DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, Antalya ve ilçelerinde kayıt dışı istihdamın en çok tarım, inşaat ve turizm sektöründeyaşandığını belirterek denetimin yok denecek kadar olduğuna dikkat çekti
DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, Antalya ve ilçelerinde kayıt dışı istihdamın en çok yaşandığı sektörlerin başında tarım, inşaat ve turizmin geldiğini söyledi. Antalya’nın kayıt dışıişçi istihdamının yüzde45’lerde olduğunu belirten Aybar, ‘Antalya’da diğer illere oranla daha çok kayıt dışı işçi istihdamı yapılıyor ve Antalya kayıt dışı istihdamdadiğerillere göre önde. Kayıt dışı işçilerle ilgili denetimlerde yeterince yapılmıyor. Baktığımızda kayıt dışı ve denetimsizlik nedeniyle Antalya’da ş cinayetlerinin de önü açık’ dedi.
SENDİKASIZLIK SORUN
İş cinayetlerinin yaşandığı iş yerlerinin genellikle sendikasız iş yerleri olduğuna dikkat çeken Aybar, ‘Sendikal örgütlü olan iş yerlerinde iş cinayetlerinin yaşanma oranı sendikasız iş yerlerine oranla çok daha az yaşanıyor. Çünkü sendikal örgütlü olan iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği denetim kurulunun işini ciddi olarak yapıp yapmadığını sendika denetliyor. Sendika temsilcileri olumsuz gördükleri uygulamaları sendikalarına ve iş yerlerine bildirdiği için iş cinayetlerinin önüne de büyük oranla geçilmiş oluyor. Sendikalaşma olduğu takdirde iş yerlerinde sendikalı işçilerin listeleri ve aldıkları maaşlar sendikalara her ay düzenli olarak belirtilmek zorunda olduğu için kayıt dışılık da kendiliğinden ortadan kalkacak. İş yerinde kaç kişinin çalıştığı maaşının ne kadar yatırıldığı her şey otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Sendikalaşmayla birlikte hem kayıt dışılığın önüne geçilmiş olunur da hem de iş kazalarının yaşanma oranı en aza indirilmiş olunacak. Aslında sendikalaşmayı devletimizin teşvik etmesi gerekirken devletimiz ucuz iş gücüne teşvik ediyor’ diye konuştu.
İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Aybar, işçi sağlığı ve güvenliği konusunun ülkemizin en büyük ve en yıkıcı konularından birisi olduğuna dikkat çekerek, ‘ Ülkemizde işçi sağlığı ve güvenliği noktasında göstermelik yasalar çıkarılıyor. Bu yasalar daişçisağlığı ve güvenliği noktasında kalıcı çözümler üretmiyor. İşçi sağlığı ve güvenliği hususunda sendikaların, meslek odalarının ve işverenlerin de dahil edildiği ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. İşçi sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bunlardan bağımsız olarak denetim yapması söz konusu değil. Çünkü mevcut yasalar, işçi sağlığı ve güvenliğini ve işçilerin haklarını korumuyor’ dedi.
ÖZEL/ Deniz TOPKAYA