ortaya çıkan altyapı yetersizlikleri ve çevre kirliliği bu sorunların başında gelmektedir. Bütün bunların aksine kırsal turizm herhangi bir sezona bağlı değildir. Bu özelliği sayesinde kırsal turizm Türkiye turizmi için hem tamamlayıcı hem de alternatiftir. Antalya ili içinde aynı durum söz konusu olmakta yoğun sezonda çevre tahribatı artmaktadır. Bu açıdan Antalya kırsalında uygulanacak kamp ve karavan turizmi, Antalya turizminin 12 aya yayılmasını sağlayarak kırsalında turizmden kalkınmasına destek olacaktır. Bu raporunun uygulanması ile Antalya ilindeki kırsalda yaşayan insanlara tarım dışı ek sağlanarak başta il merkezi ve turizm destinasyonlarına göç engellenecek, kırsalda ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirlik alt yapısı oluşturulacak, kırsalın turizmle tanışma imkanı sağlanacak, kırsal kooperatifçiliğin ve kırsaldaki kadın kooperatifçiliğinin gelişimi hızlandırılarak kadın yoksulluğunun engellenmesinin önü açılacaktır. Ayrıca kırsalda pansiyon, restoran, kafe gibi aile işletmeciliğinin oluşumu ve başta tarım ürünleri olmak üzere yerel ürünlerin aracısız satışı sağlanacaktır. Kısaca yapılması öngörülen Kamp ve Karavan alanlarının kooperatifçilik aracılığı ile işletilmesi yanında çarpan etkisiyle kırsaldaki kişi başına düşen gelir daha da katlanarak artacaktır. Kırsal alanlarda faaliyet gösteren girişimler ve yatırımlar daha çok o bölgedeki gelir seviyesi düşük halka turizm geliri olarak geri dönmektedir. Bu durum sosyal kalkınma noktasında bölgeye ciddi katkılar sağlamaktadır. Kamp ve Karavan alanlarının kooperatifçilik aracılığı ile işletilmesi yanında, yaratacağı çarpan etkisiyle kırsaldaki kişi başına düşen gelir daha da katlanarak artacaktır.