Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Kontrolsüz üretim ‘muz’u bitirecek!

Varsayılan Resim

Kontrolsüz üretim nedeniyle rekoltesi artan muz, aynı oranda tüketilmiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin, herkesin muz üreticiliğine soyunduğunu belirterek, ^Bunun geri dönüşü yok. Acilen kontrollü üretime geçilmeli' dedi
ANTALYA’DA özellikle Gazipaşa ve Alanya bölgelerinde üretilen yerli muzun, kar payı yüksek ve üretimi kolay olması sebebi ile giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, muzun geleceği konusunda üreticileri ve yetkilileri uyardı. Şahin, ‘Sermayesi güçlü birçok avukat, doktor, siyasetçi bile muz üreticiliğine soyundu. Güçlü gruplar, yüzünü muz seralarına döndü. Bu bilinçsizlik bir gün ciddi anlamda sorun çıkaracak’ dedi. Çözüm önerisi sunan Şahin, belediyelerin muz satış noktaları ile üretimi ve tüketimi destekleyebileceğini söyleyerek, yanlış büyümenin ilerki zamanlarda sorunlara yol açabileceğini aktardı.

SIKINTILAR OLABİLİR

Gazipaşa, Alanya bölgelerindeki yerli muzun maliyetinin düşük ve kar oranlarının yüksek olması sebebi ile üretiminin arttığı ve başka ürünlerin seralarının bozulduğunu dile getiren Şahin, ‘Muz önceleri seralarda değil deniz sırtında üretilirdi. Artık belli seralar bozuldu. Muz için çelik konstrüksiyon seralar kuruldu. Bunlar 6 metre civarında yüksekliği olan seralar. Diğer seralardan daha yüksek ve farklı. İnsanlar muza yönelince yeniden bir sera sistemi kuruyorlar. Bu seralar Varsak’a kadar geldi. Manavgat bölgesi ciddi anlamda muz üretmeye başladı. Biz üretime karşı bir kurum değiliz. Ama bu üretimin planlanması ve tüketime paralel olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ithal muzlarda yüzde 56’ları bulan gümrük vergisinin, devletin açıkladığı gıda ürünlerindeki vergi sıfırlanması ihtimalinden ötürü, muzu da etkileyebilir. Böylelikle ithal muz bizim çiftçimizin ürettiği muzlardan daha alt fiyatlarda satılabilir. Çiftçimiz zarar eder ve ciddi sıkıntılara yol açar’ şeklinde konuştu.

‘TÜKETİM ARTMALI’

Geriye dönüşün olmayacağı vurgusunu yapan Şahin, ‘Bu seralar tekrar bozulup normal seraya mı dönecek yoksa bu seralarda farklı üretim mi planlanacak? Ne yazık ki sermayesi güçlü birçok avukat, hekim, siyasetçi gibi insanlar muzda üretim olduğunu düşünen, duyan güçlü gruplar muz seralarına döndü yüzünü. Bu bilinçsizlik bir gün ciddi anlamda sorun çıkaracak. Bu anlamda dikkat çekmemiz gerekiyor. Yapılması gerekilen üretim deseninin bir kontrol altına alınması ve tüketimle paralel olması. Bu anlamda ben gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e gerekse Gazipaşa Belediyesi Başkanı’na belediye olarak, hem istihdam yaratmak anlamında hem de üretimi desteklemek anlamında proje olarak, muz alım noktaları oluşturulmasının faydası olabileceğini söyledim. Özellikle Gazipaşa’da bilindiği üzere avokado, ejder meyvesi gibi farklı ürünler de yetiştiriliyor. Gazipaşa’da belirli noktalarda, muz satış noktaları kurulabilir. Bu model denenmeli. Şayet bu model tutarsa, birçok belediyede bu muzların satışlarına yönelik uygulamalar yapılabilir. Artan üretime karşı, tüketimin de artması gerekiyor’ görüşlerini aktardı.

MÜCADELE ŞART

Şu anda muz üretimine karşı yapılması gerekilenleri aktaran Şahin, ‘Birincisi ithalattaki gümrük vergisi sıfırlamasının dikkate alınması gerekli. İkincisi de tüketimin hızlanması lazım. Muz her bütçeye uygun olup da her eve girebilen bir meyve değil. Sadece üretimden elde edilecek kar düşünülürken de ileride oluşabilecek zararları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu anlamda ciddi bir ilgi alaka ve duruş sergilenmesi lazım. Eskiden Anamur muzu, Gazipaşa muzu derken muzun üretimi şimdi farklı yerlere kadar gidecek. Param varsa emlak işine gireyim algısı, param varsa muz üretimi yapayım algısına dönüştü. Bunun için mücadele gerekiyor. Bunun için de yerel yönetimlere iş düşüyor. Çünkü bu üretim bir yerde toslayacak’ dedi.

İTHAL MUZ TERCİH EDİLİYOR

Yerli muz fiyatının ithal muzla aynı fiyatlarda olduğunu belirten Şahin, ‘Görsel olarak insanlar ithal muzu tercih ediyor. Vergi kalkarsa ithal muzun fiyatı 4-5 liralara düşecek. O zaman yerli muza ne olacak? Maaliyetler yüksek olduğu için ‘ithalat yapalım’ politikası var. İyi de bu yük üretim olmazsa nasıl kaldırılacak?Vergi kaldırılmasından muz da etkilenirse ne yapacağız? Bilinçsiz bir büyüme var. Üretimin artması lazım. Biz üretime karşı değiliz. Bilinçli üretimin yanındayız’ açıklamasını yaptı.

‘HALK DA KAZANSIN’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 10 bin 500 kişi ziraat mühendisi atama sözünü verdiğini ama hala tutmadığını hatırlatan Şahin, ‘3 yıldır atama yapacağını söylediler ama hala yapılmadı. Atama yapılsa ziraat mühendisleri ile bölgelerdeki talep arz dengesine göre niteliklerini, toprak yapısını, çiftçinin el alışkanlıklarını baz alaraküretim desenleri ve çeşitliliği oluşturulabilir. Bugün muz bir noktaya kadar büyüsün ama oradaki halk da büyüsün. Kalkıp doktor sera alıp muz üretirse, bireysel karlılığına odaklanırsa bu bir gün iki gün sürer. Devamlılık arz etmez. Bu durum diğer çiftçinin de kafasını karıştırıyor. ‘Acaba ben de mi muza dönsem’ diyor. Çiftçinin muza dönmesi içiin muzu üretmeyi bilmesi lazım. Serasını bozması lazım. Mevcut serada yapamaz çünkü. Muz üretmekle domates üretmek aynı şey değil’ diyerek muz üretimine doğru bir eğilimin olduğunu söyledi.

NAR BENZETMESİ

Herkes muz üretirse, domatesi, biberi kim üretecek? sorusunu soran Şahin, ‘Bir bardağa bir sürahi su dolmaz. O zaman ya muzu ihrac edeceğiz ya da üreticinin satması için aynı paralellikte hızlı hareket edilebilecek satış noktaları olacak. Bu bizim önerimiz. Başka çözüm yolları da bulunabilir. Böylelikle hem halkın sofrasına muz girecek hem de birçok insana istihdam sağlanmış olacak. geçmiş dönemde biz bunu narda yaşadık. Nar üretmek için seralar bozuldu, portakal ağaçları söküldü. Şimdi öyle bir noktaya geldi ki nar dalında çürüdü’ dedi.

Haber Muhabiri: Mehmet USLU