MMO Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yaz aylarının vazgeçilmezi haline gelen klimanın 23-26 derecede kullanılmasının sağlık ve tasarruf açısından önemine değindi
MAKİNE Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Başkan Atmaca, klima alırken dikkat edilmesi gereken detayları da ekledi. Klimanın yaz aylarında 23-26 derece arasında kullanılması gerektiğini belirten Başkan Atmaca, cihaz temizliğinin önemine de vurgu yaptı.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Klimaların doğru kullanımının daha klima alınırken başladığını özellikle vurgulamak istediklerini belirten Başkan Atmaca, ‘Sadece odanın alanına ya da hacmine göre belirlenen klima kapasitesi yanlış bir uygulamalı. Bir oda için klima kapasitesi belirlemek önemli bir mühendislik hesabı içeriyor. Klima kapasitesi belirlenirken odanın kaçıncı katta olduğuna, odadaki cam yüzeylerin miktarı, duvarlarının yalıtımı ve hatta odanın hangi yöne baktığı önemli parametreler arasında. Eğer bir oda için gereğinden büyük kapasitede klima seçilirse gereksiz ilk yatırım maliyetleriyle birlikte gereğinden yüksek elektrik tüketimleri de oluşacak. Tam tersi, gereğinden düşük kapasitede bir seçim yapılırsa da oda istediğimiz sıcaklıklara ulaşamayacağı gibi, klima sürekli tam yükte çalışacağından yine gereksiz enerji sarfiyatları oluşacak. Sadece alan hacim bilgisiyle değil, kat, cam miktarı, yön, yalıtım gibi şartlar dikkate alınmak suretiyle yapılan mühendislik hesaplamaları sonucu tespit edilen kapasitelere bağlı olarak klima seçimi önem arz ediyor. Bu nedenle klima seçilirken muhakkak mühendislik hizmeti veren firmalara güven duyularak danışılmasını öneririz. Bunun yanı sıra inverter diye tabir edilen oransal kontrollü kompresöre sahip klimaların tercih edilmesi de enerji verimliliği açısından bir diğer önemli etmen’ dedi.
23-26 DERECEDE KULLANIN
Klima seçimi ve kurulumu sonrası kullanıcılara da önemli görevler düştüğünü vurgulayan Atmaca, ‘Klimaların uluslararası standartlar da önerilen doğru ayar değerlerinde kullanımı sağlıklı, konforlu ve enerji verimli kullanımın oluşmasını sağlayacaktır. Yaz ayları için önerilen ayar değerleri, normal dinlenme ve oturarak çalışma yapılan mekanlar için 23 ile 26 santigrat derece arasında. Bu aralıkta üst değer olan 26 santigrat dereceye yakın ayar sıcaklıkları tercih etmek hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli. Hatta yaz şartlarında uyku halinde bulunma durumunda ortamın 27-28 santigrat derece sıcaklıkta tutulması öneriliyor. Kış şartlarında ısıtılan hacimlerde önerilen ayar değeri ise 20 ile 24 santigrat derece aralığıdır. Yine bu aralıkta da klimanın 20 santigrat dereceye yakın ayar değerlerinde çalıştırılması önemli miktarda enerji tasarrufu sağlayacak’ ifadelerine yer verdi.
CİHAZ TEMİZLİĞİ
Klima kullanıcılarına düşen bir diğer önemli görev ise cihaz temizliğinin sağlanması olduğunu kaydeden Atmaca, iklimlendirilen bir ortamda toz ve uçucu organik bileşikler gibi kimyasal veya bakteri, küf, polen, mantar gibi biyolojik kirleticiler bulunabileceğini söyledi. Tozlar klima filtreleri ile tutulabilirken, uçucu organik bileşikler ortamın havalandırılması yoluyla, biyolojik kirleticiler ise klima cihazının hijyenik bakımı ile bertaraf edilebileceğinin altını çizen Atmaca, ‘Bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar, kullanıcılar için sağlık riskleri oluşturduğu gibi enerjinin verimsiz kullanımına da sebebiyet veriyor. Kullanıcının kendi yapabileceği filtre temizliği ile yetkili servisler tarafından yapılabilen hijyenik bakım temizliği olmak üzere 2 türlü klima temizliği mevcut’ açıklamasını yaptı.
Başkan Atmaca son olarak, ‘Kullanıcılar, klima tercihi yaparken mühendislik hizmeti sunan kuruluşlara yönelmeleri, klimaları doğru ayar derecelerinde kullanmaları ve gerek filtre temizliği gerekse hijyenik bakımlarını yaptırmak suretiyle konforlu, sağlıklı ve temiz bir iç ortam havasına ulaşabilecekler, en düşük enerji sarfiyatı ile istedikleri iç ortam şartlarını yakalayabilecekler’ önerisinde bulundu.
Özel/Dilan ERAY