Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Kefalet süresi mağdur etmesin!

Kefalet süresi mağdur etmesin!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kefillerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Gündüz, sözleşme hazırlanırken kefil olan kişilerin ne kadar süre sorumlu olduğunu mutlaka sözleşmede belirtmesi gerektiğini söyledi
SON zamanlarda artan kiralar, banka faizleri derken birçok kişi borçlarını ödeyemez duruma geldi. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kira sözleşmelerinde ve banka sözleşmelerinde kefil olan kişilerin hakları konusuna değindi. Gündüz, “Tüketici, bankada kefalet süresini iyi bilmeli ve muhakkak sonlandırmalıdır. Kefalet bittiği anda mahkeme kararı almak zorundadır. Yoksa borçlu yine başka bir borca girdiğinde yine kefil olarak görünebilir. Kefilin hangi sürelerde kefil olacağı mutlaka sözleşmede yer almalıdır” dedi.

KEFİLLİK NEDİR?
Kefalet sözleşmesinin ne olduğuna değinen Gündüz, “Kefalet sözleşmesi alacaklıya büyük bir güvence sağlayan kefili birtakım yükümlülükler altına sokan bir sözleşmedir. Sözleşmenin kurulmasıyla kefil borcun ödenmemesi halinde bu durumdan sorumlu olmayı üstlenmiş olur. Borçlunun borcunu yerine getirmemesinden kefilin kişisel olarak sorumlu tutulduğu sözleşmeye ‘kefalet sözleşmesi’ diyoruz, yani halk alanında kefillik diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KİRALARDA KEFİL SÜRESİ BİR YIL’
Kefalet sözleşmesinde tarafların durumlarına göre farklı hüküm ve şartların yer alabileceğini söyleyen Gündüz, “Kira sözleşmesinde kefil olmanın zaman aşımı vardır. Bir kira sözleşmesi belirsiz sürede yapılıyorsa, yani taraflar birbirinden memnun olduğu sürece otomatik olarak uzuyorsa ve kefilin kefalet süresi net olarak belirtilmemişse, Yargıtay sözleşmenin hazırlandığı tarihten itibaren yalnızca bir yıl olacağını belirtiyor. Bir yıl sonra kefil olma hakkı biter. Aksi bir durumda sözleşme düzenlenme aşamasında sözleşme de kefilin yalnızda kira borcunu üstleneceği yazmalıdır. Yoksa aksi takdirde evdeki zararları, aidat gibi ücretleri de kefil ödemek zorunda kalır. Bu yüzden sözleşmelere çok dikkat edilmelidir. Kefilin zorunda olacağı azami miktar mutlaka sözleşmede yer almalıdır” dedi.

‘AVUKAT İLE KONUŞUN’
Gündüz, “Her sözleşme kendine özgü özellikleri içerebilir, sözleşmenin düzenlenmesinden ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi aşamasına kadar sürecin bir avukat ile yürütülmesi muhtemel hataların ve telafisi güç zararlarının önüne geçecektir” diye konuştu.

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU