MMO Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu,Akdeniz iklimine sahip Antalya'da klima seçimi yaparken tahmini hesaplamalarla değil, mühendislik hizmeti veren firmalara danışılması gerektiğini söyledi
MAKİNE Mühendisleri Odası(MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, üstünkörü metotlarla hesaplamalar yaparak satıcılardan almak yerine, mühendislik hizmeti veren firmalara danışılarak klima alınması gerektiğini söyledi. Akdeniz iklimine sahip Antalya’da klima seçimi yaparken tahmini hesaplamalarla değil mühendislik yöntemleriyle çalışılması gerektiğini belirten Hamamcıoğlu, ‘Eğer biri size ‘Kaç metre kare odanız var, ona uygun şu kadar kapasiteli klima size yeter!’ diyorsa, bu yanlış bir uygulamadır. Bir hacim için klima belirlemek çok ciddi bir mühendislik işidir’ dedi. Hamamcıoğlu, klima alırken taktırılacak yerin kaçıncı katta olduğu, cam yüzeylerinin fazlalığı, duvarların yalıtımı, odanın hangi yöne baktığı gibi kıstaslara da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
ODA ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞİR
Oda şartlarına göre harcanan klima kullanımında elektrik miktarının artıp azalabileceğini söyleyen Hamamcıoğlu, ‘Eğer bir oda için gereğinden yüksek cihaz seçerseniz, cebinizden çıkan gereksiz miktarla birlikte aynı zamanda gereksiz yere elektrik harcanacaktır. Tam tersini düşünürsek, düşük kapasiteli cihazlarda odayı iklimlendirmek için cihazınız tam yüklü olarak çalışacaktır ve bu da yine gereksiz elektrik kullanımına neden olacaktır. Bu nedenle sadece alan hacim bilgisiyle değil, odalardaki kat, cam miktarı, yön, yalıtım gibi şartlar dikkate alınmalı, kompresörü verimli çalışan inverter dediğimiz cihazlar tercih edilmeli’ diye konuştu.
Klima kullanımında mevsime göre set ayarları yapılması gerektiğini belirten Hamamcıoğlu, uluslararası standartlara göre önerilen değerlerin 23 ile 26 santigrat arasında olduğunu söyledi. Hamamcıoğlu, üst seviyeye yakın değerler seçmenin daha sağlıklı olacağını vurgulayarak, uyurken 27-28 derecenin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
ORTAM KİRLETİCİLERİNE DİKKAT
Klima çalıştırırken ortam kirleticilerine de dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Hamamcıoğlu, ‘Biz bunları kimyasal ve biyolojik kirleticiler olarak iki kısma ayırıyoruz. Kimyasal kirleticilerimiz toz dediğimiz partikül maddeler. Bunlar genellikle dış kaynaklı oluşabiliyor. Tozlar cihazlarda filtrelerle tutulabiliyor fakat bu filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Bir de kimyasal iç kirleticiler var. Bunlar uçucu organik bileşenler dediğimiz, iç kaynaklı; yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddeler kaynaklanırlar. Hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutamayacağınız bu maddeler için klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat ya da bir saat civarında odaları dış ortam havasının temiz olduğu saatlerde havalandırmalarıdır’ dedi. Hamamcıoğlu, tozlanmaya karşı filtrelerin 15 günde bir yıkanarak temizlenmesi ve yapısının bozulmaması için kendiliğinden kurumaya bırakılması gerektiğini söyledi.
KLİMA TEMİZLİĞİ İÇİN UYARILAR
Antalya’nın nemli havasından dolayı klima içerisindeki borularda küf, bakteri ve mantar gibi maddeler oluşabileceğini belirten Hamamcıoğlu, bunların temizliği için özel kimyasallar kullanıldığını söyledi. Hamamcıoğlu, klima temizliğinin yarım saat içinde yapılabilecek bir temizlik olmadığını belirterek vatandaşları klima temizliği yapan şirketlere karşı temkinli olmaları konusunda uyardı. Klima temizliğinin kimyasal kullanılarak basınçlı pompayla püskürtmek suretiyle yapıldığını belirterek, klimanın duvardan sökülerek temizlenmesi gerektiğini ifade eden Hamamcıoğlu, ‘Bu temizliği yaparken duvardan sökerek yapılmasının iki avantajı var. Birincisi kimyasalla temizlendiği için o kimyasalın suyla arındırılması gerekli. Aksi takdirde kendisi bir kirletici haline gelir. Bir de klima üzerinde elektriksel bağlantılar var ve bunlar zamanla oksitlenebiliyor. Eğer çıkarılarak temizleme yapılırsa elektrik tesisatının da en baştan bakımı yapılmış oluyor. Bu nedenle de elektrik kaynaklı bir klima yangını ihtimali de ortadan kaldırmış oluyor’ diye konuştu. ÖZEL/ Deniz TOPKAYA